Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takie oto ciekawe urządzenie Print Server TL-PS310U. Podłączyłem go do routera przewodem ethernet i podpiąłem do niego pendrive (system plików FAT32). Pytanie jest, jak uzyskać dostęp do plików na tym pendrive? Z drukarką bez problemu szło nawiązać połączenie i skonfigurować ją przez CUPS ale dysku to już kompletnie nie mam pojęcia jak zamontować.
Przeskanowałem jeszcze ten serwer wydruku nmap'em i dostałem taki wynik:
# nmap -p 1-65535 192.168.1.132 Starting Nmap 7.12 ( https://nmap.org ) at 2016-09-28 18:45 CEST Nmap scan report for 192.168.1.132 Host is up (0.0041s latency). Not shown: 65532 filtered ports PORT STATE SERVICE 80/tcp open http 515/tcp open printer 4660/tcp open mosmig MAC Address: 30:B5:C2:DD:43:2B (Tp-link Technologies) Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 2900.55 seconds
Czy za pomocą tego TL-PS310U da radę w ogóle udostępnić jakiś dysk stacjom na linuxie? Na win bez problemu poszło i pendrive został zamontowany tak jak by został podłączony lokalnie. Ktoś się może orientuje co to jest ten mosmig ?
Na stronie, którą podałeś (w specyfikacji i FAQ) z podanych informacji wynika, że to tylko serwer wydruku (chociaż opis produktu mówi co innego ;))
No nie tylko. Pod winem bez problemu pendrive zamontowałem. A na linuxie to nawet nie wiem czy to się w ogóle da. xD Wygląda chyba na to, że jednak tylko drukarkę da radę w sieci udostępnić linuxom. Trochę szkoda.
3211
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:45:42)
Pewnie nowy wpis na blogu się szykuje :D
Na winie wireshark pokazał, że ten print serwer korzysta z portu 52332/UDP podczas montowania pendrive i wymiany danych. Poza tym, bez odpalonego softu TP-LINK'a, to tego pendrive nie da rady zamontować, a na linux'a nie ma wersji. Chyba ten serwer wydruku nie jest linux friendly. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-09-29 20:52:36)
Nie jest, tak samo mają z printserverem z ich softem w routerach. Wystarczy zmienić soft na openwrt i działa wszędzie.