Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jakoś tak naszło mnie na zmianę wyglądu surowego XFCE (tak wiem głupie myśli :P ) i wszystko ładnie pięknie ale jednak nie do końca. Wybrałem temat i wystrój okien Numix-a, raczej dość popularny. Na pierwszy rzut oka wygląda super ale niestety są pewne niedociągnięcia i teraz główne pytanie czy te błędy są związane z samym tematem czy może z jakimiś ustawieniami GTK2?
Zamieszczam screen z zaznaczonymi elementami nie "wypełnionymi" polami aby było wiadomo o co mi chodzi. Ale natomiast w innych programach i okienkach jest dobrze, zauważyłem obecnie ten problem w network-managerze i virtu-managerze.
Linux 4.6.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.6.3-1 (2016-07-04) x86_64 GNU/Linux
Ostatnio edytowany przez TheBocios (2016-07-15 09:42:59)
Niedorobiony theme, musisz z innego korzystać:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=28541
@morfik To rozumiem, że na przykład ten virtu-manager jest na GTK3 dlatego się tak rozjeżdża? Bo na lapku od niedawna testowo mam postawionego archa i tam z tym tematem (tez xfce) działa bez problemu, debian ma jakieś inne GTK2? :>
Ostatnio edytowany przez TheBocios (2016-07-15 14:04:51)
Na gtk2 się nic nie rozjeżdża. Problemy są na gtk3, gdzie te motywy nie są kompatybilne z najnowszą wersją gtk3. Musisz se jakiś inny motyw znaleźć.
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-07-15 14:44:44)
Rozumiem dzięki :)
odświeżam temat,
w sid weszła aktualizacja, murrine-themes został rozbity na 4(?) oddzielne pakiety greybird-gtk-theme, blackbird, bluebird i albatros
wszystko wróciło do normy, cały interfejs jest wreszcie spójny i da się pracować :)
Ostatnio edytowany przez averatec (2016-07-26 19:00:30)
TheBocios napisał(-a):
Rozumiem dzięki :)
Jasny motyw:
GTK_THEME=Adwaita
Ciemny motyw:
GTK_THEME=Adwaita:dark
Oba wbudowane w bibliotekę Gtk3 jako domyślne, przeważnie działają i wytrzymują aktualizacje systemu.
Pozdro
A jeszcze default xfce wydania chodzi w miare przyzwoicie...