Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajka towarzystwo ;)
Był sobie telefon z kartą µSD. Telefonowi się zmarło (bootloop), a i karta oberwała (21MB wolnego przy 1.3MB zajętego miejsca). OFC wczesniej było tam od groma zdjęć i filmów.
Pierwsze co zrobiłem to zabezpieczyłem ddkiem obraz karty. Następnie po obrazie puściłem photorec'a, ale nie będąc zadowolonym z wyników, splugawiłem swój hdd instalacją zgrozy na VirtualBoksie.
Szybkie montowanie obrazu jako "urządzenia blokowego" (bo nie znam fachowej terminologii windowsowej xD) i kilka rozwiązań do odzysku dany dało mi coś w okolicy 2.40GB danych.
Dwuminutowy film 3GP działa, ale waży 234MB. Domyślam się że plik zawiera więcej danych, ale mam pojęcia jak to ugryźć.
Ogółem mam 18 klipów wideło, z czego 17 nie daje się odtworzyć.
lis6502@Nexus /mnt/nfs/karta_rec/sorting/movz $ ffmpeg -i Vera\ na\ drzewie.mp4 ffmpeg version 2.8.7 Copyright (c) 2000-2016 the FFmpeg developers built with gcc 4.9.3 (Gentoo 4.9.3 p1.5, pie-0.6.4) configuration: --prefix=/usr --libdir=/usr/lib64 --shlibdir=/usr/lib64 --mandir=/usr/share/man --enable-shared --cc=x86_64-pc-linux-gnu-gcc --cxx=x86_64-pc-linux-gnu-g++ --ar=x86_64-pc-linux-gnu-ar --optflags='-O2 -pipe -march=native' --disable-static --enable-avfilter --enable-avresample --disable-stripping --enable-nonfree --enable-version3 --disable-indev=oss --disable-indev=jack --disable-outdev=oss --enable-bzlib --disable-runtime-cpudetect --disable-debug --disable-doc --disable-gnutls --enable-gpl --enable-hardcoded-tables --enable-iconv --disable-lzma --enable-network --enable-openssl --enable-postproc --disable-libsmbclient --enable-ffplay --enable-sdl --disable-vaapi --enable-vdpau --enable-xlib --enable-libxcb --enable-libxcb-shm --enable-libxcb-xfixes --enable-zlib --disable-libcdio --disable-libiec61883 --disable-libdc1394 --disable-libcaca --disable-openal --enable-opengl --disable-libv4l2 --disable-libpulse --disable-libopencore-amrwb --disable-libopencore-amrnb --disable-libfdk-aac --enable-libopenjpeg --disable-libbluray --disable-libcelt --disable-libgme --disable-libgsm --disable-libmodplug --disable-libopus --disable-libquvi --disable-librtmp --disable-libssh --disable-libschroedinger --disable-libspeex --enable-libvorbis --enable-libvpx --disable-libzvbi --disable-libbs2b --disable-libflite --disable-frei0r --disable-libfribidi --disable-fontconfig --disable-ladspa --disable-libass --enable-libfreetype --disable-libsoxr --enable-pthreads --enable-libvo-aacenc --disable-libvo-amrwbenc --enable-libmp3lame --disable-libaacplus --disable-libfaac --disable-libsnappy --enable-libtheora --disable-libtwolame --disable-libwavpack --disable-libwebp --enable-libx264 --disable-libx265 --enable-libxvid --disable-amd3dnow --disable-amd3dnowext --disable-avx2 --disable-fma3 --disable-fma4 --disable-xop --cpu=host libavutil 54. 31.100 / 54. 31.100 libavcodec 56. 60.100 / 56. 60.100 libavformat 56. 40.101 / 56. 40.101 libavdevice 56. 4.100 / 56. 4.100 libavfilter 5. 40.101 / 5. 40.101 libavresample 2. 1. 0 / 2. 1. 0 libswscale 3. 1.101 / 3. 1.101 libswresample 1. 2.101 / 1. 2.101 libpostproc 53. 3.100 / 53. 3.100 [mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x1c3c820] moov atom not found Vera na drzewie.mp4: Invalid data found when processing input
Skądinąd wiem, że jakieś dane w klipie siedzą, bo wrzucenie tego 12MB pliku na stronę http://app.aeroquartet.com/ pokazuje obraz tatowej kici jak wspina się na drzewo.
Zastanawiam się zatem czy jest soft/ sposób by wymusić ffmpegowi/ mplayerowi przejechanie się po całym pliku w celu wydobycia czegokolwiek. Ostatecznie mogę wgryźć się w specyfikację formatu i hexedkiem ręcznie wycinać chunki, jednak ... :D
Podobnie sprawa ma się ze zdjęciami.
Thunar bez problemu robi (lub wyciąga?) miniaturki z plików JPG, których za cholerę nie mogę otworzyć żadnym [a-z]*viewer. Co mniej ogarnięte bezczelnie segfaultują :P.
Masa plików ze zdjęciami też nie pokrywa się raczej z ich treścią (ale in plus, zdjęcia zajmują więcej).
Imagemagick'owski convert również napotyka pierwszy błąd i kończy pracę.
Siedzę nad tym już któryś tydzień (z doskoku, bo praca w korpo xD), a materiały mają nieocenioną wartość sentymentalną.
Karta jest FAT-owska
Próbowałeś klasycznym Linuxowym testdiskiem ?
https://packages.debian.org/search?keywords=testdis … p;section=all
Oczywiście, pisałem o photorec'u. Testdisk jednak bardziej w przypadku niewidocznych partycji/ usuniętych plików. Zapobiegawczo objechałem obraz softem, ale nie ma nań usuniętych plików.
Chyba że masz Bodzio jakąś metodę o której nie wiem :>
Nie mam.
Natomiast mam problem w robocie, bo umarł SSD z ważnymi danymi. Dziewuchy jak zwykle nie słyszały o backupie
Banalne pytanie: sprawdzałeś fsck -p?
Kiedyś przy padniętej karcie SD bezskutecznie walczyłem z testdisk/photorec, a większość danych odzyskałem poczciwym fsck.
yossarian napisał(-a):
Banalne pytanie: sprawdzałeś fsck -p?
Kiedyś przy padniętej karcie SD bezskutecznie walczyłem z testdisk/photorec, a większość danych odzyskałem poczciwym fsck.
Po edicie widzę, że nie do mnie :)
Mój umarł całkowicie - bios go nie widzi.
Bodzio, zabrzmi to helpdeskowo, ale jeśli nie jest to Goodramowski SSD, to spróbuj softem od producenta. Poniekąd wiem że te oprogramowania diagnostyczne do klasycznych talerzaków pozwalały modyfikować vendor-specific data. Bo jak już bios nie wykyrwa to zostaje Ci to, albo terminal dyskowy (rs232) i szukanie jak gadać z kontrolerem danego nośnika. Albo Ontrack, ale obaj wiemy jakie to są ceny :>
yossarian wiesz że na to nie wpadłem? spróbuję zrobić kopię obrazu i podmontować ją rw i puścić śmieciarza.
@all: wciąż jednak wolałbym jakiś harvester który przejedzie po obrazie/ plikach i spróbuje dodać dwa do dwóch...
@Bodzio: a jaki tam był zainstalowany system?
yossarian napisał(-a):
@Bodzio: a jaki tam był zainstalowany system?
Win 7 Prof
na NTFS
@moja sprawa.
Spróbowałem jak radziłeś yossarian, ale fsck stworzył mi 8k+ plików i doszczętnie rozpierwiastkował fata na kopii obrazu karty.
Strony: 1