Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki dziwny problem związany z wykorzystaniem pamięci RAM. Zwykle jeśli jakiś proces wykorzystuje pamięć, to jest ona oznaczana jako używana. W przypadku, gdy proces zdycha, to zasoby są z reguły uwalniane. Tylko czasami system chyba nie do końca został o tym fakcie poinformowany i nie wiem jak rozumieć taką poniższą sytuację.
Wynik skryptu ps_mem.py zwraca, że procesy wykorzystują:
--------------------------------- 278.4 MiB =================================
No i mniej więcej tyle powinny wykorzystywać sądząc po tym jakie mam odpalone usługi w systemie. Niemniej jednak, conky pokazuje inną wartość. Myślałem, że może się zawiesił i się nie aktualizuje ale wszystko wskazuje, że działa poprawnie. To patrzę w free:
# free total used free shared buff/cache available Mem: 1.8G 756M 980M 57M 131M 1.0G Swap: 2.5G 11M 2.5G Total: 4.3G 767M 3.4G
Czyli według tego 756M jest w wykorzystaniu. Tyle samo wskazuje conky. Czyli niby system używa 756M ale procesy mają 278.4M. To co w takim razie wykorzystuje 477.6M I jak je uwolnić? xD
Ta sytuacja mi się zdarzyła już któryś raz i raczej poza restartem systemu, to w inny sposób nie potrafię tej pamięci odzyskać. Nie wiem co ją zjada, więc jak mam niby to ustalić? To nie jest cache, próbowałem:
# echo "3" > /proc/sys/vm/drop_caches
Nie są to też pliki tymczasowe.
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-05-08 19:57:43)
Czy chodzi o ten skrypt? Bo jeśli tak, to:
--------------------------------- 378.1 MiB ================================= logan@toshiba:~$ free -m total used free shared buffers cached Mem: 5935 2301 3634 1 51 1835 -/+ buffers/cache: 414 5521 Swap: 0 0 0
Dopisek:
--------------------------------- 602.6 MiB ================================= total used free shared buffers cached Mem: 5935 2408 3526 3 51 1837 -/+ buffers/cache: 519 5415 Swap: 0 0 0
--------------------------------- 2.9 GiB ================================= total used free shared buffers cached Mem: 5935 4817 1117 12 52 1880 -/+ buffers/cache: 2884 3051 Swap: 0 0 0
@morfik, nie wiem, co jest u Ciebie, ale podejrzewam, że u mnie to jest drobny błąd w przeliczeniu. Albo po prostu różnica w jednostkach. Czy nadal masz systemd?
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2016-05-08 21:12:57)
No to nawet jak ten skrypt olać i w htop zobaczyć, to próbowałem uwalić wszystkie usługi i co wyszło?
Przecie tam zostało kilka procesów (+wątki kernela) Co tam zjada 500M+ ? xD
BTW, to się robiło i przed systemd. Rzadko się tak robi ale zawsze! xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-05-08 21:20:42)
Ludzie mówią, że to może jakiś moduł kernela. W sumie nie sprawdzałem tego czy rozmiary tych modułów się różnią podczas takiego stanu. W sumie nawet nigdy by mi to do głowy nie przyszło, myślałem, że te moduły mają stały rozmiar i nie zwiększa się po załadowaniu. Tak czy inaczej w tej chwili musiałem zresetować maszynę i do końca nie wiem czy te moduły faktycznie mają jakiś wpływ na to. Ale przy następnej okazji sprawdzę to. xD