Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Na stacjonarce mam minta 15, postawionego jakieś dwa lata temu. Szczerze mówiąc nie zaglądałem do niego od dawna, a i wogóle z linuksem rozstałem się służbowo 3 lata temu.
Teraz widzę, że mam straszny syf w sources list i nie bardzo mogę dojść do ładu jakie repo mu podpiąć, bo wywala się na 3/4 wpisów (404 do nieistniejących repo ubuntu itp.).
Ma ktoś pomysł gdzie mogę znaleźć jakieś w miarę świeże wpisy, które pozwoliłyby mi na podbicie wersji?
Inaczej będę musiał przeprosić się z iso i zrobić instalkę od początku - w necie się przez te trzy lata sporo śmiecia na temat ubuntu i minta naprodukowało, ciężko się w tym poruszać.
A może jakieś inne distro w miarę lekkie i bezobsługowe dla nietechnicznej kobiety(nie mam czasu non stop pilnować systemu- mint w sumie działa dobrze do dziś, tylko to repo rozsypane niemiłosiernie)?
Z góry dzięki
janosik napisał(-a):
A może jakieś inne distro w miarę lekkie i bezobsługowe dla nietechnicznej kobiety(nie mam czasu non stop pilnować systemu- mint w sumie działa dobrze do dziś, tylko to repo rozsypane niemiłosiernie)?
To forum Debiana i pierwsza myśl to Debian Jessie.
2755
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:35:22)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Ja bym pospisywał jakie programy były zainstalowane, skopiował dane i zainstalował nowszą wersję od początku.
Tego się obawiałem.
Czas chyba faktycznie wrócić do poczciwego Debiana. Tutaj od Potato po Lennyego nie miałem takich jaj (fakt, że aktywniej się udzielałem i z linuksem byłem na codzień).
Dzięki
Można spróbować zaktualizować do ubuntu lts, ale system może tego nie przeżyć.
Zaryzykowałem backup i podbicie do minta 17.3 na mate.
Żona bardzo go lubi.
Ale już widać spory spadek wydajności.
Chyba po czterech latach przeprosimy się z prawdziwym Debianem a nie jego smaczkami.
janosik napisał(-a):
Zaryzykowałem backup i podbicie do minta 17.3 na mate.
Żona bardzo go lubi.
Ale już widać spory spadek wydajności.
Chyba po czterech latach przeprosimy się z prawdziwym Debianem a nie jego smaczkami.
Jak lubi środowisko mate to w zależności od typu komputera
- jeśli ma do 3GB RAM to http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i3 … e-desktop.iso
- jeśli ma więcej jak 3GB RAM np. 4GB i więcej to: http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/am … e-desktop.iso
Czysty Debian ze środowiskiem MATE. Jak wszystko poinstalujesz od podstaw co tam potrzebujesz lepszy będzie od Minta.
neo86 napisał(-a):
Jak lubi środowisko mate to w zależności od typu komputera
- jeśli ma do 3GB RAM
- jeśli ma więcej jak 3GB RAM np. 4GB i więcej to
Bzdura totalna. W przypadku windows ma to znaczenie, linux nawet bedzie na 512 MB ramu działał 64 bitowy, a drugą stronę jądra z pae jest w stanie zaadresować 256 GB pamięci w 32 bitowym systemie.
Strony: 1