Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wykopanie X.orga nic tu nie da. W pierwszym wpisie Reasum napisał, że przy logowaniu do KDE wszystko jest OK. Rozdzielczość zmienia się przy uruchamianiu pulpitu. Podejrzewam, że może to być związane z mechanizmem przywracania sesji KDE, który odpowiada za to, że np wyłączysz komputer normalnie bez zakończenia pracy Iceweasela to przy następnym uruchomieniu systemu po zalogowaniu do KDE uruchomi się Iceweasel z ostatnio przeglądaną stroną. W tym przypadku CrossOver zmienił rozdzielczość, ale nie zakończył się normalnie, więc nie przywrócił rozdzielczości i teraz przy każdym uruchomieniu pulpitu będzie niezmieniona, nieprawidłowa rozdzielczość. Jeżeli naprawdę nie ma graficznego
programu to nie widzę innego rozwiązania, jak usunięcie wszystkich plików/katalogów konfiguracyjnych z katalogu domowego (np .kde .plasma). Chyba, że w ustawieniach znajdziesz coś dotyczącego przywracania sesji i wyłączysz tą funkcję. Teoria mechanizmu jest prawdziwa, gdy okaże się, że CrossOver działał w niższej rozdzielczości.
Nie polecam KDE, bo jak dla mnie jest zbyt bajzelowaty i skomplikowany w obsłudze. Sugeruję zacząć przygodę np. z
Cinnamonem.
Ostatnio edytowany przez młodyLinuxiarz (2016-02-13 09:57:40)
2715
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:31)
Masz rację, że nie powinno się mieszać repozytoriów Debiana z całkiem inną dystrybucją. Jednak to nie rozwiąże problemu skoro na Gnome wszystko jest OK. Problem tkwi w KDE.
młodyLinuxiarz napisał(-a):
Wykopanie X.orga nic tu nie da. W pierwszym wpisie Reasum napisał, że przy logowaniu do KDE wszystko jest OK. Rozdzielczość zmienia się przy uruchamianiu pulpitu. Podejrzewam, że może to być związane z mechanizmem przywracania sesji KDE, który odpowiada za to, że np wyłączysz komputer normalnie bez zakończenia pracy Iceweasela to przy następnym uruchomieniu systemu po zalogowaniu do KDE uruchomi się Iceweasel z ostatnio przeglądaną stroną. W tym przypadku CrossOver zmienił rozdzielczość, ale nie zakończył się normalnie, więc nie przywrócił rozdzielczości i teraz przy każdym uruchomieniu pulpitu będzie niezmieniona, nieprawidłowa rozdzielczość. Jeżeli naprawdę nie ma graficznego
programu to nie widzę innego rozwiązania, jak usunięcie wszystkich plików/katalogów konfiguracyjnych z katalogu domowego (np .kde .plasma). Chyba, że w ustawieniach znajdziesz coś dotyczącego przywracania sesji i wyłączysz tą funkcję. Teoria mechanizmu jest prawdziwa, gdy okaże się, że CrossOver działał w niższej rozdzielczości.
No właśnie o tej włąściwości KDE już pisaliśmy ale nie tak fachowym językiem. Co do dalszej części to się nie zgodzę bo xrandr absolutnie rozwiązuje problem tylko zakładający wątek jakoś nie potrafi go użyć. Pewnie w ustawieniach systemowych też to ma tylko znaleźć nie potrafi bo gdzieś mu część okna może obcięło i tego nie widać. W KDE wciskasz lewy Alt i klikasz gdziekolwiek na oknie i możesz go sobie do woli przesuwać nawet jeśli się nie mieści na monitorze.
młodyLinuxiarz napisał(-a):
Nie polecam KDE, bo jak dla mnie jest zbyt bajzelowaty i skomplikowany w obsłudze. Sugeruję zacząć przygodę np. z
Cinnamonem.
A to już kwestia gustu i preferencji. Dla mnie to albo minimalne window managery dla ludzi pracujących głównie w konsoli albo na starszym sprzęcie albo właśnie KDE z całkiem bogatym zestawem dobrych i funkcjonalnych aplikacji. Używam KDE od gałęzi 2 i nie zgodzę się, że jest jakieś trudne w obsłudze a wręcz przeciwnie, bardzo naturalne a już na pewno pomimo zajętości miejsca na dysku działa lepiej i szybciej niż te bazujące na GTK. Poza tym autor wątku chyba nie ma zamiaru zmieniać środowiska graficznego.
Zapomniałem, że o czyiś gustach się nie dyskutuje, ale według mnie ostatnim dobrym KDE było KDE przed wersją 4
(nie wiem, jak jest teraz, bo używam Gnome). Jakby i nawet okazało się, że zakładający wątek nie radzi sobie z xrandrem (bez urazy oczywiście, każdy kiedyś tak zaczynał) to zaś zostanie coś, co będzie mu ją przestawiać spowrotem po uruchomieniu pulpitu (jeśli się nie mylę, bo nie używam już KDE).
Ostatnio edytowany przez młodyLinuxiarz (2016-02-13 11:20:06)
kiedys sie zmienialo w xorg.conf, xorg.conf.d/... teraz sie nie zmienia bo xorg wykrywa z automatu chcesz sie bawic w konfiguracje xorga z palca a nie potrafisz go poprawnie zainstalowac, sorry ale czegos tu nie rozumiem. nawet tu na forum znajdziesz kilka watkow jak reinstalowac xorg, najlepiej minimalna instalacje poza tym masz jeszcze google a jak sie boisz starcic kotakt z rzeczywistością po utracie X-ow to mozesz uzyc przegladarki konsolowej lynx albo inne cos.
Ostatnio edytowany przez pink (2016-02-13 11:28:05)
Ale po raz kolejny zaznaczam: to nie wina serwera X-ów, tylko konfiguracji w KDE. Przecież Reasum w poprzednich wpisach napisał, że Gnome działa OK, a Gnome korzysta z serwera X-ów. Z tego wynika, że Xorg jest zainstalowany poprawnie.
Ostatnio edytowany przez młodyLinuxiarz (2016-02-13 11:41:43)
2716
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:33)
to wykop kde z konfiguracja i zainstaluj od nowa. albo przesiądź sie na gnome ;-) a najlepiej na dwm + urxvt-tabbed ;-) ;-)
ps. ja sie juz dawno wyleczyłem z wodotrysków nie lubie jak mi sie ram i cpu marnuje na półprzezroczyste okienka (choc nie narzekam na brak RAM-u i mocy) poza tym lubię cisze i spokój.
Fglrx z repozytorium za dużo nie namieszał. Jedyne, co zastąpił to libGL.so, a to wystarczy naprawić poleceniem:
# update-alternatives --config glx
Będą tam do wyboru ze 2-3 opcje. Trzeba wpisać liczbę odpowiadającą mesa-diverted. Mam kolejną prośbę do użytkownika Reasum: mógłbyś zamieścić zrzut ekranu z zawartością Konsole wg mojej rady z xrandrem. Ewentualnie
w Konsole wpisz
$ xrandr -s 1024x600; xrandr -s 0
Nie ma co usuwać KDE bo problem jest trywialny, już usunięcie folderu .kde to jak wyjmowanie silnika żeby świece zapłonowe wymienić. Najpierw przywrócenie właściwej rozdzielczości, inne problemy w dalszej kolejności.
Czasami żeby wymienić świece trzeba wyjąć silnik z karoserii (np. w silniku V12 do BMW E32):)
Na szczęście Debian nie jest dziełem niemieckich "inżynierów".
skullman napisał(-a):
Na szczęście Debian nie jest dziełem niemieckich "inżynierów".
20 parę % to developerzy z Niemiec, więc tutaj nie byłbym taki pewny.
2723
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:41)
1366x768
Panowie, programista to jedno a "inżynier" w rozumieniu współczesnego przemysłu motoryzacyjnego to księgowy zatrudniony przez koncern motoryzacyjny ;) każdy, kto choć trochę lubi auta wie co mam na myśli i nie bierze tego dosłownie pewnie dlatego użyłem cudzyłowu, ostatnie fajne auto to GT86 i z żalem spoglądam na ulicy na supry, mr2, czy zx-y ale dość bredni, do rzeczy,
@Reasum, skoro screena dać nie chcesz to zrób tak: menu K -> zakładka programy -> system -> terminal a w terminalu xrandr -s 1366x768 i enter, oczywiście jako zwykły urzyszkodnik.
Już prościej nie można.
skullman -> teraz po wpisaniu
xrandr -s 1366x768
wróciło do normalnego rozmiaru. Po restarcie również jest dobrze. Mam nadzieję, że już tak zostanie.
I jeszcze jedna prośba do pozostałych (nie miałem dostępu do internetu, żeby wcześniej odpisać) - dzięki za atak na moją osobę za wpis minta w repo. Dla formalności - nie był dodawany "na pałę" i nie był dodawany "bo poprostu ktoś gdzieś kiedyś miał to w repo". Był dodany specjalnie po to, żeby zainstalować normalnego Firefoxa, który był importowany z minta. Nic więcej nie było instalowane z tamtych repo. Dodałem to w konkretnym celu. Wiec bardzo bym prosił, (tak czysto teoretycznie - nie, żebym ja kogoś chciał atakować) dobrze by było najpierw się dowiedzieć jak i po co coś się tam znalazło niż tworzyć własne teorie i pisać, że to przez to.
2731
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:51)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Zamiast repo Minta można dodać repo z http://mozilla.debian.net/
Tam jest iceweasel a chciał mieć czystego FF.
Ja bym jak już to binarkę wrzucił.
Reasim napisał(-a):
. Był dodany specjalnie po to, żeby zainstalować normalnego Firefoxa, który był importowany z minta. Nic więcej nie było instalowane z tamtych repo
Przez Ciebie może nie ale aktualizacje bądź instalacje innych programów mogły pociągnąć stamtąd jakieś pakiety.
Pewności nie ma.
Lepiej było odpiąć to repozytorium po instalacji FF bądź ustawić niski priorytet dla niego.
Pufferfish ->
root@ResResovsky:/home/oskar# apt-get remove fglrx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Pakiet "fglrx" nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
ilin -> jeżeli na prawdę tak dużo może pociągnąć dodatkowo to dla pewności repo minta #zahashowałem :)
Reasum napisał(-a):
Pufferfish ->
Kod:
root@ResResovsky:/home/oskar# apt-get remove fglrx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Pakiet "fglrx" nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
Gdybyś jeszcze wiedział co miałeś usuwać, to zapewne wynik byłby inny.
Nazwa pakietu jest inna.
A co do Firefoksa, to ta "czystość" właściwie dotyczy jedynie ikonki i nazwy.
yossarian -> a mógłbyś mi w takim razie wskazać co należało by usunąć? Będę bardzo wdzięczny. A co do "czystości" FF to niby tak. Ale jednak na iceweasel nie działał mi flashplayer. Na mozilli z repo minta dział mi od momentu zainstalowania. Ale mniejsza z FF i FP. Szczerze to najchętniej przerzucił bym się na Google Chrome (dla mnie najwygodniej się na nim zawsze działało) ale szukałem trochę (może mało skutecznie) i wszędzie było tylko o przeglądarce Chromium, która jak czytałem nie jest czystym Google Chrome ze zmienioną nazwą i ikonką. Dlatego zainstalowałem tego FF i niech już tak zostanie. Mniejsza o przeglądarkę.
2732
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:53)
Dziękuję :) sprawdziłem i usunąłem wszystkie pakiety które mi wyświetliło. Ok. 135MB zajmowały.
Co do FF i FP - wszystko działa więc na razie nie zamierzam niczego tam zmieniać.
Dziękuję za pomoc.