Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
takich jak moje 200+dvd xD
Ogarniając ostatnio coś z sumami kontrolnymi natknąłem się na fajne narzędzie- deephash. W skrócie generuje ono skróty danych plików, dodatkowo umożliwiając puszczenie dwóch sumokontrolerów (xD) i przechowanie całego szpasu w pliku.
Zrodziło to dwa pytania:
- Czy dwa pliki dla których występuje kolizja MD5 dadzą taki sam hash dla np SHA1? (na logikę to nie, ale kto płyta- wielbłądzi xD)
- Istnieje jakiś soft/ skrypt zbierający takie sumy kontrolne w bazie i na jej podstawie wyłapuje duplikaty w różnych zbiorach?
Taki np fdupes jest genialny, ale nie w przypadku gdy dane występują w różnych katalogach różnych nośników. Przykładowo, namiętnie piracę mp3 z sieci i chcę wiedzieć czy Wodecki- Chałupy już gdzieś mam, a jeśli tak to na jakim nośniku? W sumie informacja o nośniku jest opcjonalna, płyty zbieram do VVV, więc tam sobie ogarnę czy mam już ten plik czy nie.
2725
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:44)
No nie znowu aż tak ciężko i się powinno od tego sha1 odejść jak najszybciej. xD
2727
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:46)
No okej, to jedno już mamy ustalone i klepnięte przez Trzech Króli- MD5=! SHA1 pod kątem kolizyj.
Interesował się ktoś kiedyś cheksumowaniem plików do jakiegoś rodzaju bazy?