Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2016-01-31 21:36:54

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

RTNETLINK answers: Operation not possible due to RF-kill

Mój laptop za sprawą Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn (moduł brcmsmac) zawsze miał problemy z wifi. Może połączenie bezprzewodowe działa w porządku ale jest jeden problem, który drażni mnie już od dawna i w końcu postanowiłem się za niego wziąć. Chodzi o ten klawisz na klawiaturze, który umożliwia włączenie i wyłączenie karty. Poniżej jest status rfkill, gdy karta działa jak trza:

Kod:

# rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
1: hp-wifi: Wireless LAN

Gdy teraz ten klawisz zostanie przyciśnięty, mam taki status:

Kod:

# rfkill list
        Hard blocked: yes

Naturalnie, sieć pada ale to zrozumiałe. Problem natomiast pojawia się w przypadku ponownego przyciśnięcia tego przycisku. Niby powinien on przełączyć kartę i podnieść sieć ale tak się nie dzieje. Po przyciśnięciu, mam coś takiego:

Kod:

# rfkill list

W logu zaś jest poniższa informacja:

Kod:

Jan 31 21:28:13 morfikownia wpa_supplicant[1509]: Could not set interface wlp3s0b1 flags (UP): Operation not possible due to RF-kill
Jan 31 21:28:13 morfikownia systemd[1]: Starting Load/Save RF Kill Switch Status...
Jan 31 21:28:13 morfikownia systemd[1]: Started Load/Save RF Kill Switch Status.

I tu jest ciekawa rzecz, bo po chwili ten powyższy status przechodzi w:

Kod:

# rfkill list

Czyli tak jakby z opóźnieniem schodzi ten hard blok.

Przez te kilka sekund po wciśnięciu przycisku, nie jestem w stanie podnieść manualnie interfejsu:

Kod:

# ip link set dev wlp3s0b1 up
RTNETLINK answers: Operation not possible due to RF-kill

Natomiast po krótkiej chwili po przełączeniu, to powyższe polecenie podnosi interfejs i jest ustanawiane połączenie z siecią bezprzewodową.

Założę się, że gdyby wyeliminować to opóźnienie, lub też sprawić, by system czekał chwilę z podniesieniem interfejsu po przyciśnięciu przycisku od wifi, to ten problem by został rozwiązany. Ktoś ma jakiś pomysł jak tego dokonać?

Stopka forum