Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pokaż co obecnie zwraca polecenie:
cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
Proszę
root@debian:~# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch 0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0 1:DIS: :DynOff:0000:01:00.0
Jest to wynik po zastosowaniu wcześniej przedstawionego polecenia.
Ostatnio edytowany przez jakubkameleon (2016-01-30 20:46:25)
2637
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:53)
Wyłączyłem laptopa po dwóch minutach uruchomiłem wykonałem polecenie, wynik jak rozumiem dobry?
root@debian:~# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch 0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0 1:DIS: :DynOff:0000:01:00.0
2639
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:55)
Nie teraz nie kiedyś miałem taką przypadłość, generalnie pracuje już którąś godzinę i układ jest zimny, wentylator chodzi ale na powiedzmy 50%, nie jakby miał startować, nadzieja że w ogóle będzie choć na chwilę się wyłączy chyba jest nie realna... Myślę że osiągnęliśmy pełen sukces. Powiedz mi tak w trzech zdaniach, układ teraz pracuje na Intelu , AMD ? Naprawdę już mi się wszystko pomieszało.
sensors pokazuje
coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Physical id 0: +51.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 0: +44.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 1: +44.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 2: +51.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 3: +48.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) radeon-pci-0100 Adapter: PCI adapter temp1: N/A (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)
temperaturę karty jakoś da się inaczej sprawdzić?
Jeśli wierzyć GKrellM
redeon@100/temp1 --> temp1 49 st. C
Ostatnio edytowany przez jakubkameleon (2016-01-31 00:32:58)
2641
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:58)
Już od dawna całkowicie wyłącza kartę AMD:
Initial pull request for radeon drm-next 3.13. Highlights:
- Enable DPM on a number of asics by default
- Enable audio by default
- Dynamically power down dGPUs on PowerXpress systems
- Lots of bug fixes
http://lists.freedesktop.org/archives/dri-devel/201 … r/048316.html
O kartach nvidii tu nie wspominaj bo otwarte sterowniki do tych kart to delikatnie mówiąc kupa.
Poza tym masz system BSD, a tam obsługa współczesnych kart graficznych jest 469 lat za Linuksem.
@jakubkameleon: System zawsze korzysta z karty Intela, niezależnie czy dodatkowa karta jest włączona/wyłączona. Kiedyś było tak (podobnie jak wcześniej u Ciebie), że system tak samo korzystał z karty Intela, ale nie potrafił wyłączyć (o korzystaniu już nie wspominając) dodatkowej karty. Obecnie standardowo dodatkowa karta AMD jest dynamicznie wyłączana/włączana i automatycznie sterownik też zarządza jej mocą, ale chyba nadal nie ma automatu, który by potrafił korzystać dodatkowo z drugiej karty. Używa się do tego ręcznego mechanizmu PRIME:
https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME
@Pufferfish, @yossarian - bardzo wam Panowie dziękuje za pomoc, na spokojnie poczytam to wszystko.
@yossarian wspominasz od PRIME, jedynaa gra którą mam nalaptopie to Minecraft czasem gramy na serwerze z synem we dwóch, czy teraz aby zwiększyć fps gry potrzebuję PRIME stosować?
Pytanie, czy naprawdę potrzebujesz? Karty Intela wystarczają do wielu gier i to nie tych typu szachy ;)
No i kolejne pytanie się nasuwa, czy PRIME u Ciebie zadziała? I czy będą zauważalne korzyści.
Masz czas i chęci — testuj. Masz tam podane instrukcje.
Najpierw zobaczę jak zrobić backup systemu :) jeszcze do końca się nie uporałem z konfiguracją apache :) będę miał backup pomyślę nad dalszymi testami...