Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Znacie jakiś tani powerbank z możliwością jednoczesnego zasilania podłączonego urządzenia i ładowania akumulatora powerbanka? Dobrze by było żeby miał prąd 2A na wyjściu. Zamierzam go używać jako coś w rodzaju UPSa do Raspberry Pi (żeby podtrzymać zasilanie podczas, np. przenoszenia do innego pomieszczenia)
poszukaj na botlandzie - ja ostatnio kupiłem prezent żonie (8 Ah, ale bez zasilania przy ładowaniu) za niecałe pięć dych. z tego co widziałem też są takie jak chcesz.
a do rpi nie lepiej zrobić coś na superkondensatorach? kiedyś coś tam opisywałem (niesprawdzony projekt) na zwykłych ogniwach aa - może sprawdzisz?
Są dedykowane mikro upsy do routerów i innych sprzętów maści sieciowej. My, lisu, we firmie (xD) testujemy takie ustrojstwo. O tyle fajna sprawa że ogniwa 18650 są łatwo wymienialne i na biedę można kupić samo urządzenie a ogniwa wypruć z baterii do laptopa ;)
ethanak napisał(-a):
poszukaj na botlandzie - ja ostatnio kupiłem prezent żonie (8 Ah, ale bez zasilania przy ładowaniu) za niecałe pięć dych. z tego co widziałem też są takie jak chcesz.
a do rpi nie lepiej zrobić coś na superkondensatorach? kiedyś coś tam opisywałem (niesprawdzony projekt) na zwykłych ogniwach aa - może sprawdzisz?
W botlandzie sprawdzałem, prawie wszystkie w opisie mają informacje, że nie może zasilać urządzeń podczas ładowania. Tylko te najdroższe, największe i o największej pojemności mają taką możliwość, a mi jest potrzebne coś małego i lekkiego, najlepiej żeby na stałe zamocować do obudowy Raspberry Pi
dlatego sugeruję coś na zwykłych ogniwach. o ile tego nie przenosisz trzy razy dziennie to powinno wystarczyć.
a jeśli nie - kondzio typu 100 faradów powinien utrzymać rpi na czas przenoszenia.
Z tego co wiem, to w przypadku kondensatora napięcie spada bardzo szybko po odłączeniu zasilania, więc myślę że parę sekund i będzie już za małe żeby RPi mógł pracować. Chyba niestety będę musiał skonstruować coś samemu, ale nie mam w tym doświadczenia, więc nie bardzo wiem jak to zrobić. Kupię ogniwo litowo-jonowe i nie wiem co dalej, ono przecież ma 3,6 V a tu potrzebne jest 5 V
ghost25 napisał(-a):
Znacie jakiś tani powerbank z możliwością jednoczesnego zasilania podłączonego urządzenia i ładowania akumulatora powerbanka? Dobrze by było żeby miał prąd 2A na wyjściu. Zamierzam go używać jako coś w rodzaju UPSa do Raspberry Pi (żeby podtrzymać zasilanie podczas, np. przenoszenia do innego pomieszczenia)
Kup jakikolwiek powerbank, wepnij równolegle z siecią i rpi i tyle. Według mnie takie coś powinno działać.
ghost25 napisał(-a):
Kupię ogniwo litowo-jonowe i nie wiem co dalej, ono przecież ma 3,6 V a tu potrzebne jest 5 V
Nadmiar napięcia możesz zredukować przez wpięcie szeregowo jakiejś diody, albo czegoś podobnego - ważne, żeby pobierało około 1,5V.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2016-01-20 22:36:41)
Pavlo950 napisał(-a):
Nadmiar napięcia możesz zredukować przez wpięcie szeregowo jakiejś diody, albo czegoś podobnego - ważne, żeby pobierało około 1,5V.
On chce zwiększyć napięcie, nie zmniejszyć. Poza tym tak to się nie redukuje napięcia, tym bardziej stałego.
Do podwyższania napięcia jest przetwornica step-up.
Kupujesz zasilacz buforowy na 12V do tego akumulator i przetwornica na 5V i masz proste rozwiązanie jak dobrze znajdziesz to w 250 zł sie zmieścisz i potrzyma Ci to dobry czas, a straty są o wiele mniejsze jak byś chciał dać UPSa.
U nich znajdziesz co trzeba:
http://cdr.pl
http://korpol.pl
http://cyberteam.pl
Ostatnio edytowany przez noyo (2016-01-20 23:08:59)
2592
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:31:56)
mati75 napisał(-a):
Pavlo950 napisał(-a):
On chce zwiększyć napięcie, nie zmniejszyć. Poza tym tak to się nie redukuje napięcia, tym bardziej stałego.
A jak dwa kupi, to będzie musiał zredukować. Trochę więcej jak 1,5V.
Dlatego lepiej kupić gotowy ze sterowaniem, a nie się męczyć samemu.
Zrobię chyba tak jak mówi Pavlo950. Kupię powerbanka bez możliwości jednoczesnego ładowania i zasilania podłączonych urządzeń i zmodyfikuję go trochę