Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
cześć
mam środowisk otym razem lxde debian8 i wicd mi się połączył tylko mi przeglądarka niechodzi nie ma żdnej i chciałem tą zainstalować i mam błędy?
root@debian:/home/smerf3# dpkg -i /home/smerf3/Desktop/iceweasel_43.0.4-1_i386.deb Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu iceweasel. (Odczytywanie bazy danych ... 68316 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../iceweasel_43.0.4-1_i386.deb ... Dodawanie "ominięcie /usr/bin/firefox do /usr/bin/firefox.real przez iceweasel" Rozpakowywanie pakietu iceweasel (43.0.4-1) ... dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu iceweasel: iceweasel zależy od libdbus-1-3 (>= 1.9.14); jednakże: Wersją libdbus-1-3:i386 w systemie jest 1.8.20-0+deb8u1. iceweasel zależy od libnss3 (>= 2:3.19); jednakże: Wersją libnss3:i386 w systemie jest 2:3.17.2-1.1+deb8u2. iceweasel zależy od libstdc++6 (>= 5.2); jednakże: Wersją libstdc++6:i386 w systemie jest 4.9.2-10. iceweasel zależy od libvpx3 (>= 1.5.0); jednakże: Pakiet libvpx3 nie jest zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania pakietu iceweasel (--install): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.7.0.2-5)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu hicolor-icon-theme (0.13-1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils (0.22-1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu mime-support (3.58)... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: iceweasel root@debian:/home/smerf3#
aptitude install iceweasel
lulek - masz amnezję czy czytanie ze zrozumieniem stanowi dla Ciebie problem? Ten temat był już wałkowany wiele razy - po kiego czorta instalujesz z dpkg?
zaś cos nie tak...
smerf3@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/smerf3# aptitude install iceweasel Następujące częściowo zainstalowane pakiety zostaną skonfigurowane: iceweasel{b} Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: iceweasel : Wymaga: libdbus-1-3 (>= 1.9.14) ale zainstalowana jest wersja 1.8.20-0+deb8u1. Wymaga: libnss3 (>= 2:3.19) ale zainstalowana jest wersja 2:3.17.2-1.1+deb8u2. Wymaga: libstdc++6 (>= 5.2) ale zainstalowana jest wersja 4.9.2-10. Wymaga: libvpx3 (>= 1.5.0) który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) iceweasel Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 2) task-lxde-desktop poleca iceweasel Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] y Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: iceweasel{a} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 102 MB. Kontynuować? [Y/n/?] y (Odczytywanie bazy danych ... 68406 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie pakietu iceweasel (43.0.4-1) ... Usuwanie "ominięcie /usr/bin/firefox do /usr/bin/firefox.real przez iceweasel" Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu hicolor-icon-theme (0.13-1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu mime-support (3.58)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils (0.22-1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.7.0.2-5)... Bieżący status: 0 niespełnionych zależności [-1], 0 nowych [-1]. root@debian:/home/smerf3#
Tamta wersja Iceweasel była dla innej wersji Debiana, po jej usunięciu powinna zainstalować się już właściwa.
pomyłka sorki, wkleiłem to samo
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-18 11:57:29)
Lulek, proszę cię, korzysz z Debiana, który ma tysiące pakietów z aplikacjami z repozytorium! Nie szukaj debów w Internecie tylko używaj do instalacji aptitude lub apt!!!
ok przyjąłem tylko mi musi net wrócić...
A po co Ci przeglądarka kiedy nie masz internetu?
morfik napisał(-a):
W przeglądarce bardzo fajnie się przegląda manuale i inne lokalne dokumenty textowe. xD
Taaak... lulek napewno do manuali potrzebuje przegladarke ;P
thalcave napisał(-a):
morfik napisał(-a):
W przeglądarce bardzo fajnie się przegląda manuale i inne lokalne dokumenty textowe. xD
Taaak... lulek napewno do manuali potrzebuje przegladarke ;P
Chyba raczej:
Taaak... lulek na pewno będzie czytał manuale
Strony: 1