Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem na święta wymienić sobie router w domu (obecnie jakiś Pentagram, który wg. niebezpiecznika jest nawet "dziurawy"). Mam internet z orange po linii telefonicznej 10Mb. Ponadto chciałbym abym mógł na router wgrać jakiegoś linucha typ dd-wrt oraz by miał możliwość podpięcia pod USB modemu 3G/4G na wypadek gdybym rezygnował z neta po lini telefonicznej. Ostatnio na forum przewijały się modele TP-WR1043nd, TL-WDR4300.
bonus napisał(-a):
Mam internet z orange po linii telefonicznej 10Mb.
bonus napisał(-a):
Ostatnio na forum przewijały się modele TP-WR1043nd, TL-WDR4300.
To jedno wyklucza drugie. To są routery DSL, musisz szukać adsl, chyba że inaczej chcesz to rozwiązać to wtedy potrzebujesz jeszcze jakiś AP.
Nie zwróciłem na to uwagi, że nie mają portu WAN RJ11 jednak napewno są odpowiedniki z takim właśnie portem od tego producenta. Pytanie czy port USB może służyć jako WAN modemu USB sieci komórkowej.
Pytanie czy port USB może służyć jako WAN modemu USB sieci komórkowej.
Teoretycznie można, ale taki port może mieć za małą wydajność prądową,
i wtedy będzie potrzebny HUB USB z aktywnym zasilaniem.
bonus napisał(-a):
Nie zwróciłem na to uwagi, że nie mają portu WAN RJ11 jednak napewno są odpowiedniki z takim właśnie portem od tego producenta. Pytanie czy port USB może służyć jako WAN modemu USB sieci komórkowej.
To chyba zależy już od urządzenia. Takowych informacji radziłbym szukać w specyfikacji wybranego urządzenia.
Tutaj macie ładną rozpiskę na temat tych modemów do LTE:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12379
akurat mam tl-1043nd. nie obsługuje on modemów.
nie ma do niego dd-wrt, a openwrt nie obsługuje sprzętowego switcha.
wifi tylko 2.4Ghz
poza tym nie narzekam.
Ostatnio edytowany przez pasman (2015-12-16 16:49:13)