Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Jakiś czas temu po wykonaniu upgradu, rozruch systemu zatrzymywał się na wyświetleniu szarego tła i kursora na środku. Dalej toatalnie nic, zero reakcji. Brak jest nawet możliwości przejścia do konsoli.
Zmieniłem display managera na lightdm i system bezproblemowo się uruchamia.
Po kilku następnych aktualizacjach, próbowałem z powrotem włączyc gdm. Niestety dpkg-reconfigure gdm3 zwraca:
Job for gdm.service invalid. invoke-rc.d: initscript gdm3, action "reload" failed.
Co ciekawe ta sytuacja ma miejsce na obydwu moich laptopach (z różnymi konfiguracjami sprzętowymi).
System to stretch.
Ostatnio edytowany przez tete (2015-12-09 21:00:58)
Walk z gdm ciąg dalszy. Sprawa przedstawia się następująco:
Kiedy uruchomię system w w trybie awaryjnym to
service gdm3 start
nie zwraca żadnych błędów. Wynik komendy
systemctl status gdm3.service
jest następujący:
● gdm.service - GNOME Display Manager Loaded: loaded (/lib/systemd/system/gdm.service; enabled; vendor preset: enabled) Active: active (running) since wto 2015-12-08 22:01:08 CET; 4min 57s ago Process: 1815 ExecStartPre=/usr/share/gdm/generate-config (code=exited, status=0/SUCCESS) Process: 1811 ExecStartPre=/bin/sh -c [ "$(cat /etc/X11/default-display-manager 2>/dev/null)" = "/usr/sbin/gdm3" ] (code=exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 1818 (gdm3) CGroup: /system.slice/gdm.service └─1818 /usr/sbin/gdm3 gru 08 22:01:07 lapsam systemd[1]: Starting GNOME Display Manager... gru 08 22:01:08 lapsam systemd[1]: Started GNOME Display Manager.
rekonfiguracja gdm poprzez dpkg-reconfigure nie zwraca wówczas żadnych błędów, jednak po restarcie wracam do punktu wyjścia, tzn zamiast ekranu logowania szare tło, kursor na środku i system nie reaguje już na nic.
Jaka masz kartę graficzną?
Ja bym na dobry początek wyłączył GDMa:
systemctl disable gdm3
Dzięki czemu elegancko będziesz się mógł logować do konsoli i z niej wywoływać
startx
Przy okazji jak wyłączysz tego demona i uruchomisz ponownie komputer i wystartujesz GDMa poprzez (z roota)
systemctl start gdm3
To co się dzieje?
@yossarian
nvidia optimus czyli:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520M]
@thalcave
Już dawno go wyłączyłem i zainstalowałem lightdm. Teraz próbuje reanimować gdma bo jakoś bardziej mi pasuje :D
miałem podobnie, przeinstalowałem sterowniki nvidii + bumblebee i podziałało (mimo iż sterownik skompilował się poprawnie w trakcie upgrade).
Zdaje się, że w xorg logu albo w gdm logu pluje ci się o opengl dla karty nv.
Jeśli nic z poprzednich odpowiedzi Ci nie pomoże, to możesz spróbować zablokować Waylanda w pliku:
/etc/gdm/custom.conf
edytując taką wartość: WaylandEnable=false
Ostatnio edytowany przez skullman (2015-12-09 12:15:53)
@Pakos: przeinstalowałem nvidia-driver, bumlebee, bumblebee-nvidia i dalej to samo.
@skullman nie mam katalogu gdm. Jest gdm3 a w nim ani śladu custom.conf.
Natomiast zastanawia mnie sprawa: czy błąd jest po stronie grafiki? Przypomniało mi się wczoraj o drugiej maszunie na której nvidi nie ma. Jest tylko zintegrowany Intel a zachowanie gdma jest identyczne.
Natomiast kiedy uruchomię którykolwiek komp z pomocą lightdma to po systemctl enable gdm3 dostaje
Synchronizing state of gdm3.service with SysV init with /lib/systemd/systemd-sysv-install... Executing /lib/systemd/systemd-sysv-install enable gdm3
systemctl statud gdm3 zwraca:
● gdm.service - GNOME Display Manager Loaded: loaded (/lib/systemd/system/gdm.service; static; vendor preset: enabled) Active: failed (Result: start-limit) since śro 2015-12-09 19:52:54 CET; 29s ago gru 09 19:52:53 lapsam systemd[1]: gdm.service: Failed to enqueue OnFailure= job: Input/output error gru 09 19:52:53 lapsam systemd[1]: gdm.service: Failed with result 'exit-code'. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Service hold-off time over, scheduling restart. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: Stopped GNOME Display Manager. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Start request repeated too quickly. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: Failed to start GNOME Display Manager. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Unit entered failed state. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Triggering OnFailure= dependencies. gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Failed to enqueue OnFailure= job: Input/output error gru 09 19:52:54 lapsam systemd[1]: gdm.service: Failed with result 'start-limit'.
a journalctl -xe zwraca:
gru 09 19:49:44 lapsam laptop-mode[4911]: Laptop mode gru 09 19:49:44 lapsam laptop_mode[4869]: Laptop mode gru 09 19:49:44 lapsam laptop-mode[4912]: enabled, not active [unchanged] gru 09 19:49:44 lapsam laptop_mode[4869]: enabled, not active [unchanged] gru 09 19:49:44 lapsam systemd[1]: Reloaded Laptop Mode Tools. -- Subject: Ukończono ponowne wczytywanie konfiguracji jednostki laptop-mode.service -- Defined-By: systemd -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel -- -- Jednostka laptop-mode.service ukończyła ponowne wczytywanie swojej konfiguracji. -- -- Wynik: done. gru 09 19:50:01 lapsam CRON[4916]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0) gru 09 19:50:01 lapsam CRON[4917]: (root) CMD (if [ -x /usr/bin/mrtg ] && [ -r /etc/mrtg.cfg ] && [ -d "$(grep '^[[:space:]]*[^#] gru 09 19:50:01 lapsam CRON[4916]: pam_unix(cron:session): session closed for user root gru 09 19:50:17 lapsam gnome-session[2958]: Could not locate Tomboy on D-Bus. Perhaps it's not running? gru 09 19:50:17 lapsam gnome-session[2958]: [Error 19:50:17.132] [UniverseManager] Error while updating item source "Torrents": C
2449
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:52)
tete napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Zajrzyj tutaj:
#801869Niestety. Dodanie Debian-gdm do grupy video nic nie wnosi.
To była tylko propozycja obejścia problemu. U niektórych to pomogło.
Sam błąd w nie jest jeszcze zamknięty i wygląda na to, że ostatecznego rozwiązania jeszcze nikt nie znalazł.
Możesz sprawdzić na otwartych sterownikach? Bez nvidii, bumblebee itp.
Wygląda na to Panowie że wspólnymi siłami pomogliście, za co wielkie dzięki. Najwieksze dla uzytkownikubunt
CO prawda nie ma pliku /etc/gdm/custom.conf, ale w /etc/gdm3/deamon.conf jest praktycznnie to samo co powinno być w tym pierwszym.
Tak więc dodałem wpis wyłączający waylanda w /etc/gdm3/deamon.conf
[deamon] WaylandEnable=false
następnie:
service lightdm stop systemctl start gdm3
I zobaczyłem w końcu ekran logowania. Tak więc włączyłem gdma na stałe
dpkg-reconfigure gdm3
I reboot dla upewnienia się. :)
Na drugim kompie tym bez nvidii, musiałem dodatkowo przed całym procesem ręcznie zmienić domyślny display manager w /etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/gdm3
Tak więc pozostaje czekać na naprawienie waylanda? :)
Dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc.
tete napisał(-a):
Wygląda na to Panowie że wspólnymi siłami pomogliście, za co wielkie dzięki. Najwieksze dla uzytkownikubunt
CO prawda nie ma pliku /etc/gdm/custom.conf, ale w /etc/gdm3/deamon.conf jest praktycznnie to samo co powinno być w tym pierwszym.[...]
Ot pewnie taka mała różnica pomiędzy archem a debianem.
Strony: 1