Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałbym zainstalować debiana na netbooku jak się do tego zabrać jaką wersję systemu ściągnąć i jak nagrać system na usb żeby potem nagrać go na netbooka. Marzy mi się tam XFCE.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2015-11-13 10:27:54)
Ściągasz najlepiej Jessie 8.2 bo jest stabilne i chyba ma teraz najlepszy instalator (w streetch może być rożnie)
sciagasz iso: debian-xfce.iso
lub debian-netinstal.iso
formatujesz pendrajwa na fat32
ściągasz sobie unetbotin w odpowiedniej wersji zależnie od systemu, który posiadasz.
uruchamiasz unetbotin ->> robisz pendraka z instalka debiana
restartujesz kompa ustawiasz botowanie z USB i instalujesz
możesz podglądać filmik https://www.youtube.com/watch?v=7CMpleJIrQU
to tak ogólnie - >> o szczegóły pytaj.
Edit. to jakiś wkręt ? - od 2010 na dugu i problem z instalacja debiana?
Ostatnio edytowany przez mint ssie (2015-11-13 13:49:11)
Zamiast unetbootin który nigdy mi nie chciał działać lepiej chyba dd if=/ścieżka/do/obrazu.iso of=/dev/sdX
Hepita napisał(-a):
Zamiast unetbootin który nigdy mi nie chciał działać lepiej chyba dd if=/ścieżka/do/obrazu.iso of=/dev/sdX
O ile ktoś dysponuje już maszyną z Linuksem
Faktycznie, przeoczyłem to. Jednak na wiki Archa (manjaro?) widziałem coś takiego jak "dd for Windows". Nie testowałem wiec nie wiem czy i jak działa, zaraz dam linka.
https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_flash_inst … d_for_Windows
Ostatnio edytowany przez Hepita (2015-11-13 15:48:31)
Unetbootin u mnie nigdy nie działał z instalatorem Debiana, a próbowałem kilka razy, więc bym raczej odradzał jego stosowanie.
@tajwan: Wypadałoby napisać konkretnie co to za netbook.
thalcave napisał(-a):
Hepita napisał(-a):
O ile ktoś dysponuje już maszyną z Linuksem
Można odpalić cygwina i używać na nim sporo narzędzi z Linuxa,
dd i ddrescue też.
http://superuser.com/questions/580968/how-to-use-cy … d-memory-card
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-13 17:32:15)
Pavlo950 napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Unetbootin u mnie nigdy nie działał z instalatorem Debiana, a próbowałem kilka razy, więc bym raczej odradzał jego stosowanie.
A czy Unetbootin kiedykolwiek działał?
Działał - na wersji 32 bitowej Linuksa i na Widowsie. Ładnie mi odpalał instalatora.
tajwan napisał(-a):
Chciałbym zainstalować debiana na netbooku jak się do tego zabrać jaką wersję systemu ściągnąć i jak nagrać system na usb żeby potem nagrać go na netbooka. Marzy mi się tam XFCE.
Jak masz już pobraną wersję Debian'a to:
1. W przypadku windows:
a) UltraISO --> załaduj obraz, włóż pendraka --> Bootowalna --> Zapisz obraz dysku ( wybierasz pendraka i potwierdzasz )
b) Rufus - ładujesz obraz --> wskazujesz pendraka itd...
2. W przypadku linuksa:
a) jak pisał Hepita - dd if=/ścieżka/do/obrazu.iso of=/dev/sdX
Będzie działać.
Strony: 1