Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W Mincie aktywator nie działa na prawach rota, przynajmniej polecenie
mount -a
Próbowałam tego
Co do tych reguł udeva, to nie jest to jakieś szczególnie trudne, tylko trzeba parametry urządzenia ustalić.
@figa, podepnij ten drugi dysk i wklep do terminala to polecenie (dostosuj tylko ścieżkę):
Kod:Kod:
$ udevadm info /dev/sda | grep ID_SERIAL_SHORT E: ID_SERIAL_SHORT=7D57CA791387Zrób plik /etc/udev/rules.d/99-dysk.conf i daj tam coś na wzór:
ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="7D57CA791387", \ ENV{REMOVE_CMD}="/bin/umount /mnt", \ RUN+="/bin/mount /mnt"Potem przeładuj baze udeva:
# udevadm control --reloadWypnij i podepnij dysk.
To powyższe jest najprostsze, bo jest zaciągnięty mount + katalog docelowy, a to wymaga odpowiedniego wpisu w fstabie. Czyli to co jest + flagi noauto,nofail. Dysk będzie montowany automatycznie jak tylko zostanie wykryty
Próbowałam coś kombinować ale jestem za mało wtajemniczona. :( i nie bardzo wiem jak mam tą ścieżkę zmienić.
Próbowałam wpisywać ID i numer Dysku a także /dev/sdb1 ale nic mi z tego nie wychodzi :(
a mam tak
marek@marek ~/Pulpit $ lsusb Bus 001 Device 004: ID 1058:1078 Western Digital Technologies, Inc. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 005: ID 413c:8103 Dell Computer Corp. Wireless 350 Bluetooth Bus 002 Device 006: ID 0b97:7762 O2 Micro, Inc. Oz776 SmartCard Reader Bus 002 Device 004: ID 0b97:7761 O2 Micro, Inc. Oz776 1.1 Hub Bus 002 Device 003: ID 413c:8137 Dell Computer Corp. Wireless 5520 Voda L Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port Bus 002 Device 002: ID 413c:a005 Dell Computer Corp. Internal 2.0 Hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub marek@marek ~/Pulpit $ sudo blkid [sudo] password for marek: /dev/sda1: UUID="F626BA6B26BA2D0D" TYPE="ntfs" /dev/sda2: LABEL="win7" UUID="1256C04D56C03371" TYPE="ntfs" /dev/sda5: UUID="8fe24665-42ff-496b-936e-f95c541a7ca4" TYPE="ext4" /dev/sda6: UUID="f8fc05c1-b8b8-4a9e-bf0e-8404d740a904" TYPE="ext4" /dev/sda7: UUID="8059022d-9bf5-4add-a72d-2f7bc4630372" TYPE="swap" /dev/sdb1: LABEL="Elements2" UUID="F4CE8728CE86E26A" TYPE="ntfs" marek@marek ~/Pulpit $
Próbowałam tak i to mi zwraca
marek@marek ~/Pulpit $ udevadm info /dev/sdb | grep ID_SERIAL_SHORT E: ID_SERIAL_SHORT=WD-WXB1EC43XPHU marek@marek ~/Pulpit $ E: ID_SERIAL_SHORT=WD-WXB1EC43XPHU E:: nie znaleziono polecenia marek@marek ~/Pulpit $
i coś jest źle :(
Znalazłam jeszcze taki poradnik
https://1rei.wordpress.com/2012/11/11/automatyczne- … x-ntfs-fat32/
ale tam chyba sposób też polega na dopisaniu do fstab dysku.
Ostatnio edytowany przez figa (2015-11-04 16:10:01)
morfik napisał(-a):
Czy ja tam niewyraźnie napisałem co trzeba zrobić? Przeczytaj jeszcze raz uważnie moje wskazówki. xD
Pewnie wyraźnie dla kogoś kto zna się na tych kodach - poleceniach :( a ja niestety nie bardzo :( wszystkiego raczej się domyślam na logikę .
Rozumiem że pierwsze polecenie
udevadm info /dev/sdb | grep ID_SERIAL_SHORT
które zwróciło mi
E: ID_SERIAL_SHORT=WD-WXB1EC43XPHU
podało mi ID mojego dysku i mam to ID wstawić do pliku etc/udev/rules.d/99-dysk.conf .
Czy w takim razie ten plik miałby wyglądać tak :
ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="WD-WXB1EC43XPHU", \ ENV{REMOVE_CMD}="/bin/umount /mnt", \ RUN+="/bin/mount /mnt"
Jak tak wstawię i zrobię co napisałeś to jest przeładuję udeva, odepnę i podepnę ponownie dysk to nic się nie dzieje czyli coś źle zrobiłam pewnie :(
czy też w inne miejsce ten numer wstawić ? np w tą klamrę {ID_SERIAL_SHORT}
Nieśmiało zapytam: czy devmon z pakietu udevil nie da rady?
@figa, tam tylko wystarczy ścieżki do montowania zasobów i numer urządzenia pozmieniać. Nie wiem gdzie ten dysk montujesz, zamień /mnt z tym swoim katalogiem.
:)
azhag napisał(-a):
Mam zainstalowane pakiety udevil i zenity i próbuję w konsolę wpisać tego demona czyli jak mniemam polecenie
devmon
i nic się nie dzieje a wygląda to tak
http://screenshooter.net/100244520/skrin_20
Wczoraj już próbowałam, sory że przeoczyłam odpowiedź .
Ręcznego montowania już nie próbowałam bo ręcznie to już załatwia mi aktywator który mam na pulpicie z poleceniem
sudo mount -L Elements2 /home/marek/Elements2
Może jestem dojęta ale pomimo że te dwa dyski mają te same UUID-y to jak wpinam jeden tylko to powinien się automatycznie zamontować .
Problem mógłby być po podpięciu drugiego z takim samym UUID-em a tak nie jest .
Stary dysk się montuje a nowy nie :( bez względu na kolejność wpinania.
Pierwszy podpięty jest jako /dev/sdb1 a drugi wtedy występuje jako /dev/sdc1 i sobie nawzajem nie przeszkadzają, działają oba.
W taki sposób uruchom:
devmon &
lub jak masz systemd:
service devmon start
Widzę, że muszę napisać skrypt startowy dla sysvinit.
morfik napisał(-a):
@figa, tam tylko wystarczy ścieżki do montowania zasobów i numer urządzenia pozmieniać. Nie wiem gdzie ten dysk montujesz, zamień /mnt z tym swoim katalogiem.
morfik domyślam się że ścieżki montowania trzeba wpisać i numer urządzenia ale mam problem gdzie wpisać ten numer urządzenia bo w takich kodach każdy znak i jego miejsce ma znaczenie.
druga i trzecia linia pewnie mogłaby wyglądać tak
ENV{REMOVE_CMD}="/bin/umount /home/marek/Elements2", \ RUN+="/bin/mount /home/marek/Elements2"
ale pierwsza gdzie mam wstawić numer urządzenia to nie mam pojęcia jak ma wyglądać :(
gdzie ten numer tu ma być wpisany
ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="WD-WXB1EC43XPHU", \
mati75 napisał(-a):
W taki sposób uruchom:
Kod:
devmon &lub jak masz systemd:
Kod:
service devmon startWidzę, że muszę napisać skrypt startowy dla sysvinit.
systemd pewnie nie mam
bo odpowiedź jest taka
marek@marek ~/Pulpit $ devmon & [1] 5260 marek@marek ~/Pulpit $ service devmon start devmon: unrecognized service marek@marek ~/Pulpit $
ale dysk dalej nie jest zamontowany bo nigdzie go nie widzę ani też w media, mnt :(
To drugie z roota.
@figa, ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="WD-WXB1EC43XPHU" to jest porównanie. Trzeba porównać zawartość zmiennej z numerem urządzenia. Więc jak chcemy dopasować urządzenie po numerze, to numer ma iść po ==, prawda? To jaki ten numer faktycznie jest, zostanie wyciągnięte z ENV{ID_SERIAL_SHORT}, po czym oba zostaną porównane i jeśli się będą zgadzać, to reguła zostanie zaaplikowana. xD Po każdej zmianie tego pliku z regułą, przeładuj bazę danych.
@mati75, właśnie się uświadomiłem, że spacefm sam potrafi sobie te dyski montować i wystarczy mu tylko zaznaczona odpowiednia opcja w ustawieniach. xD Choć ja nie korzystam ani z automount ani autorun, bo dla mnie to może prowadzić do security fail, a mount (nawet z roota) to nie jest jakiś szczególny wysiłek. xD
figa napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Mam zainstalowane pakiety udevil i zenity i próbuję w konsolę wpisać tego demona czyli jak mniemam polecenie
Kod:
devmoni nic się nie dzieje a wygląda to tak
http://screenshooter.net/100244520/skrin_20
No tak, a teraz podłącz jakiś dysk.
mati75 napisał(-a):
To drugie z roota.
marek@marek ~/Pulpit $ sudo service devmon start [sudo] password for marek: devmon: unrecognized service marek@marek ~/Pulpit $
SpaceFM faktycznie widzi ten dysk tylko gdzieś muszę podać mu opcje montowania
http://screenshooter.net/100244520/skrin_21
Może mi podpowiecie gdzie :)
może tu
http://screenshooter.net/100244520/skrin_22
azhag napisał(-a):
figa napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Kod:
devmoni nic się nie dzieje a wygląda to tak
http://screenshooter.net/100244520/skrin_20No tak, a teraz podłącz jakiś dysk.
Podłączyłam mam to w konsoli
marek@marek ~/Pulpit $ devmon =========================================== Monitoring activity from the disks daemon. Press Ctrl+C to cancel. =========================================== removed: /org/freedesktop/UDisks/devices/sdb1 devmon: /usr/bin/udevil clean =========================================== removed: /org/freedesktop/UDisks/devices/sdb devmon: /usr/bin/udevil clean =========================================== added: /org/freedesktop/UDisks/devices/sdb
widać że zauważył ten dysk ale nie widzę żeby gdziekolwiek się zamontował :(
Ostatnio edytowany przez figa (2015-11-05 18:18:31)