Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie. Mam kartę graficzną gtx 750 ti i Debiana Stretch. Zastanawiam się co będzie lepsze - instalacja sterów z repo czy za pomocą instalatora ze strony nvidii? Wszystkie poradniki na ten temat jakie znalazłem są z czasów kiedy Wheezy był wydaniem stable albo nawet starsze.
Z tego co widzę to na stronie nvidii są do pobrania stery 352.30, a w repo obecnego testinga są 340.76, a 352.30 są tylko w experimental.
Jak w ogóle wygląda "poziom skomplikowania" instalacji? W instalatorze nvidii po prostu się uruchamia plik i nie trzeba się niczym przejmować? Jak to wygląda w przypadku repo? Widziałem, że w niektórych poradnikach było to dość skomplikowane...
Byłbym wdzięczny za pomoc. Im więcej czytam tym bardziej zielony jestem :/ A dotychczas zawsze korzystałem z otwartych dystrybucyjnych sterów, bo miałem 10-letnią integre Intela na której i tak żadne gry nie szły.
Aha, system mam 64-bitowy, procesor to core i5 4460.
Ostatnio edytowany przez Hepita (2015-08-23 20:12:33)
Ja mam GT640 i instaluję z repo. Aktualizacja systemu + nvidia idzie automatycznie i nie mam żadnych problemów.
Też mam testing i sterowniki ver. 340.76
HOWTO: https://dug.net.pl/tekst/142#testing
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2015-08-23 16:44:58)
Czyli mogę spokojnie wzorować się na tym howto, jedynie podmienić Jessie na Stretch i numerki sterów na te które aktualnie są w repo?
A co z tymi sterami z experimental? Opłaca się?
Tak, w zasadzie istotne są tam tylko 2 akapity:
aptitude -R install build-essential linux-headers-`uname -r`
aptitude -R install nvidia-kernel-dkms nvidia-driver nvidia-settings
I jeśli chodzi o instalację to wsio. Żadnych numerków nie wpisujesz. Instalator sam dociągnie najnowszą wersję z repo Testing'a.
Trochę niżej info dla systemów x64 ( ja też doinstalowałem ), zablokowanie nouveau ( jeśli nie będzie już automatycznie ).
Ze sterami z experimental nie cudowałem bo w sumie nie potrzebuję a nie będę się potem bawił jak się coś spieprzy.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2015-08-23 16:51:12)
Ja mam z repo i mam święty spokój, już kilka aktualizacji jaja było, i akceleracja śmiga.(Nvidia GS 8400:-) )
A rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi że moją kartę będzie główny sterownik obsługiwał :D i juz wszystko się robi proste...
Dzięki za poradę, ale poczekam, może ktoś używa sterów z experimental i się wypowie jak działają.
Te ze Stretch'a działają świetnie. Dla mnie bez znaczenia kilka numerków wyżej bo raczej w większym stopniu się zmian nie odczuje.
Stery z repo już zainstalowane, Steam się pobiera... Jeszcze raz dzięki wszystkim którzy mi pomogli, temat rozwiązany :)
yossarian napisał(-a):
https://wiki.debian.org/DontBreakDebian#Don.27t_use_GPU_manufacturer_install_scripts
Oj tam, oj tam.
Niedawno przetestowałem (chyba na Wheezym) ten pomysł i nawet działał grzecznie z jajkami aptosidowymi, podczas gdy w repo jeszcze przeważnie nie było steru zgodnego z 750GTX obrabiającego najnowsze kernele.
DKMS też dużo mądrzejszy nie jest, jak ktoś nie wierzy, to polecam zajrzeć do wyniku:
cat /etc/kernel/postinst.d/dkms
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-23 20:18:59)
Strony: 1