Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć wszystkim.
Sprawa taka. Mam w domu dwie sieciówki od TP-Linka. Modele TL-WN725N oraz TL-WN722N. Ta pierwsza ma trochę zbyt kiepski zasięg, jak dla mnie. Druga zasięg ma jak najbardziej OK. Pierwsza jest na realteku (brak problemów z modułem). Druga na atherosie (generalnie działa ok, ale są problemy z wybudzaniem).
Internet przegląda się jak najbardziej OK. W grze natomiast pojawiają się "skaczące" pingi, tzn jest ~50 i w jednej chwili podskakuje do 500, strata (według wskazań gry) na poziomie ~30% pakietów i po tej chwili wraca do ~50. Sytuacja pojawia się raz na kilka minut. Z portami wszystko OK. Na wbudowanej laptopowej (na atherosie) nie mam takich problemów. Te skaczące pingi pojawiają się na obydwóch zewnętrznych modelach.
Pytanie:
- czy to normalne zachowanie karty?
Nienormalne, obstawiałbym wydajność prądową USB.
W lapkach generalnie bywa z tym rożnie.
Jest też możliwość, ze lapek ma pod matrycą dużo lepszą antenę, aniżeli graty na USB, zwłaszcza Acery Timeline i kilka modeli Lenovo miało bardzo potężne anteny, dzięki czemu widziały np 50 sieci w miejscu, gdzie inne modele 3 - 5.
Taki stan rzeczy był kilka lat temu, do tej pory pewnie lista lapków z mocno wydajnymi antenami się mocno wydłużyła.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-15 04:15:54)
Jacekalex napisał(-a):
Nienormalne, obstawiałbym wydajność prądową USB.
W lapkach generalnie bywa z tym rożnie.
Jest też możliwość, ze lapek ma pod matrycą dużo lepszą antenę, aniżeli graty na USB, zwłaszcza Acery Timeline i kilka modeli Lenovo miało bardzo potężne anteny, dzięki czemu widziały np 50 sieci w miejscu, gdzie inne modele 3 - 5.
Taki stan rzeczy był kilka lat temu, do tej pory pewnie lista lapków z mocno wydajnymi antenami się mocno wydłużyła.
Podepnę pod jakiś zasilacz albo coś, żeby karty miały oddzielne zasilanie. I sprawdzę na starym PC, ale tam trudno o jakąkolwiek gierkę (względnie stary sprzęt).
morfik napisał(-a):
A jak sobie ustawisz:
Kod:
# iw dev wlan0 set power_save offTo też tak będzie?
Nic. To samo. Mam systemd i network managera.
Pavlo950 napisał(-a):
.....
Nic. To samo. Mam systemd i network managera.
Takie rzeczy, to się od razu pisze. :D
Zobacz bez NM, na czystym Wpa_gui.
NM mógł się dorobić jakiegoś dziwacznego trybu "dla dobra użyszkodników" jak zawsze w podobnych przypadkach, 1/2 baboli w tym draństwie to skutki uboczne rożnych FEATURE.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-15 17:16:10)
Pavlo950 napisał(-a):
TL-WN725N
Jakiego sterownika do niej używasz ?