Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Forumowiczów,
Od dwóch lat używałem Debiana 7, spisywał się znakomicie, postanowiłem przejść na 8. Generalnie wszystko poszło gładko, wszystkie działa włącznie z GNOME, jednakże jest mały szczegół. Grafika. Mam notebooka EliteBook 8570p z grafiką ATI 7500M/7600M. Na Wheezy używałem sterownika ze strony AMD Catalyst i działało to poprawnie. Tutaj po instalacji najnowszego Catalysta GNOME nie wstaje. Doczytałem w uwagach do wydania, że GNOME 3 nie będzie działał na sterowniku fglrx wogóle:
https://www.debian.org/releases/stable/amd64/releas … l#gnome-fglrx
Temat instalacji sterowników zamkniętych porzuciłem, między czasie instalując ponownie system, bo narobiłem niezłego bigosu kombinując. Skupiam się więc na sterowniku otwartym. Wyczytałem że domyślnie jest on instalowany, bo przecież GNOME się uruchamia i działa poprawnie. Problem dotyczy niemożności zmiany rozdzielczości ekranu, na ekranie notebooka działa dobrze bo obraz wyświetla się w natywnej rozdzielczości 1600x900, ja używam monitora o rozdzielczości 1600x1200 i takiej nie można ustawić. Szukałem sporo informacji, ale nie do końca jestem przekonany co do rozwiązań, nie chciałbym znowu instalować na nowo.
Oto trochę danych:
lukasz@hp:~$ lspci -k | grep -A3 VGA 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7550M/7570M/7650M] Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 17a9 01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks/Whistler HDMI Audio [Radeon HD 6000 Series] Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 17a9
lukasz@hp:~$ xrandr xrandr: Failed to get size of gamma for output default Screen 0: minimum 1600 x 900, current 1600 x 900, maximum 1600 x 900 default connected primary 1600x900+0+0 0mm x 0mm 1600x900 0.00*
lukasz@hp:~$ dpkg -l | grep xserver ii x11-xserver-utils 7.7+3+b1 amd64 X server utilities ii xserver-common 2:1.16.4-1 all common files used by various X servers ii xserver-xephyr 2:1.16.4-1 amd64 nested X server ii xserver-xorg 1:7.7+7 amd64 X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.16.4-1 amd64 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-all 1:7.7+7 amd64 X.Org X server -- input driver metapackage ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.9.0-2 amd64 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-mouse 1:1.9.1-1 amd64 X.Org X server -- mouse input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 1.8.1-1 amd64 Synaptics TouchPad driver for X.Org server ii xserver-xorg-input-vmmouse 1:13.0.0-1+b3 amd64 X.Org X server -- VMMouse input driver to use with VMWare ii xserver-xorg-input-wacom 0.26.0+20140918-1 amd64 X.Org X server -- Wacom input driver ii xserver-xorg-video-all 1:7.7+7 amd64 X.Org X server -- output driver metapackage ii xserver-xorg-video-ati 1:7.5.0-1 amd64 X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper ii xserver-xorg-video-cirrus 1:1.5.2-2+b1 amd64 X.Org X server -- Cirrus display driver ii xserver-xorg-video-fbdev 1:0.4.4-1+b2 amd64 X.Org X server -- fbdev display driver ii xserver-xorg-video-intel 2:2.21.15-2+b2 amd64 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver ii xserver-xorg-video-mach64 6.9.4-2 amd64 X.Org X server -- ATI Mach64 display driver ii xserver-xorg-video-mga 1:1.6.3-2+b1 amd64 X.Org X server -- MGA display driver ii xserver-xorg-video-modesetting 0.9.0-1+b1 amd64 X.Org X server -- Generic modesetting driver ii xserver-xorg-video-neomagic 1:1.2.8-1+b2 amd64 X.Org X server -- Neomagic display driver ii xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.11-1 amd64 X.Org X server -- Nouveau display driver ii xserver-xorg-video-openchrome 1:0.3.3-1+b2 amd64 X.Org X server -- VIA display driver ii xserver-xorg-video-qxl 0.1.1-2+b1 amd64 X.Org X server -- QXL display driver ii xserver-xorg-video-r128 6.9.2-1+b2 amd64 X.Org X server -- ATI r128 display driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:7.5.0-1 amd64 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver ii xserver-xorg-video-savage 1:2.3.7-2+b2 amd64 X.Org X server -- Savage display driver ii xserver-xorg-video-siliconmotion 1:1.7.7-2+b2 amd64 X.Org X server -- SiliconMotion display driver ii xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.6-2+b2 amd64 X.Org X server -- SiS USB display driver ii xserver-xorg-video-tdfx 1:1.4.5-1+b2 amd64 X.Org X server -- tdfx display driver ii xserver-xorg-video-trident 1:1.3.6-2+b2 amd64 X.Org X server -- Trident display driver ii xserver-xorg-video-vesa 1:2.3.3-1+b3 amd64 X.Org X server -- VESA display driver ii xserver-xorg-video-vmware 1:13.0.2-3.1 amd64 X.Org X server -- VMware display driver
Link do logu Xorg:
https://www.dropbox.com/s/qcmybeuc4flghed/Xorg.0.log?dl=0
Proszę o jakieś wskazówki.
PS. Próba instalacji linux-firmware-nonfree kończy się tym, że środowisko graficzne nie uruchamia się, a najgorsze jest to że nawet w trybie recovery nie można dostać się do konsoli. Poprostu czarny ekran i nic... Znowu reinstalacja ?
Ostatnio edytowany przez Lucas286 (2015-07-30 14:45:24)
Lucas286 napisał(-a):
Problem dotyczy niemożności zmiany rozdzielczości ekranu, na ekranie notebooka działa dobrze bo obraz wyświetla się w natywnej rozdzielczości 1600x900, ja używam monitora o rozdzielczości 1600x1200 i takiej nie można ustawić.
A w jaki sposób chcesz zmienić rozdziałkę? Jakiego kabla używasz? Czy kabel na pewno jest w pełni "sprawny"?
Lucas286 napisał(-a):
PS. Próba instalacji linux-firmware-nonfree kończy się tym, że środowisko graficzne nie uruchamia się, a najgorsze jest to że nawet w trybie recovery nie można dostać się do konsoli. Poprostu czarny ekran i nic... Znowu reinstalacja ?
E.... Co? Logi!
logan@toshiba:~$ dpkg -l | grep firmware-linux ii firmware-linux 0.43 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (meta-package) ii firmware-linux-free 3.3 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel ii firmware-linux-nonfree 0.43 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel logan@toshiba:~$ lspci | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series]
U mnie (pod XFCE) wszystko działa poprawnie. Laptop to dwuletnia Toshiba z i3 i jakimś tam Radeonem (7670m chyba).
////
Wywal gdm, wyłącz instalację sugerowanych / rekomendowanych, wrzuć lightdm i fluxboxa. Sprawdź czy działa z firmware-linux-nonfree i bez.
Jaki to kernel? Grzebałeś coś z konfiguracją Xów?
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-07-30 15:18:05)
Zamiast na Dropboksie, logi umieszczaj w formie tekstowej, na jakimś serwisie do tego przeznaczonym (pastebin,com, wklej.dug.net.pl itp)
Podczas uruchamiania kernela widać:
[ 3.375341] [drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.
lukasz@hp:~$ cat /proc/version Linux version 3.16.0-4-amd64 (debian-kernel@lists.debian.org) (gcc version 4.8.4 (Debian 4.8.4-1) ) #1 SMP Debian 3.16.7-ckt11-1+deb8u2 (2015-07-17)
Tylko że próba instalacji firmware-linux-nonfree powoduje, że GNOME wogóle nie wstaje, nie można się przełączyć na konsolę tekstową, czarny ekran.
Problemy sprzętowe wykluczam bo mam obok na partycji postawiony Debian 7 i tam wszystko działa, tylko że na fglrx.
Dziwi mnie dlaczego xrandr zwraca błąd:
xrandr: Failed to get size of gamma for output defaul
jak również w /etc/X11 nie mam pliku konfiguracyjnego xorg.conf. Na Wheezy jest owy.
2104
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:26)
Tak zrobiłem, loguję się teraz w czystej konsoli, okna uruchamiam przez startx, działa jak poprzednio. Najlepsze jest to, że po instalacji firmware-linux-nonfree, zachowuje się dokładnie tak samo, czyli po GRUBie widzę kilka komunikatów kernela, potem ekran przełącza się jakby na inną rozdzialczość i pozostaje czarny, nie widać tekstowej konsoli, nie można nic zrobić.
Miałeś podać logi.
Te po instalacji firmware.
Bardzo chętnie, tylko walczę jak je uzyskać. Po instalacji firmware i starcie systemu nie ma zapisanych żadnych logów. Sprawdziłem. Z poziomu innego systemu wyczyściłem katalog /var/log, wystartowałem system, czarny ekran, czekam kilka minut, reset, uruchamiam inny system i patrzę co jest w /var/log. Nic nie ma. Może jakaś podpowiedź jak inaczej zebrać te logi ?
To standardowy system?
Spróbuj w tak uzyskać jakieś informacje:
http://freedesktop.org/wiki/Software/systemd/Debugging/
Pavlo950 napisał(-a):
Wywal gdm, wyłącz instalację sugerowanych / rekomendowanych, wrzuć lightdm i fluxboxa. Sprawdź czy działa z firmware-linux-nonfree i bez.
Jaki to kernel? Grzebałeś coś z konfiguracją Xów?
To jest raz. Dwa. Skoro masz drugi system, to możesz się chrootnąć.
Dzięki za podpowiedzi, ale zanim do tego przejdę sprawdzę jeszcze coś, bo wydaje mi się że mam trop. Niestety nie wygląda to dobrze ale jest obejście:
https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/HP/Elite … %20or%208570p
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1151757#c65
Dam znać czy to pomoże.
Udało się. Powyższe linki są rozwiązaniem tego problemu. Należy wyłączyć Display Power Management w karcie graficznej. Wszystko teraz wydaje się oczywiste. Na początku działo, bo był ustawiony driver VESA, po instalacji firmware, kernel przełączał na właściwy driver i... crash, bo jest bug. Mam nadzieję tylko, że bez tego trybu autonomia na baterii mocno się nie skurczy. Muszę prześledzić changelog kernela, bo może problem został już naprawiony w nowszych wersjach.
Dzięki za pomoc !
Możesz spróbować z innym jądrem.
Spróbuj z aptosidowym.
Tak, dobry pomysł, po niedzieli pokombinuję. Dam znać.
Witam ponownie,
Zainstalowałem najnowszy kernel z gałęzi sid:
lukasz@hp:~$ cat /proc/version Linux version 4.0.0-2-amd64 (debian-kernel@lists.debian.org) (gcc version 4.9.3 (Debian 4.9.3-2) ) #1 SMP Debian 4.0.8-2 (2015-07-22)
Ten kernel ma poprawiony opisywany błąd, nie jest już wymagane wyłączenie DPM w grafice. Wszystko działa poprawnie. Kolejne doświadczenie w Debianie ;) Pozdrawiam
Wydaje się, że ten kernel jest już w testing
apt-cache policy linux-image-4.0.0-2-amd64 linux-image-4.0.0-2-amd64: Zainstalowana: 4.0.8-2 Kandydująca: 4.0.8-2 Tabela wersji: *** 4.0.8-2 0 500 http://ftp.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
Dzisiaj do unstable wpadł 4.1.3.
Ostatecznie zostawiłem na kernelu 4.1 z backports. Nie polecam używania komputera z wyłączonym DPM, komputer trzyma na baterii o połowę krócej i znacznie bardziej się nagrzewa.
Strony: 1