Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Czy znajdzie się dobra dusza i pomoże mi ogarnąć temat routera na Debianie?
Posiadam terminal HP T5710, a w nim:
-procesor 800Mhz
-pamięć RAM 256MB
-pendrive na system 16GB
-karta WiFi USB
-modem option GIO225
Co chciałbym uzyskać:
-głównie "szafę muzyczną" do auta-serwer MPD. To nie problem.
-WAN Aero2/Play (zamiennie, nie jednocześnie)
-AP z karty WiFi
-szyfrowanie WPA2
-gdyby się udało (nie musi) to karta LAN również jako WAN
Zainteresuj się hostapd oraz dnsmasq . Pierwszy z nich będzie obrabiał połączenia wifi, drugi przydzielał adresację + DNS. Potem konfigurujesz sobie interfejs wlan0 (ten od tej karty) lokalnie i dajesz forwarding w kernelu + regułki w iptables. Ja sobie kiedyś stawiałem AP -- tutaj masz text: https://dug.net.pl/tekst/296/
Czyli da się coś takiego zrobić ;) Dzięki za linka, biorę się za lekturę.
Jeszcze tak dla pewności, czy Ext4 na system dla pendrive to dobry wybór?
dlaczego dnsmasq a nie udhcpd? Z treści posta wynika, że kolega specjalnie dużo ramu nie posiada... a nie zauważyłem aby pytał o cache dns...
Co do wyboru filesystemu - jeśli nie będziesz tego na chama od prądu odłączać to lepiej ext2 (bez księgowania).
Ostatnio edytowany przez ethanak (2015-07-09 16:18:45)
Ciężko przewidzieć czy terminal w aucie będzie zawsze wyłączany "jak bozia przykazała"
Czyli chyba zostanę przy ext4.
Ogólnie maszynka to ma być taki "prostak" bez żadnych fajerwerków. Dostanie Internet z modemu i ma się nim podzielić poprzez WiFi.
Gdy będzie internet to ma grać muzyka-radio Internetowe + odtwarzanie mp3, ale tym wszystkim zajmie się serwer MPD-z nim nie mam problemu.
Pisałem o LAN jako WAN, ale to już tylko tak na upartego gdybym przyniósł terminal do domu-w sumie zbędna opcja, ale jak się da to czemu nie.
Czyli tak jak pisał kolega z zamianą dnsmasq na udhcpd (miałem przez pewien czas awaryjnie cos takiego na raspberrym, sprawdziło się tylko strasznie trzeba było w konfiguracji raspa pogrzebać)
dlaczego dnsmasq a nie udhcpd?
Kwesia przyzwyczajenia, ja tam wolę operować na dnsmasq, poza tym, ja mam router 128M ram i tam działa bez problemów, a cache dns zawsze można sobie wyłączyć jeśli ktoś nie potrzebuje.
Co do wyboru filesystemu - jeśli nie będziesz tego na chama od prądu odłączać to lepiej ext2 (bez księgowania).
Jeśli tylko dla braku księgowania brać ext2, to przecie można bez problemu to wyłączyć w ext4.
Pisałem o LAN jako WAN, ale to już tylko tak na upartego gdybym przyniósł terminal do domu-w sumie zbędna opcja, ale jak się da to czemu nie.
Wszystko się da, tylko dokładnie nie wiem co ty chcesz zrobić.
morfik napisał(-a):
Wszystko się da, tylko dokładnie nie wiem co ty chcesz zrobić.
Fakt, przekombinowałem. Chodziło mi o to, że karta LAN ma być czasem wykorzystana jako WAN, ale to bez sensu :)
Terminal ma być w aucie i dostawcą Internetu ma być Aero2/Play, ale czasami trzeba uaktualnić system coś dodatkowego zrobić i takie tam. Czyli bez kombinacji LAN ma być LANem-przyniosę do domu terminal i podłącze pod swoja sieć i wszystko będzie OK ;)
A można tak po ludzku? xD
Jeśli dobrze próbuje rozwiązać tę zagadkę, to masz bezprzewodowy modem, który wpinasz w jedno gniazdo usb i to ci dostarcza net..Chcesz go rozdzielić na kilka urządzeń wifi przy pomocy karty wifi, którą również wpinasz do tego terminala w jakiś port usb. Konfigurujesz interfejsy modemu i karty wifi via /etc/network/interfaces , instalujesz oprogramowanie, włączasz tryb AP na karcie wifi, ustawiasz sobie forwarding pakietów i wszystkie maszyny są w stanie komunikować ze światem przez ten modem usb, wliczając również w to sam terminal.
Jeśli teraz chcesz ten terminal podłączyć kablem w domu tak by zaktualizować mu system, czy co tam chcesz, to konfigurujesz mu interfejs od tej karty sieciowej, do której chcesz podłączyć kabel, również w /etc/network/interfaces . Zatem tam powinny być skonfigurowane 3 interfejsy. Wyłączasz interfejs od modemu usb i resetujesz połączenie via /etc/init.d/networking i będziesz miał internet po kablu. Przynajmniej tylko na terminalu, chyba, że napiszesz odpowiednie regułki w iptables, to i reszta urządzeń wifi również będzie mieć. Także gdzie tu jest jakiś problem? xD
Można by to również ogarnąć jakimś skryptem i dopisać odpowiednie linijki z ip link, ip addr, ip route, iptables i chyba tyle
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-07-10 14:14:37)
@morfik dokładnie o to chodzi jak napisałeś :)
Dziś w końcu znalazłem chwilę, aby usiąść przy tym moim "wynalazku"
Zgodnie z TYM poradnikiem mam już działający AP z DHCP i po podłączeniu się kablem LAN w domu mam Internet na terminalu jak i terminal przesyła go dalej poprzez WiFi.
Z MPD już też sobie poradziłem-gra muzyka ;)
Teraz nie wiem jak ugryźć Internet mobilny.
Mój modem to iCON GIO225
Bus 003 Device 002: ID 0af0:6971 Option Globetrotter HSDPA Modem
jest wykrywany w /dev
crw-rw---- 1 root dialout 251, 0 lip 10 15:13 /dev/ttyHS0 crw-rw---- 1 root dialout 251, 1 lip 10 15:13 /dev/ttyHS1 crw-rw---- 1 root dialout 251, 2 lip 10 15:13 /dev/ttyHS2
Coś jest nie tak z tym modemem, ale mam jeszcze jeden, ale Huawei 353 i na nim udało mi się połączyć z Aero2.
Czyli teraz praktycznie wszystko mam.
Internet z modemu jest na terminalu, ale po WiFi już nie ;( W jaki sposób udostępnić to połączenie?
pimowo napisał(-a):
Teraz nie wiem jak ugryźć Internet mobilny.
Mój modem to iCON GIO225
Coś jest nie tak z tym modemem
Wypróbuj połączenie tym modemem jednym skryptem w konsoli connect.sh z archiwum 3g.tgz
http://www.equinoxefr.org/post/2008/03/29/la-clef-o … r-ubuntu-710/
bez instalacji całego rozpakowanego archiwum. Wcześniej wyłącz ModemManager aby Network Manager nie blokował portów modemu. W samym skrypcie trzeba zmienić
echo "APN=web.pro.be" >> $CONNECTIONFILE
na
echo "APN=internet" >> $CONNECTIONFILE
to dla ustawienia dla Playa bez PINu, jak jest dla Aero2 to nie wiem. Skryp uruchamia się z roota.
Z tym iCON'em dam sobie spokój...
W sumie wszystko działa, ale jak zautomatyzować takie rzeczy?
Aby modem "trybił" to muszę wklepać:
usb_modeswitch -v 12d1 -p 1446 -V 12d1 -P 1506 -M "55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000" -s 20
Aby się połączył z siecią muszę uruchomić skrypt /home/user/aero:
#!/bin/sh [ -e /dev/ttyUSB0 ] || { echo "Modem not found"; exit 1; } echo -n "Łączę z Aero2" pon.wvdial aero >/dev/null 2>&1 COUNT=1 until ping -c1 -w1 208.67.222.222 >/dev/null 2>&1; do echo -n '.' COUNT=$((COUNT + 1)) sleep .5 if [ "$COUNT" -gt 20 ]; then echo " D'oh! " && exit 1 fi done echo " OK" echo "Połączenie ustanowione o `date +%H:%M`" date "+%H:%M" >/tmp/aero2_kiedy.txt
No i aby modem dzielił się Internetem:
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -o ppp0 -j MASQUERADE
EDIT
Nie wiem na ile to jest poprawne, ale poradziłem sobie tak:
aby modem "trybił" utworzyłem plik /etc/usb_modeswitch.d/12d1:1446 a w nim:
DefaultVendor= 0x12d1 DefaultProduct= 0x1446 TargetVendor= 0x12d1 TargetProduct= 0x1506 MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
oraz do /etc/rc.local wrzuciłem:
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -o ppp0 -j MASQUERADE && /home/user/aero
Wygląda na to, że wszystko działa tak jak chciałem ;)
Ostatnio edytowany przez pimowo (2015-07-11 00:00:42)