Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-06-30 19:07:55

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Odciążanie segmentacji w protokole TCP

Jeśli ktoś się bawił maszynami wirtualnymi albo lxc, to tam jest taki mechanizm, który po angielsku się nazywa TCP Segmentation Offload (TSO). Ma to na celu poprawić performance systemu przez unikanie segmentacji i upychania ich w pakiety 1514 bajtów. Wobec czego można mieć pakiety o rozmiarach MTU jakieś 64KiB. U mnie póki co zaobserwowałem 16K z groszami. Poza tym, główny procesor jest wyłączony z tego mechanizmu i fragmentacja się odbywa na poziomie karty. Ale to nie o tym chciałem. xD

Ja potrzebuje kontenera, który robi pakiety 1514 bajtów i na necie poczytałem trochę o tym powyższym ficzerze i idzie go wyłączyć via:

Kod:

# ethtool --offload veth10-sid tso off ufo off gso off gro off

To trzeba wpisać dla interfejsów kontenera, zarówno wewnątrz wirtualnego systemu jak i hosta. No ale po resecie takiej maszyny, te ustawienia znikają. Czy istnieje jakiś sposób w konfiguracji LXC, która wykona te powyższą linijkę tak by nie trzeba było robić tego ręcznie? Inny poza dopisaniem w /etc/network/interfaces .

Ostatnio edytowany przez morfik (2015-06-30 19:10:20)

Stopka forum