Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Spróbuj jeszcze (po restarcie) z takim polikiem /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf:
Section "Device" Identifier "My GPU" Driver "radeon" EndSection
Możesz też sprawdzić zamknięte sterowniki wg tych instrukcji:
https://wiki.debian.org/ATIProprietary
Musisz wtedy usunąć tamten plik 20-radeon.conf.
visco napisał(-a):
Tak, dokładnie - nie logowałem się w trybie graficznym, tylko tekstowym, moja kulpa. Jak już pisałem, ktoś mi nie pozwala się skupić ;)
Screenów nie ma i nie będzie; wpisanie uname -a zwróciło:
Linux Debian 3.16.0-4-amd64#SMP Debian 3.16.7-ckt9-2 (2015-04-13) x86-64 GNU/Linux,
błagam nie każcie mi przepisywać tego, co wyskoczyło po wklepaniu lspci...
Grafika to radek 6850HD, sterowników nie wgrywałem podczas instalacji, korzystałem z dostępnych na płycie z Jessie.
Rozwiązaniem będzie pobranie linuksowych sterowników do grafiki, oraz dołączenie ich do instalacji?
Dla mojego Radeona HD 5450
VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series] [1002:68f9]
tak zainstalowałem sterowniki fglrx:
root@debian:~# apt-get install fglrx-driver fglrx-modules-dkms Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: acpi-support-base acpid fglrx-atieventsd glx-alternative-fglrx glx-alternative-mesa glx-diversions libfglrx libfglrx-amdxvba1 libgl1-fglrx-glx nvidia-installer-cleanup Sugerowane pakiety: acpi-support consolekit fglrx-control xvba-va-driver amd-opencl-icd Polecane pakiety: libgl1-fglrx-glx-i386 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: acpi-support-base acpid fglrx-atieventsd fglrx-driver fglrx-modules-dkms glx-alternative-fglrx glx-alternative-mesa glx-diversions libfglrx libfglrx-amdxvba1 libgl1-fglrx-glx nvidia-installer-cleanup 0 aktualizowanych, 12 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. fglrx: Running module version sanity check. - Original module - No original module exists within this kernel - Installation - Installing to /lib/modules/3.16.0-4-amd64/updates/dkms/ depmod...... DKMS: install completed. Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin (2.19-18)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu initramfs-tools (0.120)... update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.16.0-4-amd64 W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/R520_cp.bin for module radeon Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu systemd (215-17)...
root@debian:~# mkdir /etc/X11/xorg.conf.d
root@debian:~# echo -e 'Section "Device"\n\tIdentifier "My GPU"\n\tDriver "fglrx"\nEndSection' > /etc/X11/xorg.conf.d/20-fglrx.conf
i po restarcie już są w Debianie własnościowe drivery:
root@debian:~# lsmod | grep fglrx fglrx 9097975 50 button 12944 1 fglrx