Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siema,
Kupiłem laptopa Lenovo y510p (i7 4700MQ, 8GB, GF755M, 1TB HDD), i zainstalowałem sobie na nim Windows 8.1 na UEFI boot (Nie legacy!).
Windows 8.1 używa partycji w systemie GPT (Nie MBR!).
Obecnie mam partycje w rozkładzie: Recovery + partycja EFI + partycja Windowsa
Teraz planuję zainstalowanie ArchLinuxa i pierwsze co to chciałem zmniejszyć partycję Windowsa i utworzyć dwie nowe:
- jedną na dane w NTFS,
- drugą na Archa w ext4.
Jednak pojawił się problem bo GParted wgrany na pendrive nie bootuje się i wyskakuje błąd:
Tutaj koleś miał podobny problem z Debianem:
http://pietrushnic.github.io/blog/2014/05/16/debian … lenovo-y510p/
I radzi:
Disable secure thing
So to disable this feature-that-name-should-be-doomed you have to enter Setup using Novo Button and switch to Security tab. At first glance you can find option called Scure Boot set to [Enabled]. Description of this option said Enabl or Disable Secure Boot support. Don’t be naive this button won’t do what you want. To disable this devil work you have to push enter on Reset to Seupt Mode option, which cleans keys database. Don’t panic your database of vendor keys will not disappear you can restore it anytime you want using Restore Factory Keys. BTW I didn’t found any information about it in User Manual.
TL;DR
W biosie można usunąć klucze secure boot, ale czy po ich usunięciu Windows 8.1 dalej będzie się bootował normalnie?
1963
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:18:25)
Ustawienie Secure Boot na [disabled] mimo nazwy nic nie daje. Info w cytacie.
I tak muszę to ogarnąć bo po GParted będę bootował Archa
1964
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:18:26)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Ja mam wyłączone SB i normalnie działa.
Też mam, ale na Toshibie.
//// A ten obraz z GParted to obsługuje UEFI?
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-05-24 22:08:23)
grml na pewno działa na uefi i ma gparted.
Disable secure thing
So to disable this feature-that-name-should-be-doomed you have to enter Setup using Novo Button and switch to Security tab. At first glance you can find option called Scure Boot set to [Enabled]. Description of this option said Enabl or Disable Secure Boot support. Don’t be naive this button won’t do what you want. To disable this devil work you have to push enter on Reset to Seupt Mode option, which cleans keys database. Don’t panic your database of vendor keys will not disappear you can restore it anytime you want using Restore Factory Keys. BTW I didn’t found any information about it in User Manual.
W lenovo y510p wyłączenie Secure Boot nie daje efektu, dopiero kliknięcie Reset to Setup Mode pozwala bootować większość systemów i nie uszkadza Windowsa
Pozdrawiam, dysk już podzielony.
PS: Należy pamiętać, by wcześniej całkowicie wyłączyć Windows i po partycjonowaniu chkdsk
Czyli to jakiś błąd w UEFI w tym modelu laptopa.
Może jak będę miał czas to napiszę do nich z zapytaniem, które znając życie odłożą na wieczne nieodpowiedzenie.
BTW: Ostatnio napisałem na do supportu Lenovo maila to mnie zbyli, że to support tylko ThinkPadów. Gdy poprosiłem o adres mailowy do supportu IdeaPad to mi powiedzieli że muszę przez formularz. A oczywiście w formularzu pierdyliard pól włącznie z imieniem teściowej dziadka. Skoro takie podejście jest do klientów sprzętu z półki 3200 zł to jak traktują tych z półki 1500 :D
Lenovo to nie IBM i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
U mnie po każdej aktualizacji UEFI coś się naprawiało, ale pojawiały się od razu kolejne problemy i tak w kółko, aż do czasu gdy po prostu olali dalsze wsparcie.
Święte słowa yossarian ale nie wszyscy o tym pamiętają a zwłaszcza sprzedawcy zachwalając produkt.
Strony: 1