Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiitam.....mam taki problem otoz juz drugi raz po resetowaniu serwera (system debian) wyskoczył mi taki komunikat:
fsck failed Please repair manually and reboot
i podane juz nie pamietam jakie linijki do wklepania.
z tego to jak dobrze pamietam bylo mount -u costam costam dalej
Poomocy czy istanieje jakis szybki sposob naprawy tych bledow
ew jakies zabezpieczenie przed tym by to mozna było zrobic przez ssh a nie trzeba było gonic z monitorem do serwera:P
Dzieeeki z gory wielkie za wszelka POMOC !!
W ogole nie wiadomo o co Ci chodzi, wiec trudno Ci w jakikolwiek sposob pomoc. W zasadzie z tego chaotycznego belkotu mozna wyczytac tylko tyle, ze sam wiesz jak to naprawic, bo fsck wypisuje Ci co masz wpisac!
Zalogowac się jako root najlepiej z jakiegos LiveCD, odmontować główny system plików i wydac komende fsck /dev/hdxy gdzie hdxy to twoj dysk
stepien86 - z twojego niejasnego posta (na przyslosc prosze wmiare doladniej opisywac problem) domysalm sie ze twoj system "zszedl do konsoli" albo po nieudanym skanowaniu fsck - (spowodowanym np rozjechaniem partycji) lub innym zdazeniu wplywajacym na stabilnosc systemu plikow......
teraz co w takiej sytuacji zrobic.
- ja bym rpzeinstalowala ten server robiac partycje typu ext3 a nie ext2 gdzie w/w sytuacja zdazala sie dosc czesto ja dosc dlugo nie panietam zeby mi sie cos takiego zdazylo na ext3
- na przyszlosc w partycjach tych wazniejszych a na pewno tej partycji ktora jest podmontowana jako / dac flage do sprawdzania co 34 uruchomienia wpis w /etc/fstab
u mnie jest to np:
/dev/hda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1
ta 1 na koncu kaze sprawdzac partycje.....
co do polecenia o ktroe pytales to bodajze bylo to
mount -n -o remount,rw /
w/w wpis przemontowuje system plikow do zapisu
a to przemontowywuje system pikow do odczytu tylko
mount -n -o remount,ro /
te 2 w/w moga byc nie do konca dobre sotatni raz wpisywalam je jakies 1,5 roku temu moge zle paietac...
BiExi wiedziala jako jedyna o co chodzi :D...Opisalem to w sposob chaotyczny ze wzgedu na to iz jest to serwer w mojej malej sieci gdzie zaraz ludzie narzekaja ze nie ma internetu.
Otoz postaram sie napisac teraz dokladniej i spokojniej: Blad wyskoczyl po naglym odcieciu pradu.
System wyswietlil mi kounikat ten ktory umiescilem w pierwszym poscie
lacznie z linijkami ktore napisala BiExi
Dziekuje za rade BiExi co w takim wypadku robic
a teraz takie pytanko wlasnie do tego:
serwer stoi bez monitora klaw itd (wiadomo o co chodzi) ten blad zauwazylem podlaczajac monitor itd poniewaz nie mialem dostepu do internetu. Wiec czy istanieje jakas szansa zeby wstał system bym mial dostep do internetu i wykonal operacje "naprawy" tego przez ssh ?? (mysle ze napisalem teraz jasno..jezeli jeszcze nie to przepraszam ale jestem bardzo zmeczony juz dzis)
Dziekuje za odpowiedzi :)
czyli zdalenego sposobu na to nie ma zadnego......ehhh :// no trudno...Dzieki wielkie za pomoc :D!!