Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Widzę na stronie TP-Linka, że mają osobne routery z portem do modemu 3g/4g.
Czy w zwykłym TP-linku - nie takim do 3g/4g (np TP-Link TL-WDR4300) też można modemy używać, czy są tam jakieś ograniczenia techniczne?
Soft nie jest ważny, najwyżej się DD-WRT wrzuci, ale chciałem się upewnić, że Chińczycy jakichś innych dziwów tam nie zmajstrowali.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-05-13 09:54:45)
Można bez problemu, tylko trzeba dobrać odpowiedni modem i mieć zwykle huba usb z zasilaczem, bo te porty usb w tych routerach są zwyczajnie do dupy, a tak poza tym to wszystko działa normlanie, choć nie wiem czy na oryginalnym sofcie są odpowiednie opcje, na openwrt bez problemu.
Dzięki, właśnie o to pytałem.
Czyli trzeba się przygotować na niezły makaron z kabli (HUB-usb), albo ewentualnie przerabiać porty USB w routerze, żeby miały lepszą wydajność prądową?
Przy okazji, OpenWRT dawno nie widziałem, więc pytanko przy okazji:
jest dużo lepszy od DD-WRT, czy raczej lichszy?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-05-13 10:23:30)
Ja nigdy nie używałem dd-wrt to nie wiem. xD A co do kabli, to zawsze możesz mój patent zastosować: https://i.imgur.com/Gytz5AV.jpg xD
Osobiście uważam, że OpenWRT jest jednak lepszy, ponieważ jest bardziej konfigurowalny i szyjesz go sobie na miarę. DD-WRT to wg mnie taki trochę bardziej "klikacz".
morfik napisał(-a):
Ja nigdy nie używałem dd-wrt to nie wiem. xD A co do kabli, to zawsze możesz mój patent zastosować: https://i.imgur.com/Gytz5AV.jpg xD
Zapakowałeś mu huba i modem do obudowy? xD
@diabolic
Gdybym dla siebie takiego grata kupował, to by za karę dostał Gentusia hardened z samą konsolą i SSH.
Żadnych klikajłów nie potrzebuję do szczęścia, na stronce routera bym zostawił tylko jakieś monitoringi np mrtg albo darkstat. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-05-13 10:57:45)
W piątek mogę Ci sprawdzić TL-WDR4300 z openwtr czy działa gsm, ale z tego co pamiętam to chyba działało.
@up
Nie rób sobie kłopotu, to idzie do gościa, który potrzebuje normalnego netu + awaryjnie LTE, a gość mieszka 20 m od mojego Qumpla, który jest inż elektronikiem, także w razie czego router wróci do TP-linka, żeby Kitajce zobaczyli, jak się fachowo routery produkuje. xD
Jacekalex napisał(-a):
to idzie do gościa, który potrzebuje normalnego netu + awaryjnie LTE
dziwne, ostatnio telekomy robią takie promocje, że po LTE dają download bez limitu, ale na 3G to już każą płacić za każdy kilobajt. no i ostatnio co chodzę po ludziach (trójmiasto) to wszyscy trują gitarę, że koniecznie musi być LTE, ale wymyślają koniecznie anteny panelowe, a 3g absolutnie to ni chu-chu i tylko w ostateczności.
Net 300M po kablu (lokalny operator przez PPPOE) to rurka, której żadne LTE nie pokona w mojej okolicy.
Telekomy mogą sobie obiecywać, ale radio kabla ani FTTH nie przebije.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-05-14 02:02:56)