Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Was serdecznie, Jest to mój pierwszy post i od razu z problemem...
Otóż mam Thinkpada T400, postawiłem na nim Debiana Jessie, a na Debianie wine'a, steama parę gier po wine i teraz zacząłem dłubać przy przywróceniu pełnej funkcjonalności lapotpa, czyli pełne zarządzanie energią (linux-phc, tlp itd) oraz zmusić go do przełączania grafiki w locie pod systemem. Korzystałem z tego poradnika https://entropicassembly.com/thinkpadgraphics/ i zatrzymałem się na komendzie
# usermod -a -G debug calvin
oczywiście podałem swoją nazwę użytkownika ale zamiast Debug dałem Root, ponieważ nie miałem grupy Debug w systemie i to chyba tego wina, niestety nie potrafię tego odkręcić...
Na konto roota można się zalogować normalnie, niestety na usera po wpisaniu loginu i hasła na chwilę po wklepaniu entera pojawia się na chwilę czarny ekran i wraca do tego ekranu. Z konsoli mogę się zalogować normalnie, po wklepaniu startx na chwilę wisi, wywala
timeout in locking authority file /home/zeth/.Xauthority
Następnie wisi z minutę i X próbuje się odpalać, niestety pojawia się czarny ekran i komp tak wisi.
Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam!
Zobacz na nowym, innym koncie użytkownika, wygląda na jakieś kłopoty z konfigami w folderze domowym.
I pokaz tutaj wynik polecenia:
groups
z konta użytkownika, na które nie możesz się zalogować.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-04 16:04:23)
Ta dokumentacja, z której próbujesz korzystać jest zabytkowa.
Pewnie otwierałeś coś graficznie z poziomu roota i straciłeś prawa do plików w swoim katalogu domowym.
ls -l /home/zeth/.Xauthority
Przełączanie grafik inaczej obecnie działa.
Otóż to, yossarian. Po komendzie na zmianę grupy odpaliłem w rootcie startx, od tego momentu mam problemy. Co do zabytkowej metody na przełączanie grafiki to niestety
sama grafika jest dosyć zabytkowa w T400 i nowsze metody raczej nie zadziałają przy tym laptopie, to nie jest grafika w CPU jak w i3 itd, tylko ostatnie c2d,
platforma ta ma grafikę intelowską w mostku północnym. Dlatego inne metody raczej nie zadziałają. Zaraz dam wam znać co i jak z komendami, które mam wklepać, wyedytuję ten post. No i używam kernela 3.16 jak coś.
Na początku zrozumiałem błąd i przypisałem z powrotem grupę do użytkownika, niestety nic to nie dało. Załączam zdjęcie z wynikiem obydwu komend, będzie najszybciej dla mnie.
Ostatnio edytowany przez Trzyzet (2015-03-04 17:00:24)
Spróbuj tak z automatu całość odzyskać:
chown -R zeth:zeth /home/zeth/
Dzięki, pisze właśnie ze swojego konta! :) jesteś genialny!
Polecasz coś konkretnego do przełączania GPU spod systemu?
Strony: 1