Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam po... dobrych 2 latach. I znów przychodzę z problemem. Ale do rzeczy.
Więc tak - potrzebuję partycję z woluminem LVM2 PV zmniejszyć, a z tego rozmiaru zmniejszonego stworzyć nową partycję (czystą i nie bazującą na LVM2). Problem w tym, że... nie bardzo wiem i nie bardzo mogę to zrobić.
System mam zainstalowany na /dev/sda3, zmapowany jako /dev/mapper/debian-root. Pojemność tej partycji to 930 GB, podczas gdy używane jest 416 GB. Chciałbym pojemność partycji zmniejszyć do 200 GB i tylu GB używać, resztę gigabajtów spożytkować jako nieprzydzieloną, abym w każdej chwili mógł dodać nową partycję na dysku twardym. Problem w tym, że GParted, przy próbie zmniejszenia partycji, twierdzi iż:
cannot resize to extents as later ones are allocated
Próbowałem tego poradnika, przeczytałem tę wypowiedź, niestety - mam takie oto słodkości:
# umount /dev/mapper/debian-root umount: /dev/mapper/debian-root: not mounted # umount /dev/sda3 umount: /dev/sda3: not mounted # e2fsck -f /dev/mapper/ control debian-pvmove0 debian-root debian-swap_1 # e2fsck -f /dev/mapper/debian-root e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014) Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes Pass 2: Checking directory structure Pass 3: Checking directory connectivity Pass 4: Checking reference counts Pass 5: Checking group summary information /dev/mapper/debian-root: 376758/12451840 files (0.3% non-contiguous), 18027503/49807360 blocks # resize2fs -p /dev/mapper/debian-root 200G resize2fs 1.42.12 (29-Aug-2014) Resizing the filesystem on /dev/mapper/debian-root to 52428800 (4k) blocks. The filesystem on /dev/mapper/debian-root is now 52428800 (4k) blocks long. # lvreduce -L -1G /dev/mapper/debian-root Can't resize locked LV root Run `lvreduce --help' for more information.
A nawet, gdy spróbuję pominąć ostatni punkt, mam jeszcze taki błąd:
# vgreduce debian /dev/sda3 Physical volume "/dev/sda3" still in use
Dodam też, że próbowałem używać chyba każdej opcji z lvreduce, za każdym razem otrzymywałem jednak komunikat Can't resize locked LV root a przy próbie uruchomienia system-config-lvm, niestety... otrzymuję taki oto błąd:
Traceback (most recent call last): File "/usr/share/system-config-lvm/system-config-lvm.py", line 172, in <module> runFullGUI() File "/usr/share/system-config-lvm/system-config-lvm.py", line 157, in runFullGUI blvm = baselvm(glade_xml, app) File "/usr/share/system-config-lvm/system-config-lvm.py", line 105, in __init__ self.volume_tab_view = Volume_Tab_View(glade_xml, self.lvmm, self.main_win) File "/usr/share/system-config-lvm/Volume_Tab_View.py", line 77, in __init__ self.glade_xml) File "/usr/share/system-config-lvm/InputController.py", line 181, in __init__ self.command_handler.complete_pvmove() File "/usr/share/system-config-lvm/CommandHandler.py", line 364, in complete_pvmove _("Completing Extent Migration")) File "/usr/share/system-config-lvm/execute.py", line 37, in execWithCaptureErrorStatusProgress res = execWithCaptureErrorStatus(bin, args) File "/usr/share/system-config-lvm/execute.py", line 23, in execWithCaptureErrorStatus return _execWithCaptureErrorStatus(BASH_PATH, [BASH_PATH, '-c', command]) File "/usr/share/system-config-lvm/execute.py", line 226, in _execWithCaptureErrorStatus i,o,e = select.select(in_list, [], [], 0.1) KeyboardInterrupt
Czy jest jakieś rozsądne wyjście z tej sytuacji (poza formatem)? Przykładowo... no nie wiem, konwersja z LVM2 na zwykłe EXT4, bez szyfrowania danych?
Ostatnio edytowany przez Shiny (2015-03-03 19:15:00)
a czytałeś dokładnie poradniki?
trzeci akapit z pierwszego linka podaje dlaczego nie działa i co musisz zrobić:
All of the required steps must be performed on an unmounted volume. If want to reduce the size of a non-root volume, simply unmount it. For a root volume, you’ll have to boot from a CD. Any modern live or rescue CD should work fine.
Gdybym nie czytał, to nie pisałbym tematu. No ale cóż, nie udało mi się tego dokonać przez żadnego typu LiveCD, więc musiałem zrobić kopię zapasową i przeinstalować system ręcznie. Mimo wszystko dziękuję za pomoc i prosiłbym kogoś o zamknięcie tematu.
Gdybyś się bardziej interesował dugiem, to wiedziałbyś, że jest tu min. taki text -- https://dug.net.pl/tekst/266/zmiana_rozmiaru_luks_i_lvm/
Strony: 1