Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć! Tak mnie naszło coby pamięć lepiej wykorzystać w komputerku...
16GB, z czego nie zauważyłem większego użycia niż 3GB.
Czy ktoś może wrzucał / do ramu (tmpfs)?
1. Czy zauważalnie to przyspieszy? (system mam na SSD obecnie)
2. Jak to zrobić? Sama modyfikacja fstab to pewnie za mało... Może warto wpis do gruba dołożyć, aby móc odpalać zarówno z tmpfs jak i "klasycznie"?
Po uruchomieniu kompa TMPFS jest pusty, nic w nim nie ma, bo to jest RAMDYSK.
Kopiowanie nic Ci nie da, bo nawet z SSD będzie trwało dłużej, niż normalne uruchomienie kompa.
1409
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:19)
No musiałbyś przekopiować sobie zawartość / do zamontowane w ramie katalogu. Czy ci to poprawi działanie systemu?
morfik:~$ dd if=/dev/zero of=/tmp/speed bs=1M count=400 400+0 records in 400+0 records out 419430400 bytes (419 MB) copied, 0.38382 s, 1.1 GB/s
xD
misioooo - poszukaj na forum gentoo, tam swego czasu koleś podał krok po kroku jak w pakować / do ramu ;)
winnatou słodziaku ale po co? Nie zachęcaj ludzi do takich pomysłów ;D
thalcave - czemu nie? Pytał czy jest to możliwe - tak jest. Jaki zysk? Na desktopie/laptopie żaden bo uruchamianie/zamykanie takiego systemu trwa wieki. Na serwerach, maszynkach resetowanych od święta (jak mój desktop) jakiś tam sens jest - w końcu jakby nie patrzeć ram jest dużo szybszy niż dysk (nawet ssd ;p)
Jeden ze sposobów opisany jest w postach 16 i 31 tego wątku: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=64281.