Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z góry przepraszam za lamerski problem i proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym utworzyć sobie pewne funkcje statystyczne, których nie ma w arkuszu kalkulacyjnym, żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić nieco czasu. Oczywiście chodzi o openoffice.org i calc. Pytanie: jak to się robi i czy trudno taką funkcję utworzyć? Wyjaśnię, że chodzi mi o dodanie danego wzoru do bazy funkcji w calcu tak, żeby nie trzeba było każdorazowo wpisywać pełnej formuły, gdy zajdzie potrzeba danej funkcji użyć.
Na początek prosty przykład (od czegoś trzeba zacząć): jak utworzyć współczynnik zmienności? Współczynnik ten chcemy policzyć następująco: odchylenie standardowe populacji * 100 / średnia arytmetyczna.
Z góry dziękuję za pomoc i proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie sprawy.
http://www.faqs.org/docs/lnag/lnag_apps.html#spreadsheet albo też przygotuj sobie szablon akrusza z funkcjami wpisanymi do komórek.
Dzięki, będę walczył. ;)
no to ja pociagne temat :p
Jak zaimportowac dane z pliku .dat ewentualnie .ewl .txt moze sa jakies dodatkowe programy do obrobki takich danych ??
Zrobiłem wg. tego linka. Troszkę inna ścieżka była potrzebna, bo to chyba pod Oo.o w wersji 1.x.x, ale nie o tym chciałem.
Wpisałem wg. linka na próbę i niestety wyskakuje komunikat:
błąd uruchomieniowy języka basic
Nie znam się na basicu. Może jakiś jeszcze link, który bardziej wchodziłby w szczegóły, ewentualnie jeśli mógłbym prosić o wyjaśnienie jasno i czytelnie co mam zrobić, żeby dodać tę funkcję do calca.
no to ja pociagne temat :p
Jak zaimportowac dane z pliku .dat ewentualnie .ewl .txt moze sa jakies dodatkowe programy do obrobki takich danych ??
nie wiem jak z pozostałych ale z txt jesli masz to w jakims czytelnym formacie (np wartosc oddzielone Tab, koncem linii czytelne) to est do tego piekny kreator w OO2. aprawde rewelacja: wybór wielu opcji + podglad.