Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zainstalowałem serwer fhem, który jest w
pic@debian:/$ su Hasło: root@debian:/# find -name fhem ./etc/init.d/fhem ./opt/fhem root@debian:/#
Serwer działa, ale nie uruchamia się z pełnymi uprawnieniami roota. Zainstalowałem więc sudo, a w pliku /etc/sudoers dopisałem
# # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # Please consider adding local content in /etc/sudoers.d/ instead of # directly modifying this file. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset Defaults mail_badpass Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL:ALL) ALL # Allow members of group sudo to execute any command %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL # See sudoers(5) for more information on "#include" directives: #includedir /etc/sudoers.d %pic ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/bin/gnokii, /sbin/reboot, /sbin/poweroff, /usr/bin/vmware, /etc/init.d/fhem, /opt/fhem
Następnie plikom /etc/init.d/fhem i /opt/fhem nadałem uprawnienia specjalne
chmod u+s /etc/init.d/fhem chmod g+s /etc/init.d/fhem chmod -R u+s fhem chmod -R o+s fhem
Po tej czynności uprawnienia do plików zostały zmienione i wyglądają tak
root@debian:/etc/init.d# ls -l fhem -rwsr-sr-x 1 root root 1442 sty 4 14:10 fhem root@debian:/etc/init.d#
root@debian:/opt# ls -l fhem/ razem 200 -rwSr-Sr-- 1 fhem root 31488 lis 9 14:16 configDB.pm drwsr-sr-x 32 fhem root 4096 sty 4 14:10 contrib drwsr-sr-x 2 fhem root 4096 sty 4 14:10 demolog drwsr-sr-x 4 fhem root 4096 sty 4 14:10 docs drwsr-sr-x 5 fhem root 20480 sty 4 14:10 FHEM -rwSr-Sr-- 1 fhem root 1032 sty 9 11:14 fhem.cfg -rwSr-Sr-- 1 fhem root 12559 lis 9 14:16 fhem.cfg.demo -rwsr-sr-x 1 fhem root 104888 lis 9 14:16 fhem.pl -rwSr-Sr-- 1 root 1001 0 sty 10 13:24 gnokii-errors drwsr-sr-x 2 fhem root 4096 sty 4 15:40 log -rwSr-Sr-- 1 fhem root 761 lis 9 14:16 README_DEMO.txt drwsr-sr-x 8 fhem root 4096 sty 4 14:10 www root@debian:/opt#
Jednak powyższe działania nie spowodowały, że fhem odpala się z pełnymi uprawnieniami roota.
Znalazłem inny sposób na uruchomienie fhem z pełnymi uprawnieniami roota
pic@debian:/dev$ su Hasło: root@debian:/dev# /etc/init.d/fhem stop Stopping fhem... root@debian:/dev# /etc/init.d/fhem status fhem is not running root@debian:/dev# /etc/init.d/fhem start Starting fhem...
Jednak powyższy sposób jest bez sensu i chciałbym, aby fhem odpał się automatycznie z pełnymi uprawnieniami roota przy starcie systemu.
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-10 16:17:36)
chmod -R u+s fhem -rwsr-sr-x 1 root root 1442 sty 4 14:10 fhem
Pokaż wynik polecenia
file fhem
Pliku wykonywalnego, a nie skrypta z init.d
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-10 16:21:05)
Tylko gdzie jest plik wykonywalny?
pic@debian:~$ file fhem fhem: cannot open `fhem' (No such file or directory) pic@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/pic# file fhem fhem: cannot open `fhem' (No such file or directory) root@debian:/home/pic# exit exit pic@debian:~$ file fhem fhem: cannot open `fhem' (No such file or directory) pic@debian:~$
root@debian:/# find -name fhem ./etc/init.d/fhem ./opt/fhem root@debian:/#
root@debian:/opt/fhem# ls -l razem 200 -rwSr-Sr-- 1 fhem root 31488 lis 9 14:16 configDB.pm drwsr-sr-x 32 fhem root 4096 sty 4 14:10 contrib drwsr-sr-x 2 fhem root 4096 sty 4 14:10 demolog drwsr-sr-x 4 fhem root 4096 sty 4 14:10 docs drwsr-sr-x 5 fhem root 20480 sty 4 14:10 FHEM -rwSr-Sr-- 1 fhem root 1032 sty 9 11:14 fhem.cfg -rwSr-Sr-- 1 fhem root 12559 lis 9 14:16 fhem.cfg.demo -rwsr-sr-x 1 fhem root 104888 lis 9 14:16 fhem.pl -rwSr-Sr-- 1 root 1001 0 sty 10 13:24 gnokii-errors drwsr-sr-x 2 fhem root 4096 sty 4 15:40 log -rwSr-Sr-- 1 fhem root 761 lis 9 14:16 README_DEMO.txt drwsr-sr-x 8 fhem root 4096 sty 4 14:10 www root@debian:/opt/fhem#
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-10 16:42:56)
Co właściwie uruchamia ten plik /etc/init.d/fhem.
Bo jeżeli skrypta fhem.pl to na żadnym skrypcie powłoki czy perla albo pythona nie zadziała bit suid i sgid, takie rzeczy można robić tylko z plikami binarnymi ELF.
Np:
file `which sudo` /usr/bin/sudo: setuid ELF 64-bit LSB shared object, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.16, stripped
Skrypty musisz ustawić w sudoers i uruchamiać przez sudo.
To chyba najłatwiejszy sposób.
Przy okazji. w init.d to nie są programy, tylko skrypty startowe demonów systemowych, czemu go po prostu nie dodasz do autostartu, żeby wstawał automatycznie z systemem?
Bo na razie kombinujesz tak, jakbyś chciał się podrapać paluchem prawej nogi za lewym uchem, albo ubrać wojskowy hełm na lewą stronę. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-11 06:04:05)
Plik z /etc/init.d/fhem wyląda tak
#!/bin/sh # description: Start or stop the fhem server # Added by Alex Peuchert ### BEGIN INIT INFO # Provides: fhem.pl # Required-Start: $local_fs $remote_fs # Required-Stop: $local_fs $remote_fs # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: FHEM server ### END INIT INFO set -e cd /opt/fhem port=7072 if test "$2" != "noaptmark"; then apt-mark hold fhem > /dev/null fi case "$1" in 'start') echo "Starting fhem..." # if you need to start hmland for use with # Homematic, please start the hmland daemon # like this (please use correct path and port, # depending on your installation!) # # /opt/hmcfgusb/hmland -d -p 1234 -r 0 # perl fhem.pl fhem.cfg # if you want to use configDB for configuration, # use this command to start fhem: # # perl fhem.pl configDB # # and remove/comment the above line including fhem.cfg RETVAL=$? ;; 'stop') echo "Stopping fhem..." # if you want to stop hmland during fhem stop: # pkill hmland pkill -U fhem perl RETVAL=$? ;; 'status') cnt=`ps -ef | grep "fhem.pl" | grep -v grep | wc -l` if [ "$cnt" -eq "0" ] ; then echo "fhem is not running" else echo "fhem is running" fi ;; *) echo "Usage: $0 { start | stop | status }" RETVAL=1 ;; esac exit $RETVAL
i urchamia serwer do zarządzania domem, który dostępny jest przez przeglądarkę po wpisaniu adresu
http://localhost:8083/fhem?
Informacje o fhem są tutaj http://fhem.de/fhem.html
Nie mam pojęcia, który to jest plik wykonywalny.
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-10 17:13:40)
a w ogóle ustawiłeś odpalanie demona fhem przy starcie czy czekasz aż sam się magicznie uruchomi?
pytanie kontrolne: jeśli fhem nie działa co będzie po
sudo service fhem start
dywagacje kolegi piętro wyżej o suidach, elfach i innych krasnoludkach raczej były nie na temat...
jakie to było polecenie do kontroli uruchamiania... rc-cośtam, niech ktoś się zlituje i przypomni...
ethanak, przecież pisałem w pierwszym poście, że fhem uruchamia się tylko nie z pełnymi uprawnieniami roota. Po ponownym odpaleniu systemu dla pewności jeszcze raz to sprawdziłem
pic@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/pic# /etc/init.d/fhem status fhem is running root@debian:/home/pic# exit exit pic@debian:~$ /etc/init.d/fhem status fhem is running pic@debian:~$
ale polecenie
pic@debian:~$ sudo service fhem start [sudo] password for pic: Niestety, proszę spróbować ponownie. [sudo] password for pic: Niestety użytkownik pic nie ma uprawnień do uruchamiania '/usr/sbin/service fhem start' jako root na debian. pic@debian:~$
Zaraz dodam do pliku /etc/sudoers zgodę na odpalanie /usr/sbin/service
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-10 17:30:19)
to zrób z roota
service fhem start
poza tym skrypty przy starcie zawsze uruchamiają się z uprawnieniami roota - dopiero potem albo demonizer odpala binarkę z uprawnieniami konkretnego usera (nie w tym przypadku), albo binarka sama zrzuca uprawnienia.
dalej: to że skrypt istnieje w init.d nie oznacza, że się włączy. ponawiam prośbę do kolegów - zamiast smętnie bredzić o elfach i suidach powiedzcie facetowi jak się konfiguruje uruchomienie skryptu w rcX.d, bo na razie (nikogo nie obrażając) wypowiedzi są na poziomie kolegi Momtozadar Mocha z forum ubuntu, a ja na telefonie nam dość ograniczone pole manewru :(
Od wczoraj nie miałem prądu... W tej chwili sytuacja wygląda tak.
1. Uruchamiam komputer i loguje się na konto roota i daje
pic@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/pic# service fhem start
a następnie czekam, czy fhem uruchomi skrypt wysyłający smsa
#!/bin/bash echo "Idę na ryby?" | gnokii --sendsms 6071xxxxxx
ale nic z tego - sms nie zostaje wysłany. Sms zostaje dopiero wysłany po
root@debian:/home/pic# /etc/init.d/fhem stop Stopping fhem... root@debian:/home/pic# /etc/init.d/fhem status fhem is not running root@debian:/home/pic# /etc/init.d/fhem start Starting fhem... root@debian:/home/pic# GNOKII wersja 0.6.30 Udane wysłanie. Numer referencyjny wiadomości: -1
I teraz mam problem, bo nie wiem, dlaczego sms nie zostaje wyłany.
1. Czy z powodu tego, że serwer fhem nie został uruchomiony (ale przecież go uruchomiłem)?
2. Czy z powodu tego, że gnokii do wysyłania smsa wymaga uprawnień roota (a wiem, że wymaga).
Drugi przypadek wydaje mi się bardzej prawdopodobny, bo kiedy z konta roota zatrzymuje fhem, a następnie go uruchamiam to sms jest wysyłany, ponieważ fhem został uruchomiony z uprawnieniami roota.
Zrobiłem też inny test. W odpalanym skrypcie bash zamiast wysyłania smsa umieściłem polecenie tworzenia pliku
#!/bin/bash echo > "plik.txt"
i po uruchomieniu systemu plik jest tworzony bez końeczności wydawania polecenia service fhem start To dlaczego sms nie jest wysyłany skoro serwer fhem działa?
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-11 16:41:30)
a w jaki sposób demon fhem uruchamia się przy starcie systemu? tylko bez teorii o elfach i krasnalach poprosiłbym...
a jeszcze jedno - czy gnokii znajduje się w ścieżce obowiązującej przy uruchamianiu programów z rc.d? pytam bo kiedyś sam się na to naciąłem.
Ostatnio edytowany przez ethanak (2015-01-11 17:59:10)
Wychodzi na to, że gnokii nie jest w ścieżce obowiązującej przy uruchamianiu programów z rc.d
PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin
Gnokii
pic@debian:~$ su Hasło: su: Uwierzytelnienie się nie powiodło pic@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/pic# find -name gnokii ./.cache/gnokii ./.config/gnokii ./.local/share/gnokii root@debian:/home/pic#
Na temat demona fhem nie będę tworzył żadnych teorii bo się na tym nie znam.
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-11 20:38:45)
Ja tylko powiem, że start-stop-daemon ma opcję odpalania procesów jako inni użytkownicy.
Poniżej jest przykład skryptu odpalającego qbittorrenta na prawach morfik:p2p , czyli user morfik, grupa p2p :
#! /bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: qbittorrent-nox # Required-Start: $remote_fs $syslog # Required-Stop: $remote_fs $syslog # Should-Start: iptables-persistent pgl # Should-Stop: iptables-persistent pgl # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: Start QBittorrent # Description: Start qbittorrent-nox on start. Change USER= before running ### END INIT INFO # Author: Jesper Smith # # Do NOT "set -e" # PATH should only include /usr/* if it runs after the mountnfs.sh script PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin DESC="QBittorrent" NAME=qbittorrent-nox DAEMON=/usr/bin/$NAME DAEMON_ARGS="" PIDFILE=/var/run/$NAME.pid SCRIPTNAME=/etc/init.d/qbittorrent-nox USER=morfik:p2p # Exit if the package is not installed [ -x "$DAEMON" ] || exit 0 # Read configuration variable file if it is present [ -r /etc/default/$NAME ] && . /etc/default/$NAME # Load the VERBOSE setting and other rcS variables . /lib/init/vars.sh # Define LSB log_* functions. # Depend on lsb-base (>= 3.0-6) to ensure that this file is present. . /lib/lsb/init-functions # # Function that starts the daemon/service # do_start() { # Return # 0 if daemon has been started # 1 if daemon was already running # 2 if daemon could not be started start-stop-daemon -c $USER -b -t --start --quiet --exec $DAEMON \ || return 1 start-stop-daemon -c $USER -b --start --quiet --exec $DAEMON -- \ $DAEMON_ARGS \ || return 2 sleep 1 } # # Function that stops the daemon/service # do_stop() { start-stop-daemon -c $USER --quiet --stop --exec $DAEMON sleep 2 return "$?" } VERBOSE="yes" case "$1" in start) [ "$VERBOSE" != no ] && log_daemon_msg "Starting $DESC" "$NAME" do_start case "$?" in 0|1) [ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg 0 ;; 2) [ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg 1 ;; esac ;; stop) [ "$VERBOSE" != no ] && log_daemon_msg "Stopping $DESC" "$NAME" do_stop case "$?" in 0|1) [ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg 0 ;; 2) [ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg 1 ;; esac ;; status) status_of_proc "$DAEMON" "$NAME" && exit 0 || exit $? ;; restart|force-reload) log_daemon_msg "Restarting $DESC" "$NAME" do_stop case "$?" in 0|1) do_start case "$?" in 0) log_end_msg 0 ;; 1) log_end_msg 1 ;; # Old process is still running *) log_end_msg 1 ;; # Failed to start esac ;; *) # Failed to stop log_end_msg 1 ;; esac ;; *) echo "Usage: $SCRIPTNAME {start|stop|status|restart|force-reload}" >&2 exit 3 ;; esac
Jeśli teraz odpali się qbittorrenta przy starcie systemu, lub zwyczajnie via ten skrypt rc, to proces wygląda tak:
root:~# /etc/init.d/qbittorrent-nox start [ ok ] Starting QBittorrent: qbittorrent-nox. root:~# ps -eo "user,group,pid,args" | grep -i qbitt morfik p2p 64221 /usr/bin/qbittorrent-nox
Bez cudowania z sudo i innymi wynalazkami. xD
@morfik: już o tym wspominałem jeśli raczysz się wczytać w cały wątek - tylko co to ma do rzeczy?
@prosze: polecenia ( z roota):
which gnokii
(to powinno pokazać gdzie jest gnokii)
find /etc/ -path "/etc/rc?.d/*fhem"
to odpowie na dręczące mnie pytanie
ps auxw | grep fhem
a to odpowie na pytanie którego nie zadałem, ale na które nie znasz odpowiedzi.
Co co ma do rzeczy? Masz przykład jak odpalić proces via skrypt startowy jako inny user niż root i masz przy tym jego zawartość, którą se możesz wziąć za wzór, a nie jakieś magiczne słowa typu: " demonizer"...
ethanak, oto wyniki poleceń
pic@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/pic# which gnokii /usr/bin/gnokii root@debian:/home/pic# find /etc/ -path "/etc/rc?.d/*fhem" /etc/rc3.d/S01fhem /etc/rc2.d/S01fhem /etc/rc6.d/K01fhem /etc/rc5.d/S01fhem /etc/rc0.d/K01fhem /etc/rc4.d/S01fhem /etc/rc1.d/K01fhem root@debian:/home/pic# ps auxw | grep fhem fhem 888 0.0 1.2 14292 11388 ? S 10:15 0:00 perl fhem.pl fhem.cfg root 3256 0.0 0.2 4568 2236 pts/0 S+ 10:20 0:00 grep fhem root@debian:/home/pic#
ethanak, wiesz już dlaczego sms nie jest wysyłany? Ja niestety nie wiem.
morfik, tak wygląda mój skrypt z /etc/init.d/fhem --> http://wklej.org/id/1595287/ Możesz podpowiedzieć, jak go zmienić, aby fhem był odpalany na prawach roota?
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-14 14:23:06)
wiem dlaczego ale nie wiem skąd się bierze owo dlaczego (tzn. dlaczego fhem jest w ogóle uruchamiany bo dla S01 raczej nie ma prawa działać). teoretycznie zmiana na S98 powinna poskutkować odpaleniem serwera, ale to teoria.
muszę po prostu zainstalować fhema i zobaczyć co go boli - a do tego muszę mieć trochę wolnego czasu :(
jeszcze jedno - czy wysłanue smsa to jedyna czynność wymagająca roota? bo jeśli tak to można to w miarę prosto rozwiązać pozostawiając fhema tak jak jest...
spróbuj zmienić uprawnienia gnokii na 6755 - może pomoże?
Ostatnio edytowany przez ethanak (2015-01-14 14:32:48)
Właściwie sprawdzałem tylko tworzenie pliku (nie wymaga roota) i wysyłanie smów (tutaj wymaga). Innch możliwości nie testowałem. Zadałem też pytnie na tym forum (http://forum.fhem.de/index.php/topic,31844.msg243212.html#msg243212) i dostałem odpowiedź
Tylko i tak nie wiem, o co chodzi :)
EDIT:
Uprawnienia dla gnokii już miałem wcześniej ustawine na
pic@debian:~/Desktop$ ls -l /usr/bin/gnokii -rwsr-sr-x 1 root 1001 135768 lut 19 2014 /usr/bin/gnokii pic@debian:~/Desktop$
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-14 14:52:44)
jakbyś tę odpowiedź zamieścił jako tekst to może bym zrozumiał - na telefonie widzę jeno wielce gustowny szlaczek.
---
dobra dopadłem w barze kumpla z laptopem.
dlaczego nie spróbujesz tego co ci polecili na forum?
Ostatnio edytowany przez ethanak (2015-01-14 14:55:50)
Taka była odpowiedź:
in /opt/fhem/fhem.pl you find
# If started as root, and there is a fhem user in the /etc/passwd, su to it
so maybe removing the user fhem could do it
so may be removing user fhem would be solution...
Tego skryptu nie ruszasz jeśli ma być odpalany jako root -- wcześniej źle zrozumiałem i myślałem, że chcesz odpalać go jako nie root, jeśli ten skrypt zostanie odpalony jako root, to wszystkie zawarte w nim polecenia będą wykonywane jako root, także bez sensu jest zmiana uprawnień wykonywanych w skrypcie poleceń na root jeśli ten skrypt jest odpalany jako root, bo przecie to jest oczywiste, że jeśli odpalasz skrypt jako root, to wszystko w nim się wykonuje z uprawnieniami roota. xD Jedynie co to masz tam:
perl fhem.pl fhem.cfg
a co robi ten skrypt i co tam za config jest, to ja nie mam zielonego pojęcia -- zajrzyj i zobacz co tam się dzieje. Może w tym configu masz jakieś opcje od zrzucania uprawnień, albo sam skrypt coś tam ustawia sobie.
ethanak napisał(-a):
so may be removing user fhem would be solution...
Oczywiście, że próbowałem tego rozwiązania i w pliku /etc/passwd postawiłem "#" przed
#fhem:x:999:20::/opt/fhem:/bin/false
Od kiedy maybe == solution? xD
Poza tym, ja sobie pobrałem tę paczke na debiana co tam jest na ich stronie i tam jest config i jakiś config.demo i w tym drugim jest pełno atrybutów -- dostosować ten pierwszy config i będzie działać jak trza. :]