Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej, jak zmienić nazwę użytkownika ? tą nazwę którą nazywa się katalog użytkownika w /home a nie tą prawdziwą nazwę użytkownika.
Flaga -l polecenia usermod. Szczegóły w podręczniku systemowym.
Ewentualnie ręcznie w /etc/passwd, /etc/group itd.
żeby zmienić katalog domowy użytkownikowi trzeba by użyć
usermod -d nowy_home user
Fizyczne przeniesienie danych można załatwić poprzez -m, zatem
usermod -m -d nowy_home user
powinno sprawę załatwić.
To znaczy ja nie chcę zmieniac katalogów ani nic, chcę sobie nazwę tylko zmienić ^^ nie da się gdzieś prosto tego zrobić, żeby zmieniło mi nazwe i zarazem nazwe katalogu użytkownika ?
Ostatnio edytowany przez user.deb (2015-01-07 17:14:51)
Wiem, że pisali ale azhaq kazał szukać w etc/passwd i /etc/group a tam nic nie znalazłem, a thalcave pisał o zmianie katalogów użytkownika, a ja chcę nazwę zmienić.
to słabo szukałeś
btw. zdecyduj się co chcesz zmienić - nazwę usera czy nazwę katalogu home - bo to dwie różne i zupełnie niezależne rzeczy.
Jak to niezależne ? Wydaje mi się, że jakieś zależności między nimi występują bo przecież katalog użytkownika ma taką samą nazwę jak nazwa użytkownika którą podałem przy instalacji systemu, to i to ma taką samą nazwę przecież, a ja chcę zmienić nazwy jednemu i drugiemu na inną (taką samą) nazwę dla dwóch.Nie chcę przenosić danych czy coś tam, chcę tylko zmienić nazwę katalogowi użytkownika i użytkownikowi, to chyba nie powinno być skomplikowane.
Ostatnio edytowany przez user.deb (2015-01-07 19:00:34)
żadnych zależności nie ma. inaczej: w większości przypadków katalog domowy usera doopah to /home/doopah, /home/users/doopah, /var/users/doopah czy cokolwiek co na doopah w nazwie. ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby katalog domowy usera doopah był /var/czensciciala/odbyt.
w pliku /etc/passwd siedzą sobie informacje, jak powiązać nazwę i katalog domowy z uid (bo identyfikacja usera jest po uid)
Są zależności.Jeśli podaje nazwe użytkownika przy instalacji i automatycznie tą samą nazwę otrzymuję mój katalog, to jest to właśnie zależność, to że mogą mieć inne nazwy, okej, ale to nie zmienia faktu występowania tej zależności ^^ No ale dobra o tak mało istotną sprawę nie będziemy się rozwodzić, w pliku /etc/passwd nigdzie nie mogę znaleźć swojej nazwy użytkownika ani nic, nie chcę zmieniać uid, chcę zmienić nazwę dla użytkownika i tego katalogu, i prosiłbym o proste wytłumaczenie. : )
Tu masz zależności:
root:~# cat /etc/passwd | grep morfik morfik:x:1000:1000::/home/morfik:/bin/bash root:~# cat /etc/shadow | grep morfik morfik:$hash:16401:0:99999:7::: root:~# cat /etc/group | grep morfik cdrom:x:24:morfik floppy:x:25:morfik sudo:x:27:morfik dip:x:30:morfik video:x:44:morfik plugdev:x:46:morfik users:x:100:morfik morfik:x:1000: vboxusers:x:122:morfik dane:x:5001:morfik p2p:x:5004:morfik cgroups:x:5005:morfik hugepages:x:5010:morfik powerpc:x:5100:morfik kismet:x:125:morfik debian-tor:x:129:morfik root:~# ls -al /home/ | grep morfik drwxr-xr-x 91 morfik morfik 4.0K 2015-01-07 21:19:35 morfik/
Dostosuj sobie to powyższe by się zgadzało i bez problemu se przeniesiesz/zmienisz usera. Jak coś to jeszcze:
# chown -R morfik:morfik /jakis/tam/katalog
i tyle.
Jeśli nadal masz problem to zróbmy tak: napisz jaka teraz jest nazwa użytkownika i gdzie ma umiejscowiany katalog domowy i cxo chcesz osiągnąć tzn jak ma nazywać się konto użytkownika i jaki ma mieć katalog domowy.
user.deb napisał(-a):
Są zależności.Jeśli podaje nazwe użytkownika przy instalacji i automatycznie tą samą nazwę otrzymuję mój katalog, to jest to właśnie zależność, to że mogą mieć inne nazwy, okej, ale to nie zmienia faktu występowania tej zależności ^^ No ale dobra o tak mało istotną sprawę nie będziemy się rozwodzić, w pliku /etc/passwd nigdzie nie mogę znaleźć swojej nazwy użytkownika ani nic, nie chcę zmieniać uid, chcę zmienić nazwę dla użytkownika i tego katalogu, i prosiłbym o proste wytłumaczenie. : )
"Zależność" jest jednorazowa. System musi przeciez utworzyc katalog domowy (gdzie miałby wrzucić pulpit?) i najcześciej (chyba nawet zawsze) wykorzystuje do tego nazwę użytkownika. Na tym 'zależności' się kończą. Nikt przecież nikomu nie zabrania zmienic nazwy albo sciezki katalogu domowego. Potem jednak trzeba "poinformować' system o tym, gdzie się ten pulpit znajduje.
Eminem456PL - i co z tego ? Przecież wiem, że zależność jest jednorazowa i nigdzie tego nie podważałem...
thalcave - moja nazwa to kam32 i katalog domowy też, chcę żeby katalog i nazwa były teraz kam23.
Co do tych samych zależności przy tworzeniu kont via instalator, to jeśli ktoś dodaje użytkowników via useradd, to może sobie nieco dostosować te standardowe opcje via plik:
morfik:~$ cat /etc/default/useradd # Default values for useradd(8) # # The SHELL variable specifies the default login shell on your # system. # Similar to DHSELL in adduser. However, we use "sh" here because # useradd is a low level utility and should be as general # as possible SHELL=/bin/sh # # The default group for users # 100=users on Debian systems # Same as USERS_GID in adduser # This argument is used when the -n flag is specified. # The default behavior (when -n and -g are not specified) is to create a # primary user group with the same name as the user being added to the # system. # GROUP=100 # # The default home directory. Same as DHOME for adduser # HOME=/home # # The number of days after a password expires until the account # is permanently disabled # INACTIVE=-1 # # The default expire date # EXPIRE= # # The SKEL variable specifies the directory containing "skeletal" user # files; in other words, files such as a sample .profile that will be # copied to the new user's home directory when it is created. # SKEL=/etc/skel # # Defines whether the mail spool should be created while # creating the account # CREATE_MAIL_SPOOL=yes
Specjalnie dla Ciebie przeczytałem man usermod :P
$ tail -1 /etc/passwd kam32:x:1002:1002::/home/kam32:/bin/sh $ newuser=kam23; sudo usermod -l ${newuser} -d /home/${newuser} -m kam32 $ tail -1 /etc/passwd kam23:x:1002:1002::/home/kam23:/bin/sh
Pasi?
Tylko nie zmienia nazwy grupy - nie wyczytałem jak to można zmienić. Proponowałbym ręcznie w /etc/group ;)
Jest i grupa:
$ sudo groupmod -n kam23 kam32
Kompletnie zapomniałem o groupmod :D
Ostatnio edytowany przez thalcave (2015-01-08 17:50:13)
user.deb będę wredny ;p użyj szukajki - już było na forum ^^
thalcave - nie pamiętasz jak naskrobaliśmy pewien skrypcik właśnie do tego typu akcji? :> Zmienia wszystko - nazwę usera, grupy, nawet nazwę katalogu domowego i poprawia wpisy w odpowiednich plikach :)
Tutaj wersja forumowa i to samo wrzucone do mnie co da sie znaleźć przez wujka google ;p
Nie wiem motyla noga, to co thalcave podał mi nie działa, jak wpisuje pierwsze polecenie wcale nie wyświetla mi mojej nazwy użytkownika i id tylko coś innego, a skryptów nie ogarniam ;/ wgl żeby coś naprawić najprościej reinstalować system 2 razy w tygodniu i nici.Pocić się nad zmianą głupiej nazwy... przesada
Ostatnio edytowany przez azhag (2015-01-09 08:33:46)
Oczywiście, że pamiętam. Ale nie miałem pojęcia gdzie ten skrypt jest jeśli jeszcze jest xD
Poza tym user.deb zmotywował mnie do przeczytania mana do usermoda. Choć i tak pewnie dalej będę na żywca pliki konfiguracyjne zmieniał zamiast go używać.
user.deb a może wkleił byś co wpisałeś w terminalu i co uzyskałeś zamiast rzucać mięsem?
Ja Ci podałem przykład, że mi to zadziałało ale nie wiem co się dzieje na Twoim komputerze - wystaw mi ssh z uprawnieniami roota i Ci to zrobie bez nerwów i 'formatu'.
Ostatnio edytowany przez thalcave (2015-01-08 21:48:44)
user.deb
- po pierwsze: nie klniemy
- po drugie: porzuć nawyki z windowsa
- po trzecie: nie klniemy
- po czwarte: czytamy ze zrozumieniem
- po piąte nie klniemy
Strony: 1