Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam następujący problem: System debian wheezy, a mój dysk ma zaledwie 120GB i ma osobną partycję /boot, oraz partycje logiczną która jest szyfrowana Cryptsetupem z LUKSem (nie jestem do końca pewien który program szyfruje dysk). Po aktualizacji systemu i reboocie pojawił się problem z cryptsetupem, który nie chce odszyfrować dysku. Podczas uruchamiania systemu pojawia się komunikat
--type: unknown option cryptsetup: cryptsetup failed, bad password or option?
W tym miejscu zatrzymuje się proces uruchamiana systemu (normalnie tu powinna pojawić się prośba o hasło).
Tu jest efekt wpisania "cat /proc/cmdline"
Czy ktoś jeszcze miał podobny błąd? Orientuje się może ktoś, w czym jest problem? Jak to rozwiązać, bo na tych partycjach mam większość ważnych dokumentów :/ Może ktoś pomóc? Zaznaczam, że nie dokonywałem żadnych modyfikacji w systemie, jedyne dokonałem aktualizacji systemu.
Być może ci się obraz z modułami nie wygenerował poprawnie. Sprawdź czy ci się ta partycja otwiera spod poziomu live. Jeśli tak to sobie zrób chroot i wygeneruj jeszcze raz initramfs.
Strony: 1