Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam w domy dwa routerki, dwie sieci. Jeden jest wpięty WANem do LANa pierwszego, który łączy się z ISP. Ten drugi ma podpięty dysk sieciowy Synology. Chciałbym się dostać z kompa w sieci pierwszej do dysku NAS. Ale nie działa :( Załączony diagram powinien wszystko wyjaśnić. Być może nie da się tego zrobić w ten sposób co kombinuję. Chciałbym, żeby były dwie podsieci oraz NAS i drukarka były dostępne z obu. Da radę?
Blokuje go fw drugiego routera. Ustaw sobie port forwarding by przekierowało cię na odpowiedni adres i tyle. Albo sobie połącz routery lan-lan, wtedy wszystkie będą w jednej sieci i bez problemu się połączysz. Tylko trzeba zmienić adres jednemu z routerów.
a może dodaj trasę do tej drugiej sieci na tym TL-MR3220
ip route add 192.168.2.0/24 via 192.168.1.1
ja u siebie na routerze tak zrobiłem i działa pięknie
morfik napisał(-a):
Blokuje go fw drugiego routera. Ustaw sobie port forwarding by przekierowało cię na odpowiedni adres i tyle. Albo sobie połącz routery lan-lan, wtedy wszystkie będą w jednej sieci i bez problemu się połączysz. Tylko trzeba zmienić adres jednemu z routerów.
Mówisz o tym co na filmie w 50s? Mógłbyś podać jak ustawić?
http://youtu.be/JBfkBxW8haE?t=50s
W jedną sieć bym nie chciał, ostatecznie jak nie będzie innego wyjścia to pewnie tak zrobię.
___
delusdb napisał(-a):
a może dodaj trasę do tej drugiej sieci na tym TL-MR3220
ip route add 192.168.2.0/24 via 192.168.1.1
ja u siebie na routerze tak zrobiłem i działa pięknie
Ustawiłem jak na screenie na pierwszym routerze - nie pomogło niestety. Chyba, że coś źle zrobiłem.
___
Problem tak jakby rozwiązany. Tzn przekierowałem porty na drugim routerze i teraz po IP routera 2 mogę dostać się do NAS. Generalnie wystarcza mi to, ale gdyby była możliwość dostania się do NAS po tym samym IP z obydwu sieci byłoby jeszcze lepiej :)
Co do tego samego ip -- ja nie wiem jak to się robi na oryginalnym firmware ale przy pomocy iptables bez problemu można by to przepisać.
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-12-21 22:19:34)
morfik napisał(-a):
Co do tego samego ip — ja nie wiem jak to się robi na oryginalnym firmware ale przy pomocy iptables bez problemu można by to przepisać.
To napisz jakbyś to zrobił za pomocą iptables i na którym routerze, a ja spróbuję to zrobić na routerach. Z OpenWRT miałem kiedyś problem na pierwszym routerze (nie tłumaczył wszystkich domen mimo, że DNSy ustawiłem na Googla), dlatego wolałbym zostać na oryginalnym firmware.
Tu masz to dokładnie wyjaśnione: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artykulow/34-open … adach-openwrt
Nie kumam sieci na tyle, żeby coś sensownego wyciągnąć z tego artykułu niestety. Nie chciałbym się też uczyć całych sieci, żeby rozwiązać taki problem, liczyłem na ekspertów :)
Ok, już wszystko działa. Mój błąd. Wyłączenie NAT w routerze 192.168.2.1 i ustawienie statycznej trasy do sieci 2.0 w routerze 192.168.1.1 załatwia sprawę. Pisałem, że nie działa mi internet po wyłączeniu NAT, bo nie mogłem otworzyć strony konfiguracji routera, a ta nie działała bo działa tylko w swoim LAN. Nie sprawdzałem innych stron. Teraz wszystko jest pięknie, dzięki za pomoc :)