Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam jakiegoś programu do nagrania płytki która uruchomi się po włożeniu do napędu.
Chodzi mi o to, że chcę młodemu na święta nagrać na płytce cd bajki/bajkę, w tle dać obrazek św. mikołaja, tytuły a obok strzałeczkę play.
Takie proste menu, czym coś takiego można nagrać ??
Ostatnio edytowany przez mike26 (2014-12-04 11:45:35)
Jedyne co mi przychodzi na myśl to zrobienie dvd video.
Tylko to nie będzie autorun.
W Ubuntu też jest opcja odpalenia konkretnego programu po włożeniu plyty/karty SD/pena itd. Na pewno da się to w Debianie zrobić ale nie wiem jak.
W KDE to chyba na 100% jest domyślnie bo niedawno testowałem sobie Slaxa i tak było.
o ile wiem to autorun nawet w widowsie już nie istnieje (chciałbyś dostać automatycznie rm -rf ~ po włożeniu płyty?)
ethanak napisał(-a):
o ile wiem to autorun nawet w widowsie już nie istnieje (chciałbyś dostać automatycznie rm -rf ~ po włożeniu płyty?)
Autorun to tylko narzędzie. Nie jest niezbędny by osiągnąć cel.
Środowiska graficzne potrafią uruchomić odpowiedni program w zależności od zawartości nośnika. I tyle by wystarczyło.
Ewentualnie można sobie naskrobać jakąś prostą regułkę udeva.
W Gnome-2 i Mate to się ustawia w preferencjach Nautilusa/Caja,
w KDE też jest do zrobienia w Systemsettings, w Thunarze też.
W każdym razie to zabawa na linii udisk, gvfs, file-manager.
Ewentualnie można sobie naskrobać jakąś prostą regułkę udeva.
Udev jest o tyle niepraktyczny, że zawsze działa na poziomie roota,
i dlatego średnio mu wychodzi odpalanie programów na pulpicie usera z uprawnieniami tego usera, ale jak ktoś się uprze, to można też i udevem, chociaż w przypadku udeva wyglądałoby to trochę tak, jakby jeść rosół widelcem. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-12-04 23:49:16)