Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć wszystkim.
System:
uname -a 3.16-3-amd64 #1 SMP Debian 3.16.5-1 (2014-10-10) x86_64 GNU/Linux
Mam taki problem, że jak stan baterii dochodzi do niskiego czy krytycznego nie dostaje powiadomienia o tym.
Czytałem na necie trochę o tym ale większość ludzi jak ma taki problem to z powodu złego odczytu stanu baterii przez ACPI czy upower ale u mnie odczytuje dobrze.
acpi -bi Battery 0: Discharging, 93%, 02:58:29 remaining Battery 0: design capacity 4713 mAh, last full capacity 3679 mAh = 78%
upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0 native-path: BAT0 vendor: ASUSTeK model: N56--52 power supply: yes updated: czw, 6 lis 2014, 13:15:06 (86 seconds ago) has history: yes has statistics: yes battery present: yes rechargeable: yes state: discharging warning-level: none energy: 42,57 Wh energy-empty: 0 Wh energy-full: 42,57 Wh energy-full-design: 57,2 Wh energy-rate: 4,257 W voltage: 12,59 V time to empty: 10,0 hours percentage: 95% capacity: 73,7308% technology: lithium-ion icon-name: 'battery-full-symbolic' History (rate): 1415279705 4,257 discharging 1415279695 2,860 charging
Powiadomienia już zmieniałem na wszystkie możliwe sposoby ale wygląda na to, że system powiadomień w ogóle nie dostaje informacji o stanie baterii.
W ustawieniach upower zmieniłem, żeby do powiadomień korzystał z wartości procentowej a nie czasu do rozładowania ale nie pomogło.
Nie wiem jak się za to zabrać a jest to uciążliwe bo już mi z dwa razy laptop się wyłączył z powodu rozładowania baterii.
Czy mógłby ktoś pomóc?
a po co ci powiadamianie ustaw sobie hibernacje na 5 % i tyle
cat /etc/udev/rules.d/99-lowbat.rules # Suspend the system when battery level drops to 5% or lower SUBSYSTEM=="power_supply", ATTR{status}=="Discharging", ATTR{capacity}=="5", RUN+="/usr/sbin/pm-suspend-hybrid" SUBSYSTEM=="power_supply", ATTR{status}=="Discharging", ATTR{capacity}=="1", RUN+="/usr/sbin/pm-suspend-hybrid" SUBSYSTEM=="power_supply", ATTR{status}=="Discharging", ATTR{capacity}=="0", RUN+="/usr/sbin/pm-suspend-hybrid"
https://wiki.archlinux.org/index.php/laptop
Ostatnio edytowany przez pink (2014-11-06 14:09:52)
To jest kolejny problem, w ustawieniach dałem, żeby przechodził w stan uśpienia jak będzie stan krytyczny i to też nie działa. Gdzieś tam jest problem z komunikacją.
Spróbuje Twój pomysł ale mimo wszystko chciałbym mieć powiadomienia.
Zawsze możesz zaprząc do roboty np notify-send, żeby wysłał wiadomość na wszystkie otwarte sesje Xów, np tak:
for NUMBER in `ls /tmp/.X11-unix | awk -F"X" '{print $2}'`; do env DISPLAY=":$NUMBER" notify-send -t 500000 "Jebał to Pies" ; done;
Do tego aplayem odpalisz jakąś muzyczkę z komunikatem, poleceniem np wall możesz wysłać alarm na wszystkie konsole tekstowe i gotowe.
Możesz też zaprząc do roboty gammu - żeby przysłał SMSa z zawiadomieniem:
echo "Jebał to pies" | /usr/bin/gammu --sendsms TEXT +336xxxxxxxx
Całość da się streścić w jeden prosty skrypt basha, i zapiąć do Udeva sposobem, jaki Pink podał wyżej.
Jak chcesz okienko z przyciskiem do zamknięcia, to zamiast notify-send możesz zatrudnić zenity albo kdialog.
Przykładowo zenity:
for NUMBER in `ls /tmp/.X11-unix | awk -F"X" '{print $2}'`; do env DISPLAY=":$NUMBER" zenity --warning --text="Jebał to Pies"; done;
i kdialog:
for NUMBER in `ls /tmp/.X11-unix | awk -F"X" '{print $2}'`; do env DISPLAY=":$NUMBER" kdialog --error "Jebał to Pies"; done;
Jak potrzebujesz powiadomienie mailem, przez jabbera, padu-dziadu czy faksem, to też jest do załatwienia, nie wiem tylko, jak z poziomu skrypta Basha czy Perla wysłać telegram. xD
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-06 15:20:52)
U mnie na KDE w testingu jest dokładnie to samo. Również nie ma powiadomień co jest dziwne, bo na Ubuntu miałem.
Może ma to związek z niedziałającymi niektórymi skryptami ACPI. #754450
Są ciągle oparte o Consolekit, a Debian przeszedł na logind.
W niektórych są błędne ścieżki.
Przykładowo:
cat /etc/acpi/power.sh #!/bin/sh test -f /usr/share/acpi-support/key-constants || exit 0 . /usr/share/acpi-support/power-funcs . /usr/share/acpi-support/policy-funcs if { CheckPolicy || CheckUPowerPolicy; }; then exit fi if `cat /sys/class/power_supply/AC*/online | grep -q 1`; then pm-powersave false else pm-powersave true fi
/etc/acpi/power.sh /etc/acpi/power.sh: 98: /etc/acpi/power.sh: ck-list-sessions: not found
Po doinstalowaniu consolekit nadal nie działa bo nie mam czegoś takiego: /sys/class/power_supply/AC*/online:
ls /sys/class/power_supply/ ADP1 BAT0
Jeżeli któryś nie działa, to trzeba samemu przejrzeć wadliwe skrypty i ewentualnie sobie je poprawić i dopasować do swojego systemu i sprzętu.
No i przede wszystkim, nie ma czegoś takiego jak „niedziałające powiadomienia”. Jest masa menedżerów zasilania, niezależnych programów służących do wyświetlania komunikatów, skryptów, które same wysyłają różne komunikaty itp.
shevchenko1987@vaio:~$ cat /sys/class/power_supply/AC*/online 1
Po doinstalowaniu consolekit
shevchenko1987@vaio:~$ /etc/acpi/power.sh Nie udało się uzyskać deskryptora pliku wskazującego na konsolę
---
Edycja
Na koncie root'a taki komunikat nie występuje.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2014-11-20 19:29:17)
W KDE widzisz stan naładowania?
Używasz systemd?
Pokaż wynik:
systemctl status upower.service
shevchenko1987@vaio:~$ systemctl status upower.service ● upower.service - Daemon for power management Loaded: loaded (/lib/systemd/system/upower.service; disabled) Active: active (running) since czw 2014-11-20 16:35:29 CET; 3h 40min ago Docs: man:upowerd(8) Main PID: 1360 (upowerd) CGroup: /system.slice/upower.service 1360 /usr/lib/upower/upowerd
Tak, widzę wskaźnik naładowania. http://s30.postimg.org/djgeg70z5/image.png
shevchenko1987@vaio:~$ acpi -bi Battery 0: Charging, 98%, 00:13:05 until charged Battery 0: design capacity 8100 mAh, last full capacity 7488 mAh = 92%
shevchenko1987@vaio:~$ upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0 native-path: (null) power supply: no updated: czw, 1 sty 1970, 01:00:00 (1416511147 seconds ago) has history: no has statistics: no unknown warning-level: unknown icon-name: '(null)'
Jeszcze zauważyłem dziwną przypadłość, że podczas podłączenia zasilacza włącza się normalnie tryb pracy na AC, ale gdy bateria już się naładuje do 100% i ładowanie kończy się to system przełącza się na profil działania na baterii, dziwne to to...
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2014-11-20 21:02:13)
A tak w ogóle, co to za akumulator?
Wygląda na jakiś zamiennik.
U mnie na nieoryginalnej widać więcej informacji:
upower --show-info /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0 native-path: BAT0 vendor: SANYO model: LNV-42T4763 serial: 4150 power supply: yes updated: Fri 21 Nov 2014 13:09:08 GMT (21 seconds ago) has history: yes has statistics: yes battery present: yes rechargeable: yes state: discharging warning-level: none energy: 46.19 Wh energy-empty: 0 Wh energy-full: 46.19 Wh energy-full-design: 47.52 Wh energy-rate: 20.767 W voltage: 12.491 V time to empty: 2.2 hours percentage: 100% capacity: 96.5278% technology: lithium-ion icon-name: 'battery-full-symbolic'
Wrzuciłem KDE i u mnie działa to normalnie.
Zrób nowego użytkownika, w nim zainstaluj jakiś inny menedżer zasilania (lub nawet jakieś inne lekkie środowisko) i sprawdź czy działa. Wtedy będzie wiadomo czy to jakiś problem z baterią/upowerem, czy z samym apletem KDE.
Bateria jest oryginalna. Ewidentnie są jakieś problemy z ACPI bo te odczyty są z kosmosu. Na Windowsie i Ubuntu wszystko jest ok. Problem dotyczy Debiana.
W dmesg nic nie widać podejrzanego?
Pokaż jeszcze:
uname -r cat /proc/cmdline
System masz standardowy i w pełni aktualny?
Możesz sprawdzić różne parametry jądra, mające wpływ na obsługę ACPI:
https://www.kernel.org/doc/Documentation/kernel-parameters.txt