Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przymierzam się za jakiś czas do sprzętu nagrywającego w 4k i nurtuje mnie takie pytanie z ciekawości... Czym to ugryźć w linuksie? Chodzi mi o edycję i zapis do rozdzielczości 4k w kodeku h.265. O ile zapis z kodekiem h.265 to nie problem to nie widzę w żadnym linuksowym programie do edycji wideo (coś pokroju OpenShot lub Kdenlive) zapisu do rozdzielczości 4k. Obecnie jest "tylko" zapis do Full-HD.
Kiedy może się to pojawić w linuksie?
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-11-18 14:11:27)
neo86 napisał(-a):
O ile zapis z kodekiem h.265 to nie problem to nie widzę w żadnym linuksowym programie do edycji wideo (coś pokroju OpenShot lub Kdenlive) zapisu do rozdzielczości 4k. Obecnie jest "tylko" zapis do Full-HD.
Kiedy może się to pojawić w linuksie?
Jak sobie dodasz taki profil, to zobaczysz.
Jak nadale nie będziesz widział, to widocznie wymagane są jeszcze porządne okulary.
Pogrzebałem w opcjach programu i faktycznie jest edycja profili (nigdy z tego nie korzystałem stąd nie wiedziałem, że samemu można przerabiać profile i chciałem używać to co programiści dali). Niestety po dodaniu rozdzielczości 3840×2160 po edycji testowego wideo 4k pobranego z sieci i podczas zapisu pliku testowego (by sprawdzić czy ta opcja działa) tu jest lipa. Programy oba się wykrzaczają. Widocznie nie są w stanie obsłużyć takiej rozdzielczości bo konfiguracja sprzętowa nie ma tu nic do tego bo sprzęt mam wystarczający (patrz stopka). To ewidentny błąd programowy. Nie wiem czy tak tylko jest w Sidzie czy ogólnie...
yossarian napisał(-a):
Jak nadale nie będziesz widział, to widocznie wymagane są jeszcze porządne okulary.
Jak będziesz mieć taką wadę wzroku jak ja to się przekonasz jaki to czasem problem... praktyczna ślepota na prawe oko (nieuleczalna) a lewe oko -8,5.
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-11-19 14:12:23)
neo86 napisał(-a):
Widocznie nie są w stanie obsłużyć takiej rozdzielczości bo konfiguracja sprzętowa nie ma tu nic do tego bo sprzęt mam wystarczający (patrz stopka). To ewidentny błąd programowy. Nie wiem czy tak tylko jest w Sidzie czy ogólnie...
Widocznie robisz coś nie tak. Teoretycznie powinno działać i nie potrzeba do tego kosmicznego sprzętu (w tym przypadku Intel Core 2 Duo E8400):
http://m43photo.blogspot.com/2014/05/free-4k-video-editor.html
Jak będziesz mieć taką wadę wzroku jak ja to się przekonasz jaki to czasem problem... praktyczna ślepota na prawe oko (nieuleczalna) a lewe oko -8,5.
Na forum nie zajmujemy się uzdrawianiem i innymi cudami.
ale sugerowanie facetowi o którym powszechnie wiadomo że jest prawie niewidomy kupna nowych okularów to takie fajne forumowe?
świetny dowcip. znasz jeszcze parę podobnych?
yossarian napisał(-a):
Widocznie robisz coś nie tak. Teoretycznie powinno działać i nie potrzeba do tego kosmicznego sprzętu (w tym przypadku Intel Core 2 Duo E8400):
http://m43photo.blogspot.com/2014/05/free-4k-video-editor.html.
Na podanej przez Ciebie stronie jest mowa o kodeku h.264 (fakt w tym kodeku C2D może i daje radę):
When rendering your edited movie, you do it in the normal way. In the example below, I used a video bitrate of 60000 and the H.264 codec
ale mnie interesuje h.265 o wysokim bitrate rzędu 30Mb-50Mb który potrzebuje minimum procesora Intel i7 Haswell! A taki procesor mam, pamięci RAM też wystarczająco i grafika też daje radę tylko żaden program nie współpracuje na to wygląda z kodekiem h.265 w rozdzielczości 4k bo Full-HD z kodekiem h.265 działa.
Kodek h.265 w rozdzielczościach 4k daje znacznie lepszą kompresję pliku wynikowego oraz wysoką jakość obrazu od h.264
Czyli jednym słowem nadal pozostanę przy rozdzielczości Full-HD i nie inwestuję w 4k bo jego całej efektywności nie da się użyć w linuksie (jeszcze).
P.S. Dzięki Ethanaku :) Całkiem niewidomy to ja nie jestem tylko niedowidzący (szczególnie lipa totalna jest od prawej strony pola widzenia).
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-11-19 15:07:03)
ethanak napisał(-a):
ale sugerowanie facetowi o którym powszechnie wiadomo że jest prawie niewidomy kupna nowych okularów to takie fajne forumowe?
świetny dowcip. znasz jeszcze parę podobnych?
Nie znam stanu zdrowia innych użytkowników forum i szczerze mało mnie obchodzą takie szczegóły.
Z żartami jest tak, że czasem wychodzą nieodpowiednie lub nawet głupie.
Masz jeszcze coś do napisania na temat obsługi kodowania 4k z h.265?
neo86 napisał(-a):
Na podanej przez Ciebie stronie jest mowa o kodeku h.264 (fakt w tym kodeku C2D może i daje radę):
Zgadza się.
Ale problem dotyczył chyba głównie brakującego profilu 4k. Nie mam takiego sprzętu by samemu sprawdzić.
Strony: 1