Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Państwa :)
Dostałem ostatnio w moje ręce laptopa firmy Acer. Chcę wywalić Wincrapa z niego i zainstalować sobie Debiana. Mam tylko pytanie, które środowisko graficzne wybrać do jego parametrów? Tj, czy mogę brać z standardowym gnomem, czy może jakieś lżejsze :)
Parametry laptopa:
Procek: Intel i3 2,5GHz
Ram: 4GB DDR3 SO-DIMM
Grafika: Intel HD Graphics
Instalować domyślne środowisko, czy może coś lżejszego?
Na tym sprzęcie praktycznie każde pójdzie, ja bym raczej radził spróbować albo od najprostszego typu MATE, albo najbardziej wypasionego typu KDE, albo najbardziej elastycznego, w którym można robić cuda przez rzeźbienie w plikach konfiguracyjnych jak OpenBOX czy FLuxBox.
I tak nie wiadomo, które ci przypasuje, środowisk graficznych i mandżerów okien jest ponad 10.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-27 17:48:31)
OpenBox/FluxBox to nie są środowiska graficzne ;p
Ja od dłuższego czasu używam i polecam LXDE/LXQT :)
Wypróbuj każde po kolei i wybierz takie, które ci najbardziej przypasuje. Które ci najbardziej przypasuje to już nikt na świecie oprócz ciebie nie wie.
winnetou napisał(-a):
OpenBox/FluxBox to nie są środowiska graficzne ;p
Ja od dłuższego czasu używam i polecam LXDE/LXQT :)
Czepiasz się jak pijany płotu, konia z rzędem temu, kto będzie się rozpisywał nad różnicą między środowiskiem a menadżerem okien.
hmm na razie zainstaluję z Gnome :D
Na puszce swojego czasu korzystałem z Debiana, ale programy używane na studiach zmusiły do powrotu na Windows
I mi szczerze powiedziawszy nie wadzi żadne środowisko graficzne. Chodziło mi o to, na którym laptop będzie działał sprawnie i bez zarzutu.
Dziękuję za rady :)
Ostatnio edytowany przez 4EverNoob (2014-09-27 18:23:10)
Jak nie będzie problemu ze sterami do grafy to każde jedno będzie tak samo dobrze działać. A jak będzie to generalnie im lżejsze tym lepsze, lxde/lxqt chyba najlepsze w takim przypadku.
1064
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:58:43)
Przyzwyczaj sie do Gnome3 poniewaz to srodowisko graficzne bedzie najprawdopodobniej podstawowym w testing/Jessie a pozniej sam zobaczysz.
darius napisał(-a):
Przyzwyczaj sie do Gnome3 poniewaz to srodowisko graficzne bedzie najprawdopodobniej podstawowym w testing/Jessie a pozniej sam zobaczysz.
W tym momencie obrazy Debiana testing instalują jako domyślne środowisko xfce.
Domyślne to nie to samo co przymusowe.
W Debianie w sumie żadne w domyślnej konfiguracji nie wypada zbyt dobrze. :) Ale może to i lepiej, że deweloperzy skupiają się na innych sprawach.
Zainstalowałem już z GNOME3
Teraz tylko muszę poznajdować sterowniki dla touchpada i graficznej karty. W każdym bądź razie dziękuję za rady.
I jakby ktoś jeszcze podpowiedział, gdzie zacząć poszukiwania to normalnie postawię tej osobie piwo jak kiedyś zawita do Zabrza ;)
Ostatnio edytowany przez 4EverNoob (2014-09-27 21:52:34)
1066
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:58:46)
Mam Jessie :) ok, to grafikę wyeliminowałem z listy poszukiwań. Teraz został mi tylko touchpad, może ktoś będzie tutaj wiedział kaj sterownik jest jeśli takowy istnieje. Laptop to Acer Aspire 5742
1067
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:58:47)
Dla włączenia lewego przycisku na touchpadzie wystarczy wpisać
synclient TapButton1=1
A żeby działało po każdorazowym uruchomieniu wystarczy to dodać do autostartu poza tym nie wiem jak z resztą wspomnianych rzeczy, ale pewnie ustawić tez się da za pomocą synclienta
Poza tym w GNOME chyba da się to wyklikać w ustawieniach (tp powinno nazywać się jakoś mysz i panel dotykowy, czy coś w ten deseń)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2014-09-28 00:33:53)
ok ta sprawa załatwiona :D po prostu zajrzałem w ustawienia. Nie spodziewałem się, że ta opcja może być domyślnie wyłączona :D
W każdym bądź razie, dziękuję serdecznie za pomoc :)
mati75 napisał(-a):
W tym momencie obrazy Debiana testing instalują jako domyślne środowisko xfce.
Od dzisiaj juz nie.
darius napisał(-a):
Od dzisiaj juz nie.
Owszem:
tasksel (3.25) unstable; urgency=medium
* Switch default desktop to gnome, based on prelimary results from
https://wiki.debian.org/DebianDesktop/Requalification/Jessie
Strony: 1