Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć!
Mam *buntu... Ale chcę wrócić!
Laptop z Intel Atom, grafika Intel + nVidia (ION 2). Któa wersja debiana waszym zdaniem lepiej "podpasuje" do domowych zastosowań, nauki i zabawy (nie grania ;P )?
Zwykle miałem unstable i problemów nie zauważyłem przy użytkowaniu "Kowalskiego" (net, libreoffice...). I któa architektura sprawi najmniej problemów? i386 czy jednak lepiej amd64? (procek stary i ramu mało - 2gb). Jak uważacie i dlaczego? Jakąś tam bardzo podstawową wiedzę posiadam, debiana używałem kiedyś i "bawiłem się" nim. Konsola nie jest mi (zupełnie) obca...
i ramu mało - 2gb
Testing, i386 z Xfce.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-09-10 18:46:06)
Managera okien zostawmy - pewnie jakiś fluxbox wleci i tak (jakoś zawsze mi się podobał strasznie...)
Dzięki za podpowiedź!
misioooo napisał(-a):
I któa architektura sprawi najmniej problemów? i386 czy jednak lepiej amd64? (procek stary i ramu mało - 2gb). Jak uważacie i dlaczego?
Jeśli procek obsługuje amd64, to amd64. Tak po prostu. A jeżeli jest to 32 bitowy procek, to i386 z kernelem i686.
Jak 64 bitowy Atom to bierz architekturę amd64
Ja mam i686 + pae na i5-i4300u (wczeniej byl i5-3210m, wczesniej i3-560M , wczesniej c2d 7300M).
Co moge powiedziec hmmm zawsze dziala :-). (system DD przenosze albo dysk przekladam przy zmianie sprzetu).
gindek napisał(-a):
Co moge powiedziec hmmm zawsze dziala :-). (system DD przenosze albo dysk przekladam przy zmianie sprzetu).
U każdego działa, niezależnie od architektury ;)
U mnie Atom/atom... z tych pierwszych ;) Żadne coreXXX.
Zapodaję właśnie i386 testinga (choć te atomki już chyba 64bit były).
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie. Chciałbym się podpiąć pod pytanie z wątku. Mam problem z określeniem jaką architekturę powinienem wybrać dla Debiana i Minta. Chodzi o taki komputer:
Dell Inspiron 5348 All-in-one Procesor: Intel Core i5-4440S (2.8-3.3 GHz, 6 MB cache) Pamięć RAM: 8GB SODIMM DDR3 Dysk twardy: magnetyczny 1TB
Pełen opis: http://dellowo.pl/p/1813/Dell-Inspiron-5348-AIO.html
Dla Minta pobrałem taki obraz: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=160
ale nie mogę odpalić płytki na tym komputerze (sprawdzałem na innym komputerze 64-bitowym i płyta jest ok.). Dla Debiana wolałem już nie ryzykować transferu danych ;)
Będę wdzięczy za Waszą pomoc.
amd64, jeśli nie działa to raczej z innych powodów. I czasem nie stable na ten komputer.
Bierz pan Testing (Jessie) amd64 :) U mnie na Core i5 starszym śmiga pięknie.
Cześć Arn, miło że odpisałeś. Trochę czasu już minęło od naszej ostatniej konwersacji :)
ArnVaker napisał(-a):
amd64.
Tak mi się właśnie zdawało, dlatego dla Minta pobrałem wersję 64bit, bo innej opcji tam po prostu nie ma:
http://www.linuxmint.com/release.php?id=22
I czasem nie stable na ten komputer.
Czytasz ze mnie jak z otwartej księgi ;) Chciałem właśnie stable żeby móc spokojnie pracować, bez tych zaskoczeń, które testing od czasu do czasu potrafił jednak zgotować. Rozumiem, że komputer zbyt nowy?
Jak ten procesor wchodził na rynek, to obecny Debian stable już był przestarzały. :) Ale za miesiąc mrożenie testinga, także jakichś większych rewolucji raczej w nim nie będzie.
Strony: 1