Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
To mój pierwszy post, więc na początek witam wszystkich:)
A teraz do rzeczy- Po 6 latach przygody z Ubuntu wreszcie postawiłem zmierzyć się z mityczną istalacją Debiana:-). Zainstalowałem wersję testing i jakoś mi się udało wszystko skonfigurować. Lepiej lub gorzej po kilku rzutach mięsem:-). Mam tylko problem z wyglądem Xfce. Nie mogę tego ogarnąć. Część programów wygląda OK, innym jakby brakowało jakiegoś komponentu i wyglądają jak z WIN 3.1. Czy mógłby ktoś naprowadzić mnie gdzie szukać problemu? Próbowałem kilku skórek i ciągle coś jest nie tak.
Dzięki i z góry proszę o wyrozumiałość dla nowicjusza:-)
Ostatnio edytowany przez hary (2014-08-12 10:43:09)
aptitude install gnome-themes gnome-themes-extras gnome-icon-theme gnome-icon-theme-extras clearlooks-phenix-theme
Po czym MENU -> Ustawienia -> Wygląd i wybierz motyw clearlooks-phenix-theme
http://www.debian.pl/entries/164-Tak-sta%C5%82o-si% … me2-Rewolucja
Na dole masz parę wpisów jak to xfce4 pokonfigurować... aby dało się je normalnie użytkować.
Jeśli to programy Qt, to jeszcze musisz poustawiać sobie w qt4-qtconfig.
Natomiast skórki gtk, z których własnie korzysta Xfce, muszą być w wersjach dla gtk2 i gtk3.
Zajrzyj tutaj:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=25757
Nie zupełnie o to mi chodziło. Doinstalowałem sobie kilka styli, ale na przykład wcześniej miałem przez chwilę Xubuntu 14.04 i tam wszystko było spójne. Teraz mam ustawiony Greybird a jak odpalę Digikama to wygląda on zupełnie inaczej.
Przeczytaj pierwsze zdanie w mojej poprzedniej wypowiedzi.
Potem jeszcze raz. I tak do skutku.
Czytałem Twój post kilka razy:-). W ustawieniach qt zmieniłem na GTK+ i dalej na przykład Digikam wygląda kiepsko. Chodzi mi po prostu o to co zrobić, żeby wyglądał tak jak w Xubuntu 14.04, skoro jest na Xfce.
Co to znaczy kiepsko?
Pokaz jakiś zrzut ekranu i wynik:
cat ~/.gtkrc-2.0
Zrzut: https://drive.google.com/file/d/0B8no8LFKcj3WYk5zcD … t?usp=sharing
Po wpisaniu komendy wyrzuca: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wpisywałeś to z poziomu użytkownika czy roota?
I tak i tak...
Zainstaluj lxappearance i w nim też ustaw odpowiedni styl i wtedy sprawdź czy działa.
Nie działa. Próbowałem też przez Xfce-Theme-Manager i dalej nic. Ech fajnie mnie wita Debian:-D.
Nie pisz, że nie działa bo w takim stwierdzeniu nie ma żadnej treści.
Jak chcesz uzyskać pomoc, to podawaj konkretne informacje.
A jaką treść mam zamieścić? Nic się nie zmienia. Wygląda tak jak wcześniej na screenie, który wrzuciłem. Nie ważne jak zmieniam styl, Digikam i tak się nie zmienia.
Silniki do motywów masz? lxappearance uruchom z terminala sprawdź czy jakieś błędy zwraca.
Nie pokazuje żadnych błędów... Wszystko inne wygląda OK tylko ten Digikam.
Ale burdel panowie zrobiliście
Przecież tu trzeba SunriseOS!
Zakładam, że skórkę Greybird masz z zewnętrznego źródła?
Jeśli tak to usuń i:
sudo apt-get -y install murrine-themes gtk2-engines-murrine
I w Ustawieniach Greybird
Oczywiście jest to dla Debiana Jessie, nie wiem czy z Wheezy tak będzie chodzić
Fervi
sudo apt-get -y install murrine-themes gtk2-engines-murrine
Już miałem to zainstalowane. Dobra Panowie szkoda Waszego czasu. Widocznie muszę jakoś z tym żyć:-). Dzieki wielkie za pomoc.
To dziwne w takim razie, bo u mnie wsio wszystko śmiga
Możesz jeszcze spróbować z
sudo apt-get -y install gtk2-engines-pixbuf
Fervi
Zainstaluj jakiś program Qt (kadu, vlc, smplayer, scribus, clementine, virtualbox etc. — zależy czego używasz) i sprawdź jak on będzie wyglądał.
I pokaż zrzut aplikacji która wygląda poprawnie i takie, która źle wygląda. Wtedy bedzię wiadomo o co w ogóle chodzi.
Poza tym miałem pokazać zawartość tego pliku .gtkrc-2.0 po zmianie ustawień w lxappearance.
@fervi:
Tu problem dotyczy aplikacji Qt i ich integracji. Style Gtk działają. Przynajmniej tak wynika z opisu problemu.
Xfce robi syf w tych ustawieniach i qtconfig ma wtedy problem z odczytem konfiguracji gtk i przez to czasem integracja nie działa.
Scribus i Kdenlive wyglądają dobrze: https://drive.google.com/file/d/0B8no8LFKcj3WdlVCTk … t?usp=sharing
.gtkrc-2.0 wygląda tak:
# DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. # Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. gtk-theme-name="Greybird-master" gtk-icon-theme-name="elementary-xfce" gtk-font-name="Droid Sans 8" gtk-cursor-theme-name="DMZ-White" gtk-cursor-theme-size=0 gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_ICONS gtk-toolbar-icon-size=GTK_ICON_SIZE_LARGE_TOOLBAR gtk-button-images=1 gtk-menu-images=1 gtk-enable-event-sounds=1 gtk-enable-input-feedback-sounds=1 gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle="hintslight" gtk-xft-rgba="rgb" include "/home/hary/.gtkrc-2.0.mine"
Czyli problem dotyczy tylko Digikam?
W jego ustawieniach wybierz opcję gtk:
http://i.imgur.com/lhhjcyY.png
yossarian działa! Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Kilka lat używam Digikama, ale na to nie wpadłem:-).