Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej
Mam taki problem, mianowicie do tej pry używałem Kubuntu ( od kilku lat) ale od godzint wreszcie zmieniłem dystrybucję na Debiana :) W sumie wszystko mi już chyba działa, ale poza telewizją. Mam kartę DVBT, ale do poprawnego działania wymaga ona własnoręcznego stworzenia pliku firmware. Dawno temu po długich godzinach na różnych forach udało mi się znaleźć przepis jak go wygenerować, podaję go poniżej:
Ściągasz firmware wgetem wget http://www.steventoth.net/linux/xc5000/HVR-12x0-14x0-17x0_1_25_25271_WHQL.zip Rozpakowywanie unzip -j HVR-12x0-14x0-17x0_1_25_25271_WHQL.zip Driver85/hcw85bda.sys Ściągasz wgetem skrypt generujący firmware wget http://linuxtv.org/hg/v4l-dvb/raw-file/3919b17dc88e/linux/Documentation/video4linux/extract_xc3028.pl Uruchamiasz skrypt perl extract_xc3028.pl jako root kopiujemy cp xc3028-v27.fw /lib/firmware
W kubuntu działało to bez problemu, ale niestety w debianie już nie, po pierwsz pokapowałem się, że katalog firmware nie znajduje się w /lib/firmware, tylko w /sys/firmware. Problem jest jednak taki, że o dziwo pod rootem nie mogę skopiować pliku z firmware do /sys/ firmware - dosatję komunikat że brak dostępu !!
Jak skoiować plik z firmware tam gdzie trzeba?
vnu007dl napisał(-a):
W kubuntu działało to bez problemu, ale niestety w debianie już nie, po pierwsz pokapowałem się, że katalog firmware nie znajduje się w /lib/firmware, tylko w /sys/firmware.
Co to za herezje?
Zacznij od podania modelu karty.
Jak nie znajduje się w /lib
adam@debian:~$ ls /lib cpp libip6tc.so.0 modules crda libip6tc.so.0.1.0 modules-load.d discover libipq.so.0 rc firmware libipq.so.0.0.0 startpar hdparm libiptc.so.0 systemd ifupdown libiptc.so.0.0.0 terminfo init libxtables.so.10 udev klibc-wWiO-zkoGWdhlKw2GrNegZ41m1o.so libxtables.so.10.0.0 x86_64-linux-gnu libip4tc.so.0 lsb xtables libip4tc.so.0.1.0 modprobe.d
Strony: 1