Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem dzisiaj Debiana testing na laptopie z tematu i niestety mam problem z dźwiękiem. System niby widzi urządzenia, można konfigurować, ale cisza jest i w słuchawkach i we wbudowanych głośnikach. Próbowałem z ustawieniami w alsa-base.conf (wpis options snd-hda-intel model=generic/auto/will) i nic to nie dało.
Wyniki skryptu alsa:
http://www.alsa-project.org/db/?f=2a8cb444752c2268c … af373410752d2
Dane z alsamixer:
Card: HDA ATI SB
Chip: Realtek ALC861
W alsamixer, po wybraniu karty klawiszem F6, nie mam pasków głośności dla kanałów Master, Headphone i Speaker. Można je tylko wyciszyć (MM) albo od-wyciszyć (00) - w żadnym z tych stanów nie słychać dźwięków.
Próbowałeś wyłączyc pulseaudio i wtedy kombinować alsamixerem ?
speaker-test tez milczy czy generuje szum ?
Może to głupie pytanie, ale jak wyłączyć pulseaudio? ;)
speaker-test nie generuje żadnych słyszalnych dźwięków.
Spróbuj tak:
pulseaudio --kill
Powinno pomóc.
Po wykonaniu pulseaudio --kill nadal cisza przy speaker-test.
Zobacz po ubiciu pulseaudio jak wygląda alsamixer
Po ubiciu pulseaudio wyciszyły się słuchawki (Headphone (MM)) - speaker-test rozbiłem bez podpiętych słuchawek
EDIT:
Po podpięciu słuchawek wyciszają się głośniki - w słuchawkach wtedy też cisza...
Ostatnio edytowany przez yaros (2014-07-13 18:08:17)
Zabroń uruchamiania sie pulseaudio
chmod -x /usr/bin/pulseaudio
Do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dopisz
options snd-hda-intel model=auto
Zrestartuj kompa i zobacz jak wygląda alsamixer czy cos sie zmieniło.
Zmiana atrybutów pulseuadio i dodanie wpisu do alsa-base.conf niewiele zmieniło. W alsamixer od razu pojawiają się prawie wszystkie suwaki karty (przy włączonym pulse jest master i dopiero po wybraniu karty pojawia się reszta) ale głośniki i słuchawki milczą.
Jednak wiele zmieniło.
Pojawiły sie suwaki.
Pokaż
amixer scontents
Ja miałem tak ze bylo trza dac Duplicat na 00 z M
alex011 napisał(-a):
Ja miałem tak ze bylo trza dac Duplicat na 00 z M
Co miałeś ?
Ja te wszystkie suwaki mam dostępne nawet jak jest włączone pulseaudio - wciskam F6 i wybieram kartę, wtedy się pojawiają. Tak mam na stacjonarce i dźwięk śmiga bez żadnych problemów.
Poniżej wyniki amixer scontents (pulseaudio wyłączone):
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Mono: Front Left: Playback [off] Front Right: Playback [off] Simple mixer control 'Speaker',0 Capabilities: pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Mono: Front Left: Playback [on] Front Right: Playback [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB] Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 23 Mono: Front Left: Playback 23 [100%] [33.00dB] [off] Front Right: Playback 23 [100%] [33.00dB] [off] Simple mixer control 'Beep',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 15 Mono: Front Left: Playback 15 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 15 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 13 Front Left: Capture 13 [100%] [33.00dB] [on] Front Right: Capture 13 [100%] [33.00dB] [on] Simple mixer control 'Auto-Mute Mode',0 Capabilities: enum Items: 'Disabled' 'Enabled' Item0: 'Enabled' Simple mixer control 'Digital',0 Capabilities: cvolume Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 120 Front Left: Capture 120 [100%] [30.00dB] Front Right: Capture 120 [100%] [30.00dB]
A tutaj jak pulseaudio jest włączone:
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65536 Mono: Front Left: Playback 65536 [100%] [on] Front Right: Playback 65536 [100%] [on] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 65536 Front Left: Capture 65536 [100%] [on] Front Right: Capture 65536 [100%] [on]
Ostatnio edytowany przez yaros (2014-07-13 20:58:46)
Próbowałeś puscic w jednym teminalu speaker-test a w drugim powajchowac w alsamixerze ? przy wyłaczonym pulseaudio.
Próbowałem - bez skutku. Nawet pod Windą sprawdzałem czy głośniki działają - system Microsoftu przywitał mnie dźwiękiem...
Sprawdź na najnowszym jądrze (np. z aptosida).
Jest jeszcze taka opcja:
http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsCheck. … GetDown=false
Sorki za milczenie ale chwilowo nie mam czasu grzebać przy kompie i testować proponowanych rozwiązań.
Nie wiem czy nowe jądro pomoże - to zabytkowy sprzęt i prędzej bym podejrzewał, że stare bedzie go lepiej obsługiwać ;) Ale pewnie sprawdzę i taką opcję. Bardziej obiecująco wygląda mi paczka ze sterownikami od realteka... w pliku tekstowym ma info, że obsługuje ten chipset (ALC861) a z tego co widzę na stronie alsy w sekcji changelogów to problem z jego obsługą pojawia się i znika w kolejnych wersjach...
Na razie dzięki za pomoc i dam znać jak mi się uda ozywić dźwięk :)
Ostatnio edytowany przez yaros (2014-07-15 08:53:16)
Próby kompilacji zakończyły się porażką - występowały błędy, z którymi sobie nie poradziłem (jak się jeden naprawiło to zaraz się pojawiał następny). Nowsze jądro też nic nie zmieniło. Nie wiem czy problem nie wynikał z jakiegoś uszkodzenia na płycie głównej - pod Windowsem się wieszał przy jakiejkolwiek próbie korzystania z sieci i za Chiny Ludowe nie chciał się prawidłowo zamykać. Pod Linuksem sieć się wysypywała i nie działał dźwięk. Generalnie ten laptop umarł i nowy już nie ma problemów z działaniem na zmysł słuchu ;)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którym się chciało pomóc.