Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy to jest w jakiś sposób możliwe? Jak odpalam system na VB to od razu rezerwuje mi cały RAM a to obciąża mi komputer. Da radę to zmienić żeby RAM było przydzielane dynamicznie a nie od razu całość?
Raczej wątpię
Zmniejsz pamięć ram dla maszyny wirtualnej i dodaj więcej w swoim kompie
Fervi
Używać mniej systemów mniej pochłaniających zasoby.
Naprawdę się nie da? Dysk da się przydzielić dynamicznie a RAM nie? Akurat mam słabszy sprzęt i zasoby się liczą
http://www.virtualbox.org/manual/ch04.html#guestadd-balloon
tu coś tam znalazłem ale nie wiem czy to jest właśnie to
Naprawdę się nie da?
No tak to jest z virtualizacją niestety.
Dysk da się przydzielić dynamicznie a RAM nie?
Jak dynamicznie? On się rozrasta ale raczej się nie kurczy. xD
Jeśli to nie jest windows, to się baw lxc, one nie prealokują zasobów, a granice zawsze możesz im wyznaczyć.
na VB się nie da.
spróbuj na VMWare Player, powinien robić to dynamicznie.
Polecam też nested virtualization. Na VB można ProxMoxa zainstalować a na nim maszynki OpenVZ.
Lub na VMWare Player instalujesz ESXi i na nim wirtualki, jak Ci wygodniej.
Wszystko zależy od sprzętu.
Ostatnio edytowany przez ramsi1986 (2014-07-09 23:47:34)
@macios4x poszukaj w dokumentacji KVM, to też wirtualizacja, miejscami lepsza od VB, obsługuje ovecommit-memory, więc dynamiczną alokację chyba też
Jacekalex napisał(-a):
@macios4x poszukaj w dokumentacji KVM, to też wirtualizacja, miejscami lepsza od VB, obsługuje ovecommit-memory, więc dynamiczną alokację chyba też
Działa, ale nie do końca.
Na początku bierze ile potrzebuje, ale jak zapcha przykładowo 2G, to zapcha na stałe.
Przynajmniej u mnie tak jest.
Pavlo950 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Na początku bierze ile potrzebuje, ale jak zapcha przykładowo 2G, to zapcha na stałe.
Przynajmniej u mnie tak jest.
A to zapchanie wynika z rezerwowania pamięci, czy z jej faktycznego wykorzystania?
Pytam, bo zarówno Windows - od Visty w górę, jak i wszystkie Linuxy,
jakie widziałem, pakują do RAM co się da, ja np cały czas mam zajęte 4G, ale jak walnę
sync ; echo 3 >/proc/sys/vm/drop_caches
to o d razu 1 -1,5 G mam wolne, chyba, że akurat chodzi jakiś program, który pakuje sobie do ram tony danych. np dla FF mam limit cache w ram -1G.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-10 12:03:33)
morfik napisał(-a):
Czym ten limit ustawiłeś?
Który limit masz na myśli?
Jeśli FF -to w zaawansowanych ustawieniach (najwygodniej przez wtyczkę gui-config), a żeby nie zapomniał, ten sam limit jest w cgroup/memory. xD.
Poprawka, nie 1G ale 1G hard i 512MB soft - nawet nie pamiętam, kiedy to zmieniłem.
Chyba w okolicach kombinowania z zram.
grep -i firefox `which cgstart` # Firefox mkdir -p $CGDIR/cpu/users/firefox echo 1 > $CGDIR/cpu/users/firefox/cgroup.clone_children echo "300" > $CGDIR/cpu/users/firefox/cpu.shares mkdir -p $CGDIR/memory/users/firefox echo '1'> $CGDIR/memory/users/firefox/cgroup.clone_children echo '512m' > $CGDIR/memory/users/firefox/memory.soft_limit_in_bytes echo '32m' > $CGDIR/memory/users/firefox/memory.kmem.tcp.limit_in_bytes echo '1g' > $CGDIR/memory/users/firefox/memory.limit_in_bytes echo '1g' > $CGDIR/memory/users/firefox/memory.memsw.limit_in_bytes echo '1' > $CGDIR/memory/users/firefox/memory.oom_control mkdir -p $CGDIR/net_cls/users/firefox echo '1' > $CGDIR/net_cls/users/firefox/net_cls.classid echo '1' > $CGDIR/net_cls/users/firefox/cgroup.clone_children
Dziala?
cat /proc/`pidof firefox`/cgroup 13:hugetlb:/ 12:net_prio:/ 11:perf_event:/ 10:blkio:/ 9:net_cls:/users/firefox 8:freezer:/ 7:devices:/ 6:memory:/users/firefox 5:cpuacct:/ 4:cpu:/users/firefox 3:debug:/ 2:cpuset:/
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-10 16:30:28)
Ten addon ciekawy, ma tam parę opcji z opery, przyda się. xD
A co do limitów, to raczej nie wpływają one na cache. Tam jest tylko o wykorzystaniu pamięci ale cache się do tego nie wlicza, przynajmniej na stronie kernela nic nie piszą o cache. Ten sof limit daje jedynie taką opcję, że jak masz sporo wolnej pamięci, to ff może więcej zjeść niż tam ustawisz, czyli więcej niż 512 ale w przypadku jak by ci się ram kończył czy coś, to wtedy zostanie przykręcony kurek ff i będzie musiał zejść na 512 i reszta pójdzie do swap i to wszystko.
Jacekalex napisał(-a):
Pavlo950 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Przynajmniej u mnie tak jest.A to zapchanie wynika z rezerwowania pamięci, czy z jej faktycznego wykorzystania?
Pytam, bo zarówno Windows - od Visty w górę, jak i wszystkie Linuxy,
jakie widziałem, pakują do RAM co się da, ja np cały czas mam zajęte 4G, ale jak walnęKod:
sync ; echo 3 >/proc/sys/vm/drop_cachesto o d razu 1 -1,5 G mam wolne, chyba, że akurat chodzi jakiś program, który pakuje sobie do ram tony danych. np dla FF mam limit cache w ram -1G.
U mnie z tą maszyną KVM jest tak jak z wirtualnymi dyskami w Virtualboxie.
Na początku bierze powiedzmy 2G, ale jak dojdzie do 5G to już (chyba) nie ma możliwości, żeby rozmiar zmniejszyć.
Twoją komendę wypróbowałem, ażeby nie było :D