Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Zbieram wszystko co przelatuje przez moja siec i tak sie zastanawiam: syslog-ng ładnie tworzy kolejne pliki nazwane datą, ładnie napycha je zawartoscią ale coś mu sie pokiełbasiło i data ostatniej modyfikacji pliku jest dokładnie o 1 godzinę wyższa niż właściwa data systemowa. Czemu tak jest?
Druga sprawa: logrotate ma za zadanie m.in kompresować logi, ustawiłem mu w konfigu
... rotate 7 daily compress ...
czy to oznacza że syslog-ng utworzy 7 plików a gdy będzie miał tworzyć ósmy logrotate spakuje tamte 7 do archiwów? Pytam bo nie wiem czy mi dobrze konfig działa.
Co do drugiego pytania: Logrotate będzie rotował pliki codziennie. Utworzy tylko 7 skompresowanych plików (log.gz, log.gz.1 itd). W momencie gdy będzie się tworzył 8 log to najstarszy zostanie skasowany a numeracja "przesunięta"
no to teraz mam zle bo wogole nie pakuje do archiwum.
pokaż całego konfa
przestawiłem rotate z 7 na 365.
# see "man logrotate" for details # rotate log files weekly daily # keep 4 weeks worth of backlogs rotate 4 # create new (empty) log files after rotating old ones create # uncomment this if you want your log files compressed compress # packages drop log rotation information into this directory include /etc/logrotate.d # no packages own wtmp, or btmp -- we'll rotate them here /var/log/wtmp { missingok monthly create 0664 root utmp rotate 1 } /var/log/btmp { missingok monthly create 0660 root utmp rotate 1 } # system-specific logs may be configured here #USTAWIENIA ROTOWANIA I KOMPRESJI LOGÓW SIECI: /home/siec/logi { rotate 365 daily compress create noifempty postrotate /etc/init.d/syslog-ng restart >/dev/null endscript }
@Morfik date mowi prawidłowo a czas pliku jest +1h zawsze co do sekundy.
Ostatnio edytowany przez rapper3d (2014-07-03 19:52:34)
Strony: 1