Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzien dobry, sytuacja jest taka, ze pakiet xsane jest nie do uzytku i znajduje sie chwilowo w /etc/apt/preferences
Explanation: Pinned by apt-listbugs at 2014-06-29 10:06:06 +0200 Explanation: #745524: Please migrate to lcms2 Package: xsane Pin: version * Pin-Priority: -30000
Poniewaz nie ma nadzieji na poprawe, trzeba szukac innego rozwiazania.
Date: Tue, 22 Apr 2014 17:38:00 +0200
From: Moritz Muehlenhoff <jmm@debian.org>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: Bug#745524: Please migrate to lcms2
X-Mailer: reportbug 6.5.0
Package: xsane
Severity: important
As pre-announced in
https://lists.debian.org/debian-devel/2013/12/msg00570.html
it is planned to remove lcms1 for jessie. Please adapt your package.
The severity will be bumped to RC-level before the jessie freeze.
Cheers,
Moritz
Pakiet liblcms2-2 jest zainstalowany ale nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic. Moja drukarka jest w /dev
lsscsi [0:0:0:0] disk ATA WDC WD5003AZEX-0 80.0 /dev/sda [1:0:0:0] cd/dvd SONY DVD-ROM DDU1615S EDS3 /dev/sr0 [2:0:0:0] cd/dvd HL-DT-ST DVD+-RW GSA-H31N B106 /dev/sr1 [6:0:0:0] disk TEAC USB HS-CF Card 4.00 /dev/sdb [6:0:0:1] disk TEAC USB HS-xD/SM 4.00 /dev/sdc [6:0:0:2] disk TEAC USB HS-MS Card 4.00 /dev/sdd [6:0:0:3] disk TEAC USB HS-SD Card 4.00 /dev/sde [8:0:0:0] disk HP Photosmart C4500 1.00 /dev/sdf
No i skrobie sie w glowe. Nie ide na latwizne, tylko nie mialem jeszcze takiego przypadku wiec nie bylem zainteresoawany.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-07-02 10:04:36)
spróbuj simple-scan, narzędzie w porównaniu do Xsane jest wręcz prymitywne, ale robi to co do niego należy
Dzieki, juz probowalem
Explanation: Pinned by apt-listbugs at 2014-07-01 14:18:54 +0200 Explanation: #732113: Save file dialog occasionally goes blank. Package: simple-scan Pin: version * Pin-Priority: -30000
Pozdro;
Jak Ci nie zawadza Kdelibs, albo wcześniej zainstalowałeś np Kaffeine, Akregatora czy Marble, to Skanlite z KDE działa elegancko.
Jeśli natomiast nie chcesz mieć nic wspólnego z Kdelibs, to poczekaj do jesieni, aż do Debiana przyturla się KDE-5 (premiera w KDE planowana za kilka dni), tam ten Frankenstein jest pocięty na kilkadziesiąt lekkich bibliotek w ramach projektu KDE-Frameworks.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-01 15:07:53)
Co to znaczy „pakiet jest nie do użytku”?
Coś nie działa, czy tylko podnieciłeś się tym co wypluł apt-listbugs?
Bo obecnie uciążliwość tego błędu wygląda trochę śmiesznie.
Wszystkie wymagane pakiety są dostępne w repozytorium, a do finalnego wydania jessie jeszcze sporo czasu.
Wersja z sida działa normalnie, między wersją z testinga są tylko jakieś symboliczne zmiany, więc też powinna normalnie działać.
yossarian napisał(-a):
czy tylko podnieciłeś się tym co wypluł apt-listbugs?
Chyba tak i byc moze spanikowalem jak mowi mati75.
Wersja z sida działa normalnie,
Wyglada na to, ze jest ta sama wersja;
aptitude versions xsane Paquet xsane : p 0.998-5+b1 testing,unstable 500 Paquet xsane-common : i 0.998-5 testing,unstable 500
To co, instalowac z Sid'a bez wgladu na to co pluje apt-listbugs ?
Package: * Pin: release n=sid Pin-Priority: 100
darius napisał(-a):
Wyglada na to, ze jest ta sama wersja;
Kod:
aptitude versions xsane Paquet xsane : p 0.998-5+b1 testing,unstable 500 Paquet xsane-common : i 0.998-5 testing,unstable 500
Jednak to ta sama wersja. Źle sprawdziłem wcześniej.
darius napisał(-a):
To co, instalowac z Sid'a bez wgladu na to co pluje apt-listbugs ?
Kod:
Package: * Pin: release n=sid Pin-Priority: 100
Gdzie tu jakakolwiek logika?
Przecież to dokładnie ten sam pakiet co w testingu.
No to wracamy to mojego podstawowego pytania << Czym zastapic xsane >> bo nie mam najmniejszej ochoty czekac na zamrozenie i jeszcze mniej do lutego.
darius napisał(-a):
No to wracamy to mojego podstawowego pytania << Czym zastapic xsane >> bo nie mam najmniejszej ochoty czekac na zamrozenie i jeszcze mniej do lutego.
To pytanie brzmi: gdzie tu widzisz jakikolwiek problem i sens ciągnięcia tego wątku?
Potrzebuje wyslac skomplikowane zdjecia rentgenowskie przez skaner do brata chirurga/ortopedy. Kolego, juz sie wypowiedziales na ten temat za co Tobie dziekuje.
W razie czego podciagne z dolu (Wheezy) wiem, ze to jest herezja ale trudno. Nie mam w.....s.
Szacunek.
Dlaczego po prostu nie zainstalujesz normalnie z repozytorium xsane, włączysz i zeskanujesz?
Cała ten wątek jest bez sensu bo xsane normalnie działa, zarówno z sida, jak i testinga, bo to identyczna wersja.
Sztucznie wymyślasz problemy, które nie istnieją.
niektórzy tak lubią. ja polecam zainstalowanie jakiegoś shita na wirtualboksie i stamtąd użyć oprogramowania dostarczonego przez producenta skanera.
yossarian napisał(-a):
Dlaczego po prostu nie zainstalujesz normalnie z repozytorium xsane, włączysz i zeskanujesz?
No widzisz jak chcesz to odpowiesz logicznie i problem jest rozwiazany.
rychu napisał(-a):
niektórzy tak lubią
Pewnego dnia tak sie "nacialem" nie sluchajac co pluje apt-listbugs, ze bylem w powaznych tarapatach.
Watek uwazam za rozwiazany i zamkniety.
Pozdro;
darius napisał(-a):
No widzisz jak chcesz to odpowiesz logicznie i problem jest rozwiazany.
Wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Bardzo przydatna umiejętność.
„Rozwiązanie” nieistniejącego problemu było już dawno podane w tym wątku.
darius proponuje Ci zająć się czymś ciekawszym, bo szukasz wszędzie dziury w całym.
mati75 jestem pierwszym obronca debiana, ale jak mnie cos w.....a, to mowie.
pozdro;