Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To jest mój 1 post, więc witam wszystkich.
Mam laptopa lg e510, bez dysku. Zainstalowałem na pendrive 2 GB Debiana 7 netinstall. Instalacja przebiegła bez problemu. System wykrył moje karty sieciowe
Ethernet controler: Atheros Comunications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express)
Dane sieci pobrał przez DHCP. Sieci jednak nie ma. Nie jestem pewnien co powinienem wybrać w polu "Domena:" podczas instalacji. Czy powinienem wpisać nazwę przydzieloną przez operatora, czy własną, np. workgroup jak w windows?.
Docelowo chcę sobie zrobić takie przenośne radio internetowe. Chciałem zainstalować linuxa ze względu na jego stabilność. Zainstalować sieć (w tym przypadku bezprzewodową) i jakiś odtwarzacz muzyczny, który poradzi sobie z playlistą z winampa i którym można sterować telefonem z androidem. MPD chyba się nada?
Nigdy nie pracowałem z takim systemem i nie mam obycia z konsolą.
Chciałbym na początek uruchomić sieć, później zainstalować stery karty dźwiękowej jeśli to konieczne, następnie odtwarzacz i na koniec ustawić autologin, tak, aby sprzet się włączał z odpalonym odtwarzaczem, bez wpisywania hasła root.
Może mi ktoś pomóc? Wiem , że podobnych tematów pewnie jest sporo, ale ja sobie nie mogę poradzić.
zawor___ napisał(-a):
Nie jestem pewnien co powinienem wybrać w polu "Domena:" podczas instalacji. Czy powinienem wpisać nazwę przydzieloną przez operatora, czy własną, np. workgroup jak w windows?
Można nic nie wpisywać w tym polu. Pokaż wynik polecenia:
cat /etc/hosts
Do działania sieci chyba potrzebny jest pakiet
firmware-atheros
Piszę na pc z wnidowsem, laptop stoi obok. Nie wiem jak mam pokazać "cat /etc/hosts", więc przepisałem.
cat /etc/hosts 127.0.0.1 localhost 127.0.1.1 debian.dom debian #The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhosts ip6-localhost ip6-loopback ff02::1 Ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters
https://wiki.debian.org/ath5k
Czy ten pakiet w moim przypadku będzie odpowiedni?
Ostatnio edytowany przez zawor___ (2014-06-28 23:57:07)
To jest ok.
Prawdopodobnie brakuje pakietu który pdałem wyzej aby karta wifi zadziałała/
A możesz mi napisać jak mam to zainstalować?. Sieci jeszcze nie mam, więc nie mogę wykonać
apt-get install firmware-atheros
E: Nie udało się odnaleźć pakietu firmware-atheros
Musisz miec w /etc/apt/sources.list main contrib non-free https://packages.debian.org/search?keywords=firmwar … ozilla-search
Ściągnij http://ftp.de.debian.org/debian/pool/non-free/f/fir … o70+1_all.deb nagraj na pendrive czy w inny sposób skopiuj i zainstaluj:
dpkg -i firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb
Skopiowałem ten plik ma pendrive z systemem.
dpkg -i firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb dpkg: błąd przetwarzania firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb (--install): brak dostępu do archiwum: Nie ma takiego pliku ani katalogu Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb
Powinienem ten pakiet umieścić w jakimś katalogu?
Nie ma takiego pliku ani katalogu
Nie podałeś ścieżki do tego deba i nie może go znaleźć.
Wrzuciłem ten plik bezpośrednio na usb. Nie tworzyłem żadnego katalogu. Jaką ścieżkę powinienem podać?
Skąd mamy wiedzieć jak masz tam podzielone partycje.
Pokaż
ls /
874
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:54:28)
ls / bin dev firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb initrd.img lost+found mnt proc run selinux sys usr vmlinuz boot etc home lib media opt root sbin srv tmp ver
Ostatnio edytowany przez zawor___ (2014-06-29 12:37:03)
dpkg -i /firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb
Tak spróbuj:
dpkg -i *.deb
ilin napisał(-a):
Kod:
dpkg -i /firmware-atheros_0.41~bpo70+1_all.deb
Chyba się udało.. Rozpakował pakiet, konfigurował...
Co mam zrobić dalej, żeby mieć internet?
Zrestartować a potem pokazac wynik polecenia
ifconfig -a
ifconfig -a
eth0 Link encap: Ethernet HWaddr 00:1e68:76:a5:1b BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) Interrupt:17 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) wlan0 Link encap: Ethernet HWaddr 00:17:c4:25:a4:9d BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
-bash: /var/log/syslog: Brak dostępu
Z roota:
cat /var/log/syslog
A czy to się gdzieś zapisuje?. Bo tam jest dużo informacji i nie wiem co jest istotne A chciałbym to skopiować i wkleić na forum
Ostatnio edytowany przez zawor___ (2014-06-29 14:39:28)
Zaraz zaraz
iwlist wlan0 scan
Znajduje jakieś sieci?