Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czesc, robie wielkie zmiany u mnie. Sprowadzilem obraz .iso przez jigdo (nigdy przedtem nie uzylem jigdo)
Mam nadzieje, ze wystarczy wypalic tylko ten co jest w ramce aby zainstalowac ?
Ostatnio edytowany przez darius (2014-06-17 21:40:06)
Abstrahując od jakiegoś błędu po drodze:
1. jigdo pobiera szablon płyty i pakiety z serwerów lustrzanych
2. jigdo buduje z tego iso
3. użytkownik wypala zbudowane iso
Panowie, dziekuje mimo, ze moje pytanie bylo zbedne. Padl mi jeden dysk i przy "naprawie" chcialem wyprobowac BTRFS (niby mi sie udalo ale mam wrazenie ze dyski bardziej "skrobia")
Pozdro;
Bo BTRFS z włączoną kompresją będzie mielił dyskiem (a jeszcze jak mu do tego zapodasz szyfrowanie to zapomnij że głowica spocznie ;p)
Masz juz doswiadczenie w tym temacie ? Pytam bo juz sie zastanawiam czy dobrze zrobilem mimo, ze podobno to jest przyszlosc.
u nie przy btrfs i luksie dysk mielił non stop ;) Może zamierzenie było inne ale w praktyce u mnie wyglądało to ciut inaczej. Co prawda BTRFS wykorzstywałem na partycje które z tego nie powinny korzystać (cache do distcc/emerge) no ale w końcu po to ktoś wymyślaś jakiś FS żeby go przetestować w każdych warunkach ;)
To dziwne, bo ta kompresja/dekompresja się w ramie przecie odbywa. Zawsze możesz sobie podejrzeć co ci tam ryje przestawiając /proc/sys/vm/block_dump z 0 na 1 . Tylko wyłącz rsyslog na ten moment. xD
morfik - z btrfs korzystałem ze 3-5 lat temu ;) Teraz nie posiadam i na razie nie potrzebuję. W każdym razie to dyskusja na inny temat więc nie offtopujmy, i tak ans poniosło ;)
Strony: 1