Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Na komputerze posiadam zainstalowane dwa system: Debiana Wheezy wraz z Windowsem. Zmuszony byłem przeinstalować windowsa i po tym nie mogę odzyskać Grub-a.
Odzyskanie prowadzę według tego schematu http://debian-testing.blogspot.com/2013/09/debian-7 … -gruba-2.html korzystając w Ubuntu Live.
Problem mój polega na tym, że nie mogę chroot'ować zamontowanego katalogu.
sudo mount -t ext4 /dev/sda6 /mnt/temp ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -o bind /dev /mnt/temp/dev ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount proc /mnt/temp/proc -t proc ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount sysfs /mnt/temp/sys -t sysfs ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/temp chroot: failed to run command `/bin/bash': No such file or directory
Proszę o pomoc bo korzystałem z kilku porad znalezionych w sieci i nic nie pomaga.
Wynik lsblk:
ubuntu@ubuntu:~$ lsblk NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT loop0 7:0 0 900,7M 1 loop /rofs sda 8:0 0 111,8G 0 disk ├─sda1 8:1 0 100M 0 part ├─sda2 8:2 0 58,6G 0 part ├─sda3 8:3 0 1K 0 part ├─sda5 8:5 0 28G 0 part ├─sda6 8:6 0 14G 0 part /mnt/temp ├─sda7 8:7 0 2,8G 0 part └─sda8 8:8 0 1,9G 0 part [SWAP]
Tak patrzę i zauważyłem, że nie ma tu partycji / czyli montowałem nie tą partycje co trzeba i to by wyjaśniało błąd. Systemowa powinna być sda4 i w ogóle jej nie ma. Dlaczego?
Sprawdziłem przez Gparted i jest tam Null.
Ostatnio edytowany przez patria (2014-06-17 19:07:39)
Pewnie tak.
Cholibka, czyli czeka mnie ponowna instalka :(.
Dzięki za pomoc.
Sda5 to /home.
U mnie po przeinstalowaniu windy bardzo sprawnie płyta instalacyjna debiana postawiła debiana na nogi. Dosłownie 5min roboty bez babrania się w chroot i inne czary
Strony: 1