Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak wiadomo co jakiś czas podczas bootowania załączał się fsck, tak przynajmniej było dawniej.
Obecnie widzę co jakiś czas że chce się odpalić e2fsck ale nie może no i tyle. Potem ładuje się gdm i wszystko znika.
Mniejwięcej: e2fsck cannot continue, aborting.
Teraz dwa pytania:
kiedyś działało dodanie w /etc/inittab
1:2345:respawn:/sbin/getty --noclear 38400 tty1
aby na tty1 zostawał output, obecnie coś mi to nie trybi, zostaje tylko login prompt.
no i drugie, powiązane,
co z takim fantem zrobić "e2fsck cannot continue, aborting" ?
Ja mam tak:
1:2345:respawn:/sbin/getty -8 38400 --noclear tty1
i nic się nie czyści z automatu, log zostaje.
Co do komunikatu, to musisz ręcznie przeskanować dysk, bo zawiera prawdopodobnie jakieś błędy, których autonaprawa może coś popsuć, temu system nie naprawia i czeka aż ty to zrobisz. To zachowanie można oczywiście zmienić, np. na takie by system naprawiał każdy błąd, choć to pewnie rozwali ci kiedyś pliki. xD Ale opcja jest w /etc/default/rcS :
# automatically repair filesystems with inconsistencies during boot #FSCKFIX=no
Pakos napisał(-a):
a co daje to -8? :)
RTFM:
man agetty napisał(-a):
...
OPTIONS
-8, --8bits
Assume that the tty is 8-bit clean, hence disable parity detection.
...
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-07 14:53:58)
Nie pamiętam w sumie skąd mam te -8 ale gdzieś coś czytałem i sobie to dodałem bo wydało się w miarę w porządku. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-06-07 15:14:03)
ok jeśli chodzi o tty to czy --noclear dam tam gdzie miałem, czy tam gdzie ty masz nadal wszystko znika. zostaje tylko:
Debian jessy sid tty1
login..
Czyli coś nie trybi.
===
wracając do fsck.
z rescue cd przeleciałem root i home i wszystko wygląda ok.
Czy może mieć na to wpływ, że to zaszyfrowany kontener z lvm?
Ostatnio edytowany przez Pakos (2014-06-09 16:48:42)
/dev/mapper/baza--vg-root / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /boot was on /dev/sda1 during installation UUID=0256eb77-708f-4f9d-8e2b-ec99d7c4509f /boot ext2 defaults 0 2 /dev/mapper/baza--vg-home /home ext4 defaults 0 2 /dev/mapper/baza--vg-swap_1 none swap sw 0 0 root@baza:/home/pakos# cat /etc/crypttab sda5_crypt UUID=7642657a-0fc7-4577-bd24-618a0d5405c3 none luks
A mógłbyś wkleić dokładny komunikat błędu? Jak nie dajesz rady doczytać, to zainstaluj sobie bootlogd , on ci zapisze logi ze startu w /var/log/ albo też skorzystaj z
Press Ctrl+S to pause the output And Ctrl+Q to resume it
gdy ci się system bootuje.
A co do samego czyszczenia tty, to przez przypadek znalazłem to: https://wiki.archlinux.org/index.php/Disable_Clearing_of_Boot_Messages
However systemd clears the screen before starting it. To disable this behavior...
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-06-09 19:50:06)
ok troche zapomnialem o temacie a nadal stoi w miejscu, przy boocie wyglada to tak, home in use
https://server.pakos.biz/owncloud/public.php?servic … f38685527a54d
Ostatnio edytowany przez Pakos (2014-06-18 16:49:31)
Strony: 1