Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zaraz po uruchomieniu programu pocztowego Kmail występuje komunikat błędu, który po jego potwierdzeniu zamyka program.
Program pocztowy napotkał błąd krytyczny i zostanie teraz zakończony. Komunikat o błędzie: Could not create collection trash resourceId: 4
Komunikat pojawił się po zmianach w konfiguracji kont pocztowych IMAP - prawdopodobnie może chodzić o błędne przypisanie ścieżki do katalogu kosza.
Piszę 'prawdopodobnie', ponieważ zauważyłem go dopiero następnego dnia przy starcie programu, a wcześniej robiłem też inne zmiany w obrębie konfiguracji.
Na razie nie podjąłem żadnych działań.
Proszę o radę jak zresetować błędną konfigurację.
System:
Kubuntu 14.04
KDE SC 4.13
W ścieżce /home/uzytkownik/.kde/share/config szukaj pliku kmailrc
Być może coś tam znajdziesz. Zawsze możesz przenieść w inną lokalizację i zobaczyć czy się nowy wygeneruje
W powyższej lokalizacji znalazłem plik kmail2rc (a także 'kmail-migratorrc', 'kmail.eventsrc'), jednak ponowne wygenerowanie ich po usunięciu, nie rozwiązało problemu.
A jak z console uruchamiasz kmail to co Ci pokazuje?
Ostatnio edytowany przez hello_world (2014-06-04 12:22:43)
W konsoli wygląda to tak:
alfa4@alfa4-Ext:~$ kmail QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. Hspell: can't open /usr/share/hspell/hebrew.wgz.sizes. kmail2(6646) KDirWatch::removeDir: doesn't know "/home/alfa4/.kde/share/apps/messageviewer/themes/" kmail2(6646) KDirWatch::removeDir: doesn't know "/usr/share/kde4/apps/messageviewer/themes/" QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. alfa4@alfa4-Ext:~$ Bus::open: Can not get ibus-daemon's address. IBusInputContext::createInputContext: no connection to ibus-daemon kmail2(6646)/libakonadi Akonadi::SpecialCollectionsRequestJob::slotResult: Failed SpecialCollectionsRequestJob::slotResult "Could not create collection trash resourceId: 4" kmail2(6646) MailCommon::Kernel::emergencyExit: "Program pocztowy napotkał błąd krytyczny i zostanie teraz zakończony. Komunikat o błędzie: Could not create collection trash resourceId: 4"
Rzeczywiście potrzebujesz ibusa?
Jeśli tak, to upewnij się, że uruchamiany jest jego demon.
Jeśli nie potrzebujesz — wywal.
yossarian napisał(-a):
Rzeczywiście potrzebujesz ibusa?
Jeśli tak, to upewnij się, że uruchamiany jest jego demon.
Jeśli nie potrzebujesz — wywal.
Nie kojarzę żebym potrzebował, jednak na pewno nie znalazłem go w /usr/bin/
alfa4ce napisał(-a):
Nie kojarzę żebym potrzebował, jednak na pewno nie znalazłem go w /usr/bin/
Pakietów zainstalowanych poszukaj.
W /usr/bin/ lepiej nie grzeb.
Z tego co udało mi się ustalić, to ten ibus-deamon jest od zmiany układu klawiatury, co zupełnie nie jest mi potrzebne.
Nie mam go zainstalowanego w systemie, ale nawet gdy go zainstaluję to problem z uruchomieniem Kmaila nie znika.
Sprawdź jeszcze na koncie nowego użytkownika.
Wtedy będzie wiadomo czy to rzeczywiście problem z katalogiem pocztowego kosza.
Na koncie nowego użytkownika Kmail uruchamia się bez błędu.
Aby być jednak ścisłym, to pierwsze uruchomienie było z identycznym komunikatem błędu krytycznego, z tą różnicą że zamiast 4 była 3
Chodzi o ten komunikat: Could not create collection trash resourceId: 3
Następne uruchomienia, nawet po restarcie komputera, już nie wywoływały tego błędu - program startuje za każdym razem prawidłowo.
Natomiast na użytkowniku alfa4 nadal pojawia się błąd krytyczny po starcie.
To pewnie jest jakiś problem w skrzynce pocztowej na dysku, gdzie Kmail trzyma kopie wiadomości.
Masz tego Kmaila skonfigurowanego na POP3 czy IMAP?
Jest coś takiego jak Konsola Akonadi i tam się chyba to ustawiało.
Może tam da się usunąć obecne konta i dodać je od nowa.
Jeśli IMAP, to zobacz w innym kliencie, czy na serwerze są kopie wiadomości, jeśli tak, to możesz wywalić całą konfigurację kmaila. skrzynki stworzone przez Kmaila (kiedyś to było w $HOME/MAIL),
ale nie wiem, jak w obecnej wersji.
W ogóle to radziłbym na jakiś czas przeprosić się z Thunderbirdem,
aż pojawi się poprawiona kopia Kmaila.
Strony: 1