Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Planuje kupić raspberry pi i mam pytanie. Czy da się z tego + modem z kartą aero2 zrobić serwer ftp? Serwer ma być widoczny w internecie i w mojej sieci wifi. A i jeszcze jedno. Czy da się korzystać z rpi bez monitora, klawiatury, myszki?
Wszystko się da jeśli masz na myśli rpi. Nie wyobrażam sobie tylko jak chciałbyś to oprzec na aero. 512kb/s w idealnym przypadku dla download. Upload lezy
Mam jeszcze Play Online HSDA na zapas.
A i jeszcze jedno: czy da się wykorzystać baterie z telefonu do rpi? Wymyśliłem jeszcze ,że można by było kupić przetwornik do akumulatora samochodowego żeby rpi dużej pochodził.
Kuźwa co ty chcesz rsi na baterii uruchamiać?
No. Jeszcze bateria słoneczna i nie trzeba zasilania z gniazdka. :)
Czy da się z tego + modem z kartą aero2 zrobić serwer ftp?
menel napisał(-a):
Czy da się z tego + modem z kartą aero2 zrobić serwer ftp?
Nie każdy ma łącze 20 Mbps.
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-04-06 15:27:26)
Da się postawić co chcesz, o ile modem będzie śmigał (nie ma pewności - nie wszystko na usb dobrze działa z RPI) i jest odpowiedni pakiet w Raspbianie, żeby było to widoczne w necie musisz się zarejestrować w czym jak no-ip.org i aktualizować ip za każdym przydzieleniem. Na bateri od fona rpi oczywiście odpalisz... wystarczy że sobie samemu skontrujesz odpowiedni konwerter napięć ;p bez tego ani rusz.
Upload na aero2 ile wynosi... 32 Kbps ?
TDK8GB pokaż wynik spid testa jakiegoś, sam jestem ciekawy jak tam to wygląda.. możesz?
http://www.speedtest.pl/
Się śmieję, bo prawda jest taka, że takie łącze to może i do przeglądania poczty i pisana na forum co najwyżej się nada...niestety...
abstrahując 20 Mbps.to gówno jest, podejrzewam, że co drugi tu na forum ma o wiele więcej...to takie minimum jak chcesz coś więcej niż wejść na wp i odebrać pocztę..;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 16:41:35)
@up
Nie doszła do mnie jeszcze karta Aero2.
Zauważ ,że ty używasz tylko kompa a ktoś może mieć jeszcze radio, telewizor, konsole. :)
Bez monitora to ssh, ale nie wiem jak się do niego podłączysz bez żadnej sieci. no-ip lub jakiś ddns do zewnętrznego połączenia. Również można wykorzystać tunelowanie do jakiegoś VPS za $5 za rok z publicznym IP, ale to jest już wyszła szkoła jazdy.
Zauważ ,że ty używasz tylko kompa a ktoś może mieć jeszcze radio, telewizor, konsole
Tylko po co? Ja po prostu kroję koszty, niestety na hajsie nie śpię i przy okazji mam wszystko zcentralizowane a to duża zaleta jak dla mnie, prąd też kosztuje... (wolę przykładowo dać więcej hajsu za lepsze łącze i wykupić sobie premium za grosze na weebtv niż płacić dodatkowo za kablówkę...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 17:32:44)
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że wszyscy dostawcy internetu mobilnego odrzucają wszystkie połączenia przychodzące?
Co do monitora to już wymyśliłem: rpi ma composite video czyli wystarczy tylko easycap i vlc.
@azhag
To jak działa w ogóle sieć dostawców bez połączeń przychodzących?
Źle trochę się wyraziłem — odrzuca połączenia inicjowane z zewnątrz. Czyli serwer sobie i owszem postawisz, ale nikt na niego nie wejdzie.
@up
Czyli taki jakby NAT?
Tak.
Czyli nic mi z tego aero2 oprócz do przeglądania stron.
Hamachi obchodziło ten problem, niemniej nie znam wolnego odpowiednika tego programu
Fervi
Na aero2 to raczej się nie da postawić serwera ftp, no chyba że na godzinę :-)
http://jdtech.pl/2014/04/aero2-i-captcha-szybki-przeglad.html
TDK8GB napisał(-a):
Czyli nic mi z tego aero2 oprócz do przeglądania stron.
No do tego chyba służy, czyż nie?
Chcesz zrobić porządny serwer to zainwestuj w łącze symetryczne.
[offtop];D pomysłem na serwer puszczony przez AERO2 mnie zniszczyłeś ;D [/offtop]
Z tego co mi wiadomo to Aero wprowadziło Capche co będzie problem ze wnawianiem połączenia.
Co do sprzętu to fajnie, da rade, zrobiłem serwr FTP ze swojego telefonu SONY, ale tak jak inni piszą nawet te 512 jako FTP to mało, nie wiem czy nie lepiej gdzieś wykupić sobie jakiś serwer FTP.
Ale mają Captchę odwołać, bo łamie umowę czy coś - i utrudnia niewidomym (zresztą kij tak ich wie)
Fervi
fervi napisał(-a):
Ale mają Captchę odwołać, bo łamie umowę czy coś - i utrudnia niewidomym (zresztą kij tak ich wie)
Fervi
Niewidomi/niedowidzący mogą ją mieć wyłączoną, Tylko aero musi być na taką zarejestrowane więc nic niczego nie łamie ;]