Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak moge usunac po kompilacji nowego kernelka stary naglowek bylego kernela przy starcie systemu siedze nad tym pare godzin i nic nie wypala mi jak to usunac czy ktos ma jakis pomysl za rade wielki dzieki ///pozdrawiam debianki i daebianow///
napisz dokładnie kiedy czy przy podczas uruchamiania systemu czy w bootloaderze. jak instalowałeś metoda debiana czy zwykłą.
Nie zrozumiałem dokładnie, ale chyba chodzi Ci o usunięcie z lilo/grub możliwości odpalenia systemu na starym jądrze. Jeżeli tak, to pogrzeb w plikach konfiguracyjnych : /etc/lilo.conf dla lilo i /boot/grub/menu.lst dla grub.
Myślę że tam już się szybko zorientujesz, co i jak.
PS. Jeśli jesteś nowy, to proponuję dla bezpieczeństwa mieć to dystrybucyjne działające jądro gotowe w każdej chwili do odpalenia - czasem się przydaje.
ja chyba to kocham :
lilio
man lilo man lilo.conf
grub
man grub man update-grub
;)
Może się czepiam, ale stawianie znaków interpunkcyjnych bardzo pomaga w zrozumieniu zdania. :)